Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Grums etter Speeds stunt

Den amerikanske 19-åringen Darren Jason Watkins Jr. er bedre kjent under navnet IShowSpeed, eller bare Speed, som han kaller seg på nettet. Der strømmer han direkte til sine over 25 millioner abonnenter på Youtube, mens han spiller dataspill eller iblant dukker opp i ulike byer og skaper kaos blant sine mange unge følgere. Onsdag var Speed i Oslo, der 200.000 fulgte direktestrømmen hans fra en suvenirbutikk. Hundrevis av ungdommer samlet seg utenfor, og oppstyret førte blant annet til at glasset i døra ble knust. Til slutt måtte kjendisen evakueres. Videoklipp fra tumultene rundt youtuberen, som er svart, og noen av hans norske fans med innvandrerbakgrunn, spredde seg raskt på nettet.

«Yngre snakker om Stem Frp-krig­erne på Snapchat.»

Som NRK meldte torsdag, haglet det raskt med rasistiske utsagn på plattformer som Tiktok, Reddit, Jodel og X. På sistnevnte sted skrev den irske ytre høyre-aktivisten Keith Woods: «Hvorfor ser det ut som alle i folkemengden er ikke-hvite?» En annen slår fast at de frammøtte ikke er nordmenn, men afrikanere, mens en tredje bemerker: «Bare jævla utlendinger». Andre steder, som på Snapchat, der brukerne ofte er unge, har menneskene på videoene vært omtalt som aper og Oslo døpt om til Somalia. «Hva er en fellesnevner for alle man ser i klippene?» spør en. En annen konkluderer: «Fikk bekreftelse i dag på hvilket parti det skal stemmes på.» Ulike brukere har fylt opp kommentarfeltene, rad etter rad, med det samme budskapet: «Stem Frp.»

Oppfordringen om å stemme Fremskrittspartiet skjer ofte på Snapchat når noen deler bilder eller opptak som handler om innvandring og flerkultur. Omfanget er påfallende, og mantraet kommer gjerne innimellom utbrudd som er så hatske at tradisjonelle kommentarfelt framstår som Klassekampens debattspalter. Yngre snakker om «Stem Frp-krigerne» på Snapchat og andre sosiale medier. Fenomenet kan ikke være ukjent for partiet det er snakk om – heller ikke FpU-leder Simen Velle, som ble kåret til Tiktok-konge og en av seierherrene etter skolevalget i fjor. Hvordan forholder de seg til kreftene som virvles opp? Vil de gjøre noe eller sitte i ro?