Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Forhold på frysepunktet

Norges største utenriksstasjon i Midtøsten ligger i Al-Ram, en palestinsk by mellom Jerusalem og Ramallah. Stasjonen er sentral i diplomatiet Norge driver opp mot den palestinske selvstyremyndigheten og for bistanden til det palestinske folk. Det arbeidet får nå en alvorlig knekk. Israel trakk i går tilbake godkjenningen av åtte norske diplomater tilknyttet stasjonen i Al-Ram. Israels utenriksminister Israel Katz sier handlingen er en respons på den norske anerkjennelsen av Palestina. «Det er en pris å betale for anti-Israel oppførsel. De som angriper oss og vedtar en ensidig politikk mot oss, vil betale en pris», sa Katz ifølge Haaretz.

«Krigføringen i Gaza fortsetter uten stans.»

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller trekket «en ekstrem handling». Han mener Israels regjering går langt utover det som er vanlige diplomatiske reaksjoner og sier dette vil få konsekvenser for forholdet. Eide fortalte på en pressekonferanse at Netanyahu-regjeringen, med Katz i spissen, har publisert det som nærmest likner trollvideoer om Norge etter anerkjennelsen. Likevel er gårsdagens forpurring av Norges evne til å drive diplomati og gi bistand et stort og ødeleggende skritt videre. Norge vil komme med en respons, varslet Eide. Direkte overrasket virket ministeren likevel ikke. Netanyahus regjering synes ikke videre opptatt av gode relasjoner til andre nasjoner. Utenrikspolitikken later til å bestå i drap, trusler og overdrevne sanksjoner. Det må ikke tolereres.

Norges anerkjennelse av Palestina har avdekket hvor lite støtte en selvstendig palestinsk stat har i dagens Israel. I sommer vedtok et overveldende flertall i Knesset at de motsetter seg etableringen av en palestinsk stat «i hjertet av Israel» fordi den «vil utgjøre en eksistensiell fare for staten Israel og den borgere». Krigføringen på Gaza fortsetter uten stans, og det samme gjør spenningen i regionen. Som Eide ganske riktig sa i går: Det viktigste nå er en umiddelbar våpenhvile på Gazastripa. Det vil dempe konfliktene i regionen. Men ingenting tyder på at Israel vil bidra til annet enn opptrapping. Gårsdagens hevngjerrige angrep på den norske utenriksstasjonen inngår i det mønsteret.