Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Arktis

Singapore vil inn i kulden

Land som India, Singapore, Mongolia og Thailand vil inn i Arktis. Interessen for det som skjer i nord, øker sterkt.

Forsvinner: Den arktiske isen smelter – her utenfor Svalbard. Dette muliggjør økt skipstrafikk i området, noe store sjøfartsnasjoner som Japan og Singapore vil ta del i. Foto: Ole Magnus Rapp

Både Japan og Sør-Korea bygger nå isbrytere for å kunne utforske de isfylte områdene i nord. Kina tar snart i bruk sin tredje isbryter øremerket operasjoner i Arktis, der Reykjavik på Island er blant havnene som brukes.

Under den store polarkonferansen Arctic Circle som i helgen ble avsluttet på Island, var den økte interessen fra land i sør merkbar, både på deltagerlisten og i programmet. Allerede er Singapore, Kina, India og Japan blant de 13 med observatørstatus i Arktisk råd, og nå viser Tyrkia, Thailand, Mongolia og Malaysia interesse for å få samme posisjon.

– Ja, interessen for det som skjer i nord, øker hos mange land langt sør, sier fagdirektør Kim Holmén ved Norsk Polarinstitutt.

Han var i mange år instituttets utenlandsdirektør og har tett kontakt med en lang rekke ikke-arktiske stater med økende interesse for Arktis.

– Vi skal huske at et land som Singapore er store på skipsbygging, finansiering og skipsfart. De er eksperter på å bygge skip med isforsterket skrog, og de er dyktige på logistikk, å få varer frem over hele verden raskt og effektivt, sier Holmén.

Han synes ikke det er merkelig at mange land viser interesse for å forske i nord, samt se muligheter for å få tilgang på naturressurser.

India 24/7 året rundt

Under konferansen på Island fikk Holmén bekreftet at India nå skal bemanne stasjonen et av deres universitet har på Svalbard året rundt. I Ny-Ålesund har også institutter fra land som Sør-Korea, Japan og Kina egne stasjoner som brukes som øyne og ører i nord.

Flere nye land vurderer også å undertegne Svalbardtraktaten, som kan gi visse rettigheter på øygruppen og i kystnære farvann.

– Nasjoner som kaster interesserte blikk nordover behøver ikke ha baktanker. Vi må se nyansert på denne økte interessen, sier Holmén.

Han minner om at Norge bryr seg om urskogen i Brasil, uten at vi dermed skal mistenkes for å ha skjulte hensikter.

Holmén bekrefter at land som Mongolia, Tyrkia og Thailand viser økt interesser for det som skjer i nord, mens Kina, India, Japan og Sør-Korea har hatt interessen lenge.

– Kinas polarinstitutt har flere ansatte enn Norsk Polarinstitutt. Samtidig skal vi huske at Kina er en stormakt med 1,4 milliarder innbyggere, og de har ulike interesser over hele verden, sier han.

Krigen hemmer

Seniorforsker Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI) bekrefter også en økende interesse for det som skjer i nord, men mye mer ville ha skjedd om ikke Russland hadde angrepet Ukraina.

«Singapore er store på skipsbygging, finansi­ering og skipsfart.»

Kim Holmén, fagdirektør Norsk Polarinstitutt

– Mange land og institusjoner avventer nå sine investeringer i nord. Svært få tør satse på sjøruten nord for Russland så lenge krigen og usikkeheten råder, sier han og mener Inda er blant de mer interessante nye aktørene.

Han sier at Indias økte interesse er knyttet til Kinas interesser, de to stormaktene rivaliserer og følger hverandre. Om en stormakt foretar seg noe, så vil de andre også være med.

– Vi skal også huske at om Kina sender 20 næringslivsfolk og forskere nordover, så vil ikke det i hjemlandet bli sett på som noen stor grippe, sier Moe.

Tilgang på olje og gass

Han påpeker at det ofte dreier seg om posisjonering, om å skaffe seg kunnskap og om å være tilstede når det gjelder ressurser, spesielt olje og gass. Store shippingnasjoner vil også være klare når isen i nord reduseres, og nye og raskere skipsleder mellom øst og vest åpnes.

Moe sier at mange aktører i Arktis har interesse både innen forskning og næringsliv.

– Klimaendringene merkes først i nord, og mer sydlige land vil finne ut hvilken effekt dette får for dem, og da må deres forskere følge med hva som skjer i nord, sier han.

Innen næringsliv er det olje og gass, og kanskje mineraler, som er av størst interesse.

– India har vist interesse for å samarbeid med Russland om petroleum i nord, men dette er nok på vent nå, sier han.

Moe tror interessen for andre ressurser som fisk, er mer vanskelig, Her er det de ulike lands økonomiske soner som regulerer mulighetene. Om for eksempel India skal fiske i Barentshavet, må de gjøre avtaler med med land som Norge og Russland.