Helgeplaner

Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.
Bli abonnentFrederic Wisemans «Menus-plaisirs» er et tålmodig kjærlighetsbrev til gastronomien.
(Frankrike/USA, 2023) Regi: Frederic Wiseman Dokumentar/ 4t./ Cinemateket fra 10. januar
Metodene er kjente, men miljøet er nytt når USAs 94-årige dokumentarnestor Frederic Wiseman har satt seg fore å filme den like gamle, familiedrevne restauranten La Maison Troisgrois i Auvergne-Rhône-Alpes-regionen i Frankrike – en av kun 139 restauranter med maksimale tre stjerner i Michelin-guiden. Her er det ingen «snakkende hoder», ingen spenningskurve og ingen fortellerstemme. «Menus-plaisirs» er rein og skjær ønskeoppfyllelse for enhver matinteressert tilskuer og serverer lange, observerende takninger av alt fra en tåreframkallende dessert- og ostevogn, fritt gressende kuer og lagring av geitemelk, til reprimander om hvordan knivbladet skal ligge når man skjærer ål, presentasjoner fra vinkelneren og like detaljorienterte soppinnkjøp på markedet.
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.
Bli abonnent