Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Landbruk

Gråter over langreist melk

Tine-bønder i Nord-Norge irriterer seg over at Q-melk kommer nordover, med transportstøtte.

Trafikken flyter: En trailer med Tine-melk kjører over ei bru på Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal. Foto: Svein Grønvold, NTB

Gårdbruker Andreas Lund i Harstad, en av de 8000 Tine-bøndene, har erfart at melk fra Nord-Norge blir sendt med trailere til Trøndelag for å bli foredlet, og underveis møter de Q-produkter på vei nordover.

– Det er feil når myndighetene gir støtte til at Q-meieriene sender melk og andre produkter nordover, mens vi opplever melkeoverskudd her nord, sier han.

Konkurransen i Meieri-Norge spisser seg til. Landbruksdepartementet varslet tidligere i år at de vil fjerne distribusjonstilskuddet på 50 millioner kroner som Tines konkurrenter i dag har god nytte av.

Andreas Lund mener Nord-Norge ikke trenger å få tilført melkeprodukter sørfra.

– Jeg frykter at slike merutgifter fører til at vi bønder får mindre betalt. Det opplever mange av oss som en fortvilt situasjon, sier Lund.

Han påpeker at Q-meieriet ikke har anlegg nord for Lillehammer, og ingen bønder i nord har anledning til å levere melk til Q.

– Gjør Tine bedre

Om tilskuddet forsvinner, vil Q-meieriet få problemer med målet om å bli landsdekkende leverandør av meieriprodukter. Q mener Tine har for stor makt, og at kuttet i tilskuddet til de små vil bli konkurransevridende.

Kristine Aasheim, sjef for Q-meieriet, er glad for at produsenten kommer seg inn i det nordnorske markedet. Hun sier det er butikkene og kjedene som bestemmer hvilke varer de vil ha i hyllene.

– Vi sørger for konkurranse i meierimarkedet, noe Norge ikke har vært vant til. Vi gjør også Tine bedre, sier hun.

Q-sjefen stiller seg uforstående til at regjeringen vil ta bort distribusjonstilskuddet, som er viktig for Q-meierienes utvikling og vekst.

«Vi gjør også Tine bedre.»

Kristine Aasheim, sjef for Q-meieriet

– Tine er fortsatt dominerende med 94 prosent markedsandel på råvaren og 75 prosent av videreforedlingen av melk. Distribusjonstilskuddet er kritisk for oss som en liten utfordrer, sier Aasheim, som forteller at både bøndene og forbrukerne tjener på konkurransen.

Melka må fraktes

Gunnar Dalen, som er Tine-direktør for næringspolitikk og medlemsorganisering, håper distribusjonstilskuddet forsvinner.

– Det er et faktum at de fleste gårdene ligger i distriktet, og at melka må fraktes. Tine er pliktig til å hente melk fra våre cirka 8000 gårdsbruk, sier Dalen.

Han er enig med Q-sjefen om at konkurranse er sunt, og at innovasjon er viktig.

– Vi foredler melka så lokalt som mulig og tilpasser oss markedet. Når markedets interesser for et bestemt produkt øker, må vi tilføre mer melk.

Han sier at meieri-hverdagen består av mye logistikk og tilrettelegging for å utnytte ferskvaren maksimalt.