Gjennom sommeren har det blitt sendt ut mange ballonger med varm luft i sykelønnsdebatten. Målet har vært å få fram en diskusjon som på sikt kan føre til innstramminger, og særlig folk plassert på arbeidsgiversida har ivret for å se til Sverige. Der har de blant annet karensdag, slik at syke arbeidstakere får lønnskutt ved fravær fra jobb. Det vil antakelig få ned sykefraværet noe, men har også andre og svært negative effekter. For det første vil åpenbart syke gå på jobb og smitte kollegaer. For det andre får syke mindre inntekt, og det vil særlig gå ut over dem med kroniske plager eller barn som ofte er syke. For folk med lave lønninger kan noen få dager fravær gi store økonomiske utslag. Høytlønte arbeider ofte i mer fleksible yrker, hvor hjemmekontor er en mulighet. Slik kan de unngå tap av inntekt de uansett ville tålt bedre enn andre. Så selv om kutt i sykelønn vil ha en effekt på de store tallene, er det dypt urettferdig og kan forsterke de økonomiske forskjellene i samfunnet.
«NHO lagt bort sitt vanlige mantra om viktigheten av forutsigbarhet.»
Likevel er det noen som innbitt kjemper for at sykelønnsordningen skal komme i spill. I denne saken har NHO lagt bort sitt vanlige mantra om viktigheten av forutsigbarhet. Tvert imot sier NHO-direktør Ole-Erik Almlid til Dagens Næringsliv at organisasjonen nekter å skrive under på en ny avtale om inkluderende arbeidsliv som låser diskusjonen om sykelønn i fire år. «Det er et krav for oss», sier han. Dagens avtale går ut ved nyttår, og mandag setter staten, alle store fagorganisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner seg ned for å forhandle om en ny. I dagens IA-avtale står det at man ikke kan gjøre endringer med mindre partene er enige om det. Det er det NHO vil til livs. Men det kan bli vanskelig å få med seg fagorganisasjonene på en avtale uten.
Sykefraværet i Norge går opp og ned, og det siste året har det gått noe opp. Det har også de økonomiske forskjellene. Derfor skal vi være forsiktige med å endre velferdsordninger på måter som forsterker ulikhet. Pensjonsreformen er et eksempel på en endring som skaper økonomiske forskjeller, fordi lavtlønte også står kortere i jobb. Vi må ikke gjøre det samme med sykelønna.