Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Én anbudsrunde unna

Samme uke som regjeringens Avkommersialiseringsutvalg legger fram sin sluttrapport om utfasing av kommersielle aktører i norsk velferd, slapp svensk politi en rapport om situasjonen i svensk barnevern. Politirapporten, som ble omtalt i Aftenposten i går, avdekker at flere svenske barnevernsinstitusjoner er drevet av personer med tilknytning til grov kriminalitet. Ungdommer offentlige myndigheter har overtatt ansvaret for, blir rekruttert til gjengkriminalitet i statlig finansierte institusjoner. Dessuten brukes institusjonene til oppbevaring av penger og narkotika. Unge under offentlig omsorg kommer ofte ut i verre skikk enn da de ble plassert der.

«Kriminelle driver i dag hjemme­tjenester og ungdomshjem.»

At sårbare ungdommer trenger ekstra beskyttelse for voksne som ønsker å utnytte dem, er vel kjent. Det er bare å lese de rystende rapportene om situasjonen på barnehjem i etterkrigsårene, som flere norske kommuner har utarbeidet. Den typen systematisk utnyttelse fra kriminelle nettverk den svenske rapporten avdekker, er likevel rystende. Unge mennesker med skjøre familiebånd og vonde opplevelser er nyttige for kriminelle gjenger. Nettopp derfor trenger sårbare, unge mennesker særskilt hjelp og beskyttelse. Svensk politi forteller at den statlige kontrollen på langt nær er nok til å avdekke omfanget av omsorgssvikten og utnyttelsen i de aktuelle institusjonene.

Fra tidligere er det kjent i Sverige at kriminelle gjenger er dypt inne i private velferdstjenester. Det kan de både hvitvaske og tjene penger. Ifølge svensk Økokrim driver kriminelle gjenger i dag hjemmetjenester, skoler og ungdomshjem. Når vi snakker om svenske tilstander, er den omfattende privatiseringen av offentlige tjenester og hvordan det har åpnet offentlige pengestrømmer for kriminelle bander, et tema som fortjener mye mer oppmerksomhet. Også i Norge har kommersielle spist seg dypt inn i barnevernsinstitusjoner og asylmottak. Hvor sikre er vi på at kriminelle nettverk som vil etablere seg i Norge, ikke retter seg inn mot våre institusjoner? Muligheten ligger bare én anbudsrunde unna.