Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Verre enn et nytt «Oslo»

Søndag ankom en israelsk forhandlingsdelegasjon Kairo, der de skulle delta i nye samtaler om våpenhvile i Gaza. USAs utenriksminister Antony Blinken har tidligere sagt at dette er «siste sjanse» til å få slutt på krigen. På forhånd var det usikkert om møtet i det hele tatt ville finne sted, særlig etter at Israel og Hizbollah natta før hadde trappet opp ildutvekslingen over den israelsk-libanesiske grensa. Til tross for stadig større press, og at risikoen for eskalering knapt kunne vært høyere, er det likevel lite som tyder på at Israels statsminister Benjamin Netanyahu er interessert i noen avtale.

«Israels venner må presse Netanyahu hardere.»

Den palestinsk-kanadiske Midtøsten-ekspertenMouin Rabbani advarte i et intervju med Klassekampen forrige uke om at samtalene fra Israels side bare et spill for galleriet, som bidrar til å avlede kritikk mens bombingen fortsetter. Det samme poenget ble søndag gjentatt med enda større tyngde av Israels tidligere statsminister Ehud Olmert. Han skriver i avisa Haaretz at Kairo-møtet bare er «et spill der det ikke er noen intensjon om å komme til enighet». Olmert anklager dessuten Netanyahu for å ønske seg en eskalering av krigen og mener det er stor fare for at statsministeren snart får det som han vil. På bakgrunn av dette kommer han av hensyn til Israels eget ve og vel med en oppsiktsvekkende oppfordring til forsvarssjefen, forsvarsministeren og sjefen for sikkerhets- og etterretningstjenestene om å i fellesskap trekke seg dersom Netanyahu lykkes i å «torpedere» Kairo-forhandlingene.

Krigen i Gaza tar ikke lenger samme plass i offentligheten som den gjorde for noen måneder siden, men lidelsene er større enn noen gang. Derfor kan det ikke være annet enn positivt at partene møter opp i Kairo, all den tid det gjør at håpet om en våpenhvile fortsatt lever. Samtidig må ikke forhandlingene, slik Rabbani advarte om, få lov å bli det han kaller «et nytt Oslo», altså en prosess som drar ut i det uendelige samtidig som Israel med makt får endre fakta på bakken. Den eneste måten det virker som dette kan skje på nå, er hvis også Israels venner innser at det beste de kan gjøre for landet, er å presse Netanyahu mye hardere.