Rikingene
«Når så mange tilsynelatende ikke ser verdien av det du gjør lenger, er det lett å miste følelsen av tilhørighet. Du føler deg ikke norsk.» Hjertesukket lød da Dagens Næringsliv tirsdag intervjuet Erika June Flakk og søstera Maria Lilly Flakk. De to arvingene går i rette med det de mener er regjeringens mistenkeliggjørende retorikk mot rikfolk. Å være bedriftseier med suksess, hevder søstrene, er blitt et skjellsord. Stemmer det, er de ille ute: Sammen eier de 90 prosent av en familieformue som ifølge Kapital beløper seg til 3,2 milliarder kroner.
«Blir velgerne mobilisert når venstresida raser mot de rike?»
Radikale røster har ganske riktig brukt velstandsveksten på toppen som argument for radikal omfordelingspolitikk. De økonomiske forskjellene har økt dramatisk – ikke fordi de fattige blir fattigere, men fordi de rike har blitt ekstremt mye rikere. Da Kapital startet med rikinglista på 1980-tallet, fant redaksjonen knapt en milliardær i landet. I fjor var det godt over 400 av dem. Den marginale gruppa kontrollerer i dag 20 prosent av den private nettoformuen i Norge. Denne destruktive forskjellsveksten var bakteppet da LO-leder Peggy Hessen Følsvik erklærte «nå skal vi ta de rike», og da SVs Kirsti Bergstø ba Kjell Inge Røkke om å «ryke og reise».
Slike utspill bygger på høyst berettiget harme. Spørsmålet er om de virker. Blir velgerne mobilisert når venstresida raser mot de rike? Debatten om lakseskatten tyder på det motsatte. Selv om regjeringen sto overfor et knippe rike bedriftseiere, endte saken med splittelse i regjeringspartiene og fagbevegelsen. En viktig grunn er at regjeringen nøyde seg med å si at den skulle «ta de rike» i oppdrettsnæringen, uten å forklare hvordan de nye skatteinntektene ville styrke velferden. Når man ikke viser medaljens forside, har den liten appell. Dessuten sliter venstresida med at arbeiderklassen ikke kjenner seg igjen i det rødgrønne toppsjiktet. Det er ikke gitt at arbeidsfolk i privat sektor identifiserer seg mer med Jonas Gahr Støre enn med Røkke. Mildere språkbruk overfor rikfolk vil neppe vinne mange stemmer fra milliardærer. De bryr seg mer om skattepolitikk enn retorikk. Men det finnes muligheter for å lokke tilbake vanlige velgere som har gått lei krangel med de rike.