Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Burde sjekket aksjehandel

Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen er en kløpper på timing. Under to uker før forrige kommune- og fylkestingsvalg skrev NRK at Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde penger i fond som – via andre fond og selskaper – var på eiersida i det private omsorgskonsernet Stendi. Journalisten bak avsløringen var Cato Husabø Fossen. I år sto han ved siden av Erna Solberg da hun seks dager etter valget fortalte om mannens omfattende aksjehandler. Hvorfor avsløringen kom først etter valget, bør Solberg og Høyre åpne opp om. Til tross for at medier har spurt og gravd, og de åpenbare likhetene med Huitfeldt-saken, har Høyre tatt seg svært god tid.

«Solberg kunne lett funnet ut av alt.»

Hvorvidt avsløringen av Sindre Finnes’ aksjehandel påvirket valget, får vi ikke vite. Vi bør heller ikke ønske oss at valg skal bli påvirket av skitne avsløringer like før valgdagen. Det åpner for at såkalte drittpakker vil bre om seg blant politiske påvirkere. Det tar oppmerksomheten bort fra politikken og over på private, ofte pikante saker. Det er likevel noe litt annet med bevisst trenering, slik at negative saker kommer på heldigere tidspunkter. Det lukter spinn og strategi, som er det motsatte av åpenhet og tillit. Bare Høyre og Solberg selv kan rydde unna spekulasjonene om at informasjonen ble holdt tilbake noen beleilige dager. Det bør de snarest gjøre.

Tidspunkt for Erna Solbergs presse­konferanse er likevel ikke det mest alvorlige i saken. Solberg har åpenbart vært inhabil i en rekke saker som statsminister. Familien har tjent en årslønn for en statsminister på mannens aksjekrumspring. Solberg sier mannen har lurt henne. Likevel har hun ved flere anledninger hatt grunn til å stusse, både når pressa har spurt og gravd, og når den årlige porteføljeoversikten fore­ligger. Finnes har kanskje tilpasset den, men prikk lik er den ikke fra et år til et annet. I en e-post til Statsministerens kontor skriver Finnes i 2017 dessuten at han skal plassere pengene i fond. Likevel står han som en betydelig aksjeeier ved neste årsslutt. Solberg kunne lett funnet ut av alt dette. Det har hun ikke gjort. Snarere har hun viftet bort problem­stillingen hver gang den dukket opp. Det holder ikke for en statsministerkandidat.