Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Det er nok naivitet nå

Tidligere korrupsjonsjeger Eva Joly kunne knapt hatt bedre timing for utgivelsen av sin siste bok, «Det blåøyde riket», skrevet sammen med professor Nina Witoszek. Boka hevder at den norske tillitskulturens bakside er en manglende årvåkenhet overfor maktmisbruk og økonomisk kriminalitet. «Det er en slags blind tro på at korrupsjon og hvitvasking er problemer som bare gjelder andre, ikke oss: ‘Våre politikere gjør ikke sånt.’ Det er veldig naivt», sa Joly i et intervju med Klassekampen i fjor. Boka utkom samtidig som Erna Solbergs årelange inhabilitet som statsminister ble rullet opp – en politisk skandale som trumfer de fleste andre, men som hittil ikke har fått konsekvenser for de involverte.

«Relasjonsvirksomhet er bare et annet ord for smøring.»

Vi har ikke sett få tilfeller av økonomisk tilranelse de siste årene: stortingspolitikere med oppfinnsomme bostedsadresser, i overkant omfattende reiseregninger og ministre med fyldige aksjeporteføljer. Avsløringen av Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansens mange sjøflyturer til en jakthytte organisasjonen betaler for, bør derfor ikke overraske noen. Vi må huske at relasjonsvirksomhet, som turene angivelig var, bare er et annet ord for smøring. Og at det er like ille å tilby påkostede turer, som å motta dem. Jakthytte-saken tenner illrødt lys i omtrent alle varsellamper som omtales i NHOs egen veileder for gaver og representasjon.

Noe positivt kommer ut av avsløringene: Nå leter landets journalister med lykt og lupe etter sammenblanding av roller og interesser, og jammen finner de ikke noe også. Dagens Næringsliv har den siste uka avdekket at toppsjefer i Statsbygg både har eierposter og verv i selskaper arbeidsgiveren inngår kontrakter med. Én ting er at høyt gasjerte direktører har tid til å drive konkurrerende virksomhet ved siden av jobb. Én annen er at dette åpner for egen berikelse gjennom beslutninger i statens tjeneste. Så langt har Statsbyggs svar vært omtrent like blåøyde som Joly forutså. I begynnelsen kalte de rolleblandingen «uproblematisk». Nå åpner Statsbygg for å se på reglene på nytt. Norge trenger åpenbart en ny type årvåkenhet overfor misbruk av makt og posisjoner.