Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Bør ikke være fritt fram

«Velkommen Google!» står det å lese på Skien kommunes nettside. Lokalpolitikerne er storfornøyd med at den amerikanske teknologigiganten nå investerer 6,8 milliarder kroner i et datasenter på tomta Gromstul, som Skien ønsker skal bli et nytt, regionalt industriområde for datasentervirksomhet. Google har mål om utslippsfri lagring av data, og da er norsk vannkraft attraktiv. Datasentre i Norge kan slik selge seg inn som bærekraftige, og det skjer nå i hurtig tempo flere steder i landet. Tiktok-data vil bli lagret på Hamar, på Stokmarknes i Vesterålen utvinner et senter kryptovaluta og Tiktok-partner Green Mountain, som for øvrig er Israel-eid, ønsker også bygge datasenter i Time kommune i Rogaland.

«Lagring av data kan bli Norges mest kraftintensive bransje.»

Norsk vannkraft er kanskje attraktiv, men den er en begrenset ressurs. Ettersom datasentre er så enormt kraftkrevende, gjør de solide innhogg i den totale energiproduksjonen i Norge. De 860 megawattene det ferdige Google-senteret i Skien planlegger å trenge, legger beslag på 5 prosent av hele Norges strømforbruk. Riktignok er vi vant til å tilrettelegge for kraftkrevende industri, men datasentrene overgår det meste av norsk industriproduksjon. Lagring av data, som lokalpolitikerne så varmt ønsker velkommen til sine kommuner, kan bli Norges mest kraftintensive bransje. Likevel trenger ikke senteret mange ansatte: Google anslår at det vil sysselsette rundt 100 personer.

Til NRK sier strømanalytiker Sigbjørn Seland at datasenteret i Skien «vil øke strømprisene i Sør-Norge betydelig, det er det ingen tvil om». Regningen for etablering av store datasenter sendes altså direkte til norske strømkunder. Saken aktualiserer forslaget fra Industriaksjonen om å ta hensyn til levelige strømpriser for husholdninger og industri når krafta blir solgt. Også Arbeiderpartiets Hadia Tajik har tatt til orde for økt politisk prioritering når kraft blir et knapphetsgode, for eksempel ved å se til antall arbeidsplasser. Med dagens førstemann til mølla-prinsipp kan tek-gigantene ture fram, selv om det går ut over annen industri og vanlige strømbrukere.