Gazas folk fordrives til kaos
Den allerede utpinte byen Khan Younis i Gaza har doblet befolkningen. Pasienter på sykehus får tre desiliter vann daglig.

Mens folk på Gazastripa stålsetter seg for den varslede israelske bakkeoffensiven, er halve befolkningen der på flukt. Over en million palestinere forsøker å komme seg sørover, etter at Israel natt til fredag ga beskjed om at alle sivile på Nord-Gaza bør evakueres til Sør-Gaza.
Flyktninghjelpens leder Jan Egeland beskrev før helga situasjonen som «et helvete» og påpekte at det ikke er snakk om en evakuering, men «en tvangsforflytning av mennesker, et klart brudd på folkeretten».
De mange flyktningene er ute på veiene, til fots eller i kjøretøy, eller søker ly i overfylte FN-skoler og sykehus, i håp om at disse ikke skal bombes. Nyhetsbyrået AP meldte i går at reise innad på stripa er farlig, med korte bombepauser og ødelagte veier.
Stengt grense
Det var i går knyttet store håp til en mulig åpning av Rafah-grenseovergangen til Egypt. På morgenen ble det meldt at det skulle bli ei kort våpenhvile og åpning av grensa fra klokka åtte norsk tid, men dette ble raskt avvist av Israel og deretter også Egypt.

Store mengder med hardt tiltrengte hjelpesendinger venter på egyptisk side, men hadde da Klassekampen gikk i trykken i går, altså fortsatt ikke sluppet inn.
FNs humanitære sjef Martin Griffiths sa i går at han reiser til Midtøsten i dag for å bistå i meklingen om en humanitær korridor.
I en videouttalelse sa Griffiths ifølge NTB at han håper å høre noen gode nyheter seinere på mandag om en humanitær korridor til Gazastripa gjennom Rafah.
«Vi trenger at nødhjelp får tilgang. Vi er i dype diskusjoner med israelerne, egypterne og med andre», sa Griffiths, ifølge NTB.
I knestående
Gazastripa, som er bare er rundt 360 kvadratkilometer, var allerede i utgangspunktet kraftig overbefolket. Når en drøy million skal finne nytt oppholdssted, blir det enda trangere. Den voldsomme flyktningstrømmen internt på Gazastripa rammer sykehus og lokalsamfunn som allerede er i knestående.
Byen Khan Younis sør på stripa, som ifølge palestinske myndigheter har 200.000 innbyggere, har doblet sin befolkning, melder flere medier.
«Flyktninger fyller korridorene, mens legene jobber med nye pasienter skadet av israelske bomber», skrev BBCs journalist Rushdi Abu Alouf fra Khan Younis i går.
«Legene sier at de har nesten ingenting å gi strømmen av nye skadde – vann er rasjonert til 300 milliliter per dag for pasienter. Flyktningene får ingenting», skriver han.
Sykehus mangler alt
Det samme bildet tegnes av en palestinsk kirurg i på et sykehus i Sør-Gaza. Den norske legen Mads Gilbert venter i Egypt for å slippe inn i Gaza og videresender ei melding fra sin palestinske kollega. Kirurgen skriver at sykehuset mangler alt.
«Ingen antibiotika. Ingen sterilisering av instrumenter», skriver han, og forteller at de bare dypper instrumentene i ei bøtte med desinfeksjonsmidler før de bruker dem igjen.
«Lik råtner i et telt»
«Tilfeller som trenger oppfølging og sårstell, ender opp med å bli fulgt til en primærhelsetjenestestasjon i nærheten, eller til gårdsplassen eller gatene. Mange pasienter ender opp aleine med ingen til å ta seg av dem siden de er de eneste overlevende fra sin familie», skriver den palestinske legen.
«Vi trenger at nødhjelp får tilgang.»
— Martin Griffiths, FNs humanitære sjef
Han forteller at «lik råtner i et telt, og mange har ingen steder å bli begravd».
Legen melder at der er hjemløse familier overalt, i inngangspartiet og på parkeringsplassen.
Nyhetsbyrået AP meldte i går at sykehusene i Gaza ventes å gå tomme for drivstoff til generatorene i formiddag, og at dette ifølge FN vil sette tusenvis av pasienters liv i fare.
Israels forsvarsminister beordret 9. oktober «full beleiring» av Gaza og sa at verken mat, vann eller drivstoff får slippe inn.
Mangler vann og mat
FN-flyktningorganisasjonen UNRWA sa i går at de har blitt tvunget til å rasjonere vann i skoler og andre bygninger som er gjort om til flyktningmottak, og at de bare kan gi hver person én liter vann daglig til å dekke alle sine behov.
Verdens helseorganisasjon sa ifølge AP i går at de er bekymret for utbrudd av smittsomme sykdommer på grunn av vannmangel kombinert med den voldsomme folkeforflytningen.
Søndag ble det meldt at Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde blitt enig med USAs president Joe Biden om å åpne vannforsyningen til deler av Sør-Gaza.
Til AP sa hjelpearbeidere at de fortsatt ikke hadde sett noe bevis på at vannforsyningen var gjenopprettet.
Rekordhøye tap
I mellomtida stiger tapstallene dramatisk. Israel har oppjustert sitt antall drepte etter Hamas’ angrep til 1400. Antall bortførte vokste fra 155 til 199.
Helsemyndighetene i Gaza meldte i går at 2750 palestinere har blitt drept og 9700 såret siden kampene startet. Det er mer enn under Israels krig mot Gazastripa i 2014, der 2310 palestinere, 70 prosent av dem sivile, ble drept, ifølge helsemyndighetene. På israelsk side ble 67 soldater og seks sivile drept i 2014.