Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Starten på en ny tid

Tidlig om morgenen på denne dag for to år siden rullet russiske militærkjøretøy over grensa til Ukraina. Samtidig lyste missiler opp himmelen over de fleste av Ukrainas store byer, inkludert hovedstaden Kyiv. I årene før hadde krigen rast øst i landet, etter at Russland tok over Krym-halvøya og støttet utbryterrepublikkene som kjempet mot Ukrainas demokratisk valgte regjering. Invasjonen var likevel en dramatisk opptrapping. Det tok ikke lang tid før russiske tanks nærmet seg Kyiv, men de ble stanset og drevet tilbake. Nå står kampene langs en om lag 1000 kilometer frontlinje øst i Ukraina. Mye er mistet. Russland har tatt over Mariupol by og kontrollerer nå hele kystlinja langs Azovhavet til Krym. Ukraina er likevel fortsatt et selvstendig land, selv om land er mistet, kampene koster, og Russland er rustet for langvarig krig.

«Moralsk harme trumfet FN og internasjonale rettsregler.»

Invasjonen i Ukraina markerer slutten på krigen mot terror, som USAs president George W. Bush lanserte etter angrepet mot tvillingtårnene 11. september 2001. Krigen skulle bekjempe terrorgrupper, uansett hvor de befant seg, og ledet blant annet til angrepene mot Afghanistan og Irak. Målet var ikke nødvendigvis å ta over landområder, men å innsette Nato-lojale regimer som bekjempet dem Vesten kalte terrorister. Dronedrap i land langt borte ble bestilt og gjennomført uten at spørsmål ble stilt. Folkerettens prinsipper om staters suverenitet ble satt til side. Moralsk harme trumfet både FN og internasjonale rettsregler. Da USA høsten 2021 nærmest ble jaget ut av Kabul av Taliban, var vinden i ferd med å snu. Med Russlands invasjon i Ukraina var plutselig ord som suverenitet og folkerett tilbake i det vestlige vokabularet.

Invasjonen har brakt territorialkrigen tilbake til Europa. Det endrer den sikkerhetspolitiske situasjonen og vurderingene. Det snakkes om faren for invasjon, og mindre om at å bidra til USAs terrorkriger er det som gir hjemlig sikkerhet. Venstresida må gripe muligheten til å holde fram folkeretten som internasjonal standard. Det innebærer full støtte til Ukrainas frigjøringskamp, selv når den møter steil motvind.