Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Et tettere samarbeid?

I sin tale til SVs landsstyre før helga ba SV-leder Kirsti Bergstø de andre partiene på rødgrønn side slutte med politisk stollek og dørslamring, ifølge Aftenposten. Bergstø ønsker å samle Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne, SV og Rødt til en konferanse, hvor partiene legger vekk det de er uenige om og konsentrerer seg om hva de kan bli enige om. «Målet er å få fram politikk alle fem partiene kan stå for», utdyper hun overfor avisa. Landsmøtetalen er en forlengelse av et desemberintervju i Klassekampen, hvor vi spurte sentrale personer på rødgrønn side om status på samarbeidet to år før neste stortingsvalg. Mens Sp er fornøyd med dagens regjering, vil flere toppolitikere i Ap og fagbevegelsen ha SV med. De ønsker en regjering trygt forankret til venstre, men har også sett ulempene ved en mindretallsregjering.

«De må se seg som mulige deltakere i en ny regjering.»

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er blant dem som vil ha SV med i regjering. Forrige uke stilte også Fellesforbundet-leder Jørn Eggum opp sammen med SV-lederen og krevde ny strømpolitikk. Begge sitter i Aps sentralstyre, og det gjør også stortingsrepresentant Vidar Kjølmoen. «Vi tenker for mye på hvem vi ikke skal være venner med i politikken. Men i Ap må vi tenke på hvem vi kan samarbeide med», sa han til oss før jul. Han ønsker et bredt samarbeid på Stortinget som gir flertall. Kjølmoen er åpen for at et slikt samarbeid også kan omfatte MDG og Rødt, selv om det blir krevende. Bergstø peker på sin side på at det også krever noe av MDG og Rødt: De må se seg som mulige deltakere i en ny regjering.

Et samarbeid må uansett være basert på politiske saker, og her er det nok å ta av. I fiskeripolitikken kan regjeringen starte med å søke støtte til venstre, ved å åpne for stans i dagens kjøp og salg av kvoter. De fem partiene kan også finne sammen i distriktspolitikken, for eksempel i kraftfulle tiltak for å sikre helsepersonell i hele landet. Skal samarbeid bli aktuelt, må regjeringen også legge bort irritasjonen over SV, Rødt og MDG. Bergstøs invitasjon er et sted å starte, som regjeringspartiene gjør lurt i å ikke avfeie på autopilot.