Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Fokus

Det er lite lurt å gjøre allierte til fiender

Motstand mot Israels krigføring i Gaza er ikke jødehat.

I en oppdatering på Facebook omtaler Det mosaiske trossamfunn i Norge demonstrasjonene for fred i Gaza lørdag som «hatefulle». Trossamfunnet viser en jødefiendtlig melding som samme helg ble sprayet på en vegg på Furuset T-banestasjon. «Hitler started it, we finished it», står det, med tydelig referanse til jødeutryddelsene. «Det er den hatefulle demonstrasjonen som ledet til denne graffitien om utryddelse av jøder», skriver den jødiske menigheten. Den oppfordrer alle som er medlemmer av organisasjonene tilsluttet lørdagens demonstrasjoner, til å melde seg ut.

Demonstrasjonene var organisert av blant andre Den norske kirke, LO, Unio, Amnesty og Redd Barna. Parolene var: «Stopp drapene på barn og sivile!», «Forsvar folkeretten!» og «Frigi sivile gisler og vilkårlig fengslede!». I tillegg var 125 store og små norske foreninger tilsluttet, deriblant GramArt, Creo, Muslimsk Dialognettverk, Norsk Bluesunion, Norske filmregissører, Psykologforeningen og Sykepleierforbundet.

Representanter for den lille jødiske minoriteten i Norge har fortalt i intervjuer at de opplever at grusomhetene i angrepet 7. oktober ikke har fått noen plass i norsk offentlighet. Med en gang Israel begynte å bombe Gaza, ble opinionen i Norge vendt mot dét angrepet, framfor Hamas-offensiven mot israelske landsbyer og militærposter. Mange norske jøder har familie og venner som er gisler, drept eller pårørende, eller som er soldater i Gaza. De opplever liten gjenklang for sine erfaringer i en relativt propalestinsk norsk offentlighet. Det er forståelig.

Det betyr likevel ikke at engasjementet for å få stanset krigføringen i Gaza er antijødisk. Det er ikke synet på jøder som fikk folk ut i gatene lørdag. Offensiven mot Gaza er svært brutal, med enorme sivile tap. Millioner av mennesker er drevet på flukt og fratatt tilgang på mat og reint vann. Krigsforbrytelser skjer hver dag. Å reagere på dét har ingenting med antisemittisme å gjøre. Det handler tvert imot om engasjement for liv og for folkerett, regelverket som blant annet springer ut av andre verdenskrig og folkemordet på jøder.

«De ønsker verken et jødefritt Norge eller Midtøsten»

For å underbygge at demonstrasjonen var hatefull, har Det mosaiske trossamfunn lagt ut en video hvor demonstranter roper «From the river to the sea, Palestine will be free». Slagordet er omstridt, fordi det kan bli sett som en oppfordring om å avvikle staten Israel. Jeg mener det likevel er åpenbart at de fleste som bruker slagordet i dagens demonstrasjoner, ønsker rettferdighet for palestinere, ikke utslettelse av Israel. Uansett var slagordet ikke del av parolegrunnlaget. Men det er klart: Uttrykket kan tolkes, og som så mye annet om dagen, tolkes det i verste mening.

Problemet er at vi skaper fiender der de ikke er. Organisasjonene bak demonstrasjonene er allierte i kampen mot antisemittisme. Jordmorforeningen, Fredssenteret og Leger uten grenser – de ønsker verken et jødefritt Norge eller Midtøsten.

For å skjønne situasjonen i Israel nå, må vi forsøke å forstå opplevelsen av å ha fiender på alle kanter. Følelsen deles også av flere norske jøder, særlig når slagord og graffiti underbygger frykten. Å sette likhetstegn mellom demonstrasjonene for fred og rettferdighet og jødehat er likevel både feil og en lite lur framgangsmåte. Vi må holde fast på at vi kan snakke sammen i Norge, også når vi opplever virkeligheten ulikt. Å bekjempe holdningene bak taggingen på Furuset, er vår felles, norske kamp. Den må vi kunne kombinere med å demonstrere mot massedrapene og fordrivelsene på Gaza.

I en bekymringsmelding om økt jødehat fra noen uker tilbake oppfordret Det mosaiske trossamfunn alle til å unngå forenklinger og fordommer som fører til mer hat. Det var en betimelig oppfordring, som også bør gjelde ved sverting av alle dem som nå protesterer mot Israels brutale krig på Gazastripa.