Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Finnmark

Gruve-direktør går tilbake til politikken

Tidligere Ap-ordfører Aina Borch forlater gruveselskapet Kingsrose og melder seg inn i Nordkalottfolket for å kjempe for gruvedrift.

Satser: Tidligere Ap-ordfører og gruvedirektør Aina Borch i Porsanger vil nå bli politiker i Sametinget for å endre på politikken. Foto: Ole Magnus Rapp

Tidligere Arbeiderparti-ordfører Aina Borch i Porsanger har nå meldt seg ut av partiet til fordel for Nordkalottfolket, det største opposisjonspartiet i Sametinget. I dag er Norske Samers Riksforbund (NSR) største parti på Sametinget.

– Sametingets motstand mot gruvevirksomhet og andre naturinngrep som kan komme i konflikt med reindrifta er stor. Det NSR-styrte Sametinget sier prinsipielt nei til det meste som angår ressursutnyttelse, uansett hvor viktig eller bærekraftig tiltakene er, sier Aina Borch til Klassekampen.

I fjor gikk hun av etter åtte år som Ap-ordfører i Porsanger i Finnmark. Like etter ble hun ansatt som administrerende direktør i gruveselskapet Kingsrose Norge AS, et internasjonalt konsern som har spesialisert seg på å avdekke viktige mineralforekomster.

Det var avisa Ságat som først omtalte Borch partibytte.

– Både som ordfører og som leder av gruveselskapet har jeg merket meg Sametingets motstand mot tiltak i naturen, sier hun.

Borch trekker også fram ordføreren i Kautokeino, som har meldt fra at all leting etter mineraler i hans kommune må opphøre. Det er flertall i kommunestyret mot gruvedrift, også mot kartlegging av mulige forekomster.

– I Kingsrose merker vi også at motstanden er stor, og at alle muligheter til å klage og trenere blir utnyttet, sier Aina Borch.

For to og et halvt år siden søkte gruveselskapet om å få prøvebore sju hull i Porsanger. Fortsatt har selskapet, ifølge Borch, ikke fått svar fra myndighetene, blant annet siden protestene fra Sametinget har vært mange.

Satser på seier

Nå har den tidligere ordføreren bestemt seg for å gå tilbake til politikken, om enn i nytt parti. Hun har samtidig sagt opp jobben i Kingsrose.

– Jeg ønsker å engasjere meg mer i samepolitikk, og har valgt Nordkalottfolket som min arena, sier hun.

Partiet jobber for likeverd mellom alle som bor i nord, og stiller seg imot at enkelte grupper skal få særfordeler, og det som i praksis er vetorett, ifølge Borch.

Den utmeldte Ap-politikeren sier det ikke høyt, men hun satser på at Nordkalottfolket vinner Sametingsvalget kommende høst, og at partiet så får gjennomført sin politikk.

– Slik jeg ser det, er det sannsynligvis ingen steder i verden det er vanskeligere å få i gang arealkrevende industri enn i Finnmark, sier Borch og fortsetter:

– Selv om selskaper ønsker å samarbeide med lokalsamfunn og naturbrukere i et område, og kommunene er positive til konsekvensutredninger, kommer det innsigelser fra Sametinget, og viktige prosjekter som kan bidra til arbeidsplasser blir stanset.

«Jeg ønsker å engasjere meg mer i ­samepolitikk.»

Aina Borch, tidligere Ap-ordfører

Borch viser til at gruveselskapet Nussir nå har jobbet i 15 år med å få åpnet en kobbergruve i Repparfjorden. Hun er ikke overrasket over at investorer trekker seg når ting tar tid, og urfolksrettigheter blir et tungt argument.

– Skal barnearbeid i Kongo og urfolk i deler av verden uten demokrati sikre vår velferd, og bidra til grønn omstilling?, spør hun retorisk.

– Beviselig feil

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) reagerer på påstanden om at Sametinget er imot all arealkrevende næringsvirksomhet.

– Det Aina Borch hevder, er beviselig feil. Hun vet fra sin tid som ordfører at Sametinget har støttet en rekke tiltak, sier Muotka.

Hun viser til økonomisk støtte til reiseliv, fiskeri, oppstart av nye firma og mye annet.

Sametingspresidenten sier videre at støtta kommer befolkningen til gode og er med på å skape både bolyst og arbeidsplasser.

– Men når naturinngrep, som for eksempel en gruve, kommer inn på områder der annen næringsaktivitet pågår, må Sametinget ta hensyn til det. Det hersker det ingen tvil om, sier Muotka.