Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Abort

Går sammen for ny abortlov

Lina Kristine Tennefoss Vatshelle kaller tida etter seinaborten et helvete. Nå er hun med på en felles aksjon for ny abortlov.

Krever oppfølging: Lina Kristine Tennefoss Vatshelle gikk gjennom en seinabort for fem år siden. Nå ber hun og 14 andre kvinner regjeringen sikre bedre oppfølging etter abort.

I dag løper fristen ut for organisasjoner og privat­personer å si sin mening om mulige endringer i abortloven.

Torsdag ettermiddag hadde regjeringen publisert over 650 høringsinnspill.

Én av dem er fra Lina Kristine Tennefoss Vatshelle. Sammen med 14 andre kvinner som har gått gjennom en seinabort, har hun sendt inn innspill til regjeringen.

– Oppfølgingen sviktet

Vatshelle var 18 uker på vei da hun på ultralyd fikk beskjed om at noe var galt. Hun hadde prøvd å få barn i mange år, og forteller at hun var «helt ute» da det ble klart at barnet ikke ville overleve.

Dette var i 2019. Etter aborten har Vatshelle fått to barn, men forteller at det som skjedde under og etter aborten preger henne.

– Oppfølgingen sviktet. Jeg ga jordmødrene beskjed om at jeg ikke hadde det bra, og at de ikke måtte glemme oss da vi dro hjem. Men vi ble glemt.

Abortutvalget leverte sin utredning i desember 2023. Der foreslår de blant annet å lovfeste retten til oppfølging etter abort.

Gruppa som har opplevd seinabort foreslår forbedringer i oppfølgingen og at medforeldre bør gis egen rett til oppfølging.

Sliter med å jobbe

I tillegg vil gruppa at retten til selvbestemt abort skal utvides fra 12 uker til 22 uker, også for fosterantallsreduksjon.

Vatshelle var 21 uker på vei da hun ble lagt inn på sykehuset for å avbryte svangerskapet. Når man er så langt på vei foregår seinaborten som en fødsel. Det tok to døgn før ­babyen ble født. Vatshelle lå lenge med rier og fikk epidural.

Vatshelle brenner særlig for bedre informasjon i forkant av seinaborter og ­tettere oppfølging etter. Selv sleit hun med å sove og spise.

«Jeg ble glemt.»

Lina Kristine Tennefos Vatshelle

– Det var seks uker etter fødselen som var et helvete, som kunne ha føltes mye lettere hvis jeg visste at alt jeg opplevde var normalt.

I tida etter ble hun en ­kasteball i systemet. Ingen hadde riktig kompetanse, og da Vatshelle ble gravid igjen opplevde hun at noe av ­hjelpa var mer til skade enn nytte.

– Det har kostet samfunnet millioner at jeg ikke fikk riktig hjelp da jeg trengte det. Jeg har slitt med å komme meg tilbake i jobb, det har en høy økonomisk og menneskelig kostnad. Det er penger som kunne blitt brukt til å følge oss opp på et tidligere tidspunkt.

Nemnda dro på juleferie

Linn Haugland Engelsen er også med på aksjonen. Hun gjennomgikk en seinabort i 2020.

Sommeren 2020 ble hun gravid med Theodor. ­Engelsen bor i Danmark, men var på juleferie hjemme hos familien i Sandnes da hun fikk akutt vannavgang. Hun ble lagt inn på sykehus og fikk beskjed om at Theodor ikke ville overleve en fødsel.

Nemnda hadde imidlertid juleferie, og Engelsen fikk ikke igangsette fødselen før de var tilbake på jobb fire dager seinere.

– Fødselen kom i gang av seg selv før de var tilbake på jobb. Nemnda kom inn på rommet mens jeg var i fødsel og sa at det ikke var så mye å snakke om. Jeg ble så sint og følte meg jævlig liten. Hadde jeg ligget her og ventet på at de skulle si det samme som legene sa for flere dager siden?

Hun mener dagens abortnemnd ikke fungerer.

– Hvis nemndene beholdes, så håper jeg at de endrer oppsetningen så det faktisk føles omsorgsfullt og støttende for mor.

Engasjerer også de konservative

Abortutvalgets utredning engasjerer også dem som mener forslagene er for radikale. Maria Elisabeth Selbekk, konstituert generalsekretær i Menneskeverd, forteller at de merker trykket.

– Vi har blitt kontaktet av kjempemange av medlemmene våre som lurer på hvordan de kan engasjere seg. Vi har oppfordret dem til å sende inn egne høringsinnspill, sier Selbekk.

Menneskeverd er en organisasjon som vil styrke vernet om menneskelivet fra befruktning. De har fått henvendelser fra politiske lokallag og organisasjoner som vil legge seg tett opp mot Menneskeverds abort-linje.

– Vi er sterkt kritiske til forslaget om å utvide abortgrensa. Det er en svekkelse av fosterets eksisterende rettigheter, sier Selbekk.