Gunstig intelligens
Det kunstig intelligens-industrielle kompleks har inntatt Arendal.
Hvor stor sannsynlighet er det for at kunstig intelligens kommer til å ta makta på kloden og knuse menneskeheten? Cirka 70 prosent. Det sa iallfall Daniel Kokotajlo, forskeren som i sommer ble intervjuet av New York Times etter å ha hoppet av fra det amerikanske selskapet Open AI.
Det som er 100 prosent sikkert, er at kunstig intelligens har overtatt Arendal. Mens strømbransjen i seinere år har gjort Arendalsuka til sin politiske hjemmebane, er det kunstig intelligens alle snakker om i år.
NHO-foreningen Abelia slo an tonen på åpningsdagen med en rapport som slår fast at Norge er dårligst i Norden på å ta i bruk ny teknologi. I virkeligheten hviler denne konklusjonen på at bare 9,2 prosent av norske bedrifter bruker kunstig intelligens, viser rapportens underlagsmateriale. Uansett mener Abelia at skriften på veggen er lett å lese: Norge sakker akterut i den internasjonale konkurransen, og kommer til å gå på en økonomisk smell om vi ikke hopper på KI-toget nå.
Den samme utålmodigheten ligger i lufta i Arendal denne uka. En rask opptelling viser at det i løpet av Arendalsuka arrangeres 134 debatter, panelsamtaler og foredrag om kunstig intelligens. KI-arrangementene er ikke bare tallrike, de frister også med en imponerende tetthet av kjente næringslivssjefer, teknologer og statsråder i panelene.
«KI truer ikke arbeidsplassene, den skaper dem»
«Kunstig intelligens i helsesektoren – har vi tid til å skynde oss langsomt?» spør Helse Midt-Norge i debatten som arrangeres onsdag. «Er KI en forutsetning for godt arealregnskap?», lurer organisasjonen GeoAi:Hub. Sintef inviterer til diskusjon om KI er «en klimaversting eller reddende engel?», mens Deloitte spør rett ut «Hva trenger vi menneskene til fremover?»
Nettopp forventningen om at kunstig intelligens vil gjøre menneskelig arbeidskraft overflødig, er en gjenganger. Sett fra Pollen i Arendal virker denne frykten overdrevet, for ikke å si direkte selvmotsigende. For la oss ta følgende kjensgjerninger i betraktning: Paneldeltakere på Arendalsuka får betalt for å være her. Ettersom et vanlig arendalspanel varer i en time og typisk omfatter fem paneldeltakere, legger de i sum ned 670 arbeidstimer.
Det stopper ikke der. Ifølge Arendalsuka selv deltar i snitt 81,5 personer på hvert arrangement. Om vi legger til grunn at 80 prosent av dem reiser til Arendal på arbeidsgivers regning – trolig et altfor konservativt estimat – er vi oppe i 9407 arbeidstimer i løpet av fem hektiske dager. For hvert arrangement virker konklusjonen mer og mer åpenbar: Kunstig intelligens truer ikke arbeidsplassene, den skaper dem.
Norge er kanskje dårligst i Norden på å ta i bruk ny teknologi. Men intet folk i hele verden er bedre enn oss til å snakke om hvor dårlige vi er på kunstig intelligens.