Du kan bla til neste sideBla med piltastene

På tide med kontroll

Et videointervju med Sindre Finnes fra Arendalsuka i fjor gikk i går sin seiersgang på sosiale medier. Finnes får spørsmål fra Dagens Næringsliv om hva som var det vanskeligste for ham med å være gift med statsminister Erna Solberg. Finnes svarer at det vanskeligste var at han ikke fikk lov til å kjøpe og selge aksjer. Intervjuet står i grell kontrast til opplysningene Høyre-leder Erna Solberg la fram på en pressekonferanse i går. Gråtkvalt fortalte Solberg at ektemannen hadde gjort 3640 handler i aksjer og andre verdipapirer i perioden hun var statsminister. Ifølge Solberg har han skjult den omfattende handelen for både henne og Statsministerens kontor. Finnes var godt orientert om habilitetsregler og begrensninger ekteskapet la på investeringer, men fortsatte likevel med svært omfattende handel på børsen. For at aksjehandelen ikke skulle bli oppdaget, solgte Sindre Finnes seg like før nyttår ned til omtrent samme portefølje som året før, for å skjule omfanget for kona og omverdenen.

«Et tillits­basert system er ikke nok.»

Høyre-lederen omtaler saken som et alvorlig tillitsbrudd, som er «vanskelig i min familie og i et ekteskap». Saken er åpenbart tøff for familien. Den har også konsekvenser for beslutninger Solberg har tatt som statsminister, hvor hun har vært inhabil. I tillegg skal Økokrim nå vurdere om Finnes har drevet innsidehandel. I statsministerboligen kan han ha hatt tilgang på informasjon og dokumenter som er nyttige for aksjehandel. I Solbergs statsministerperiode ble blant annet omfattende koronastøttepakker til næringslivet utformet. Regjeringen vedtok en omfattende oljeskattpakke. I tillegg har en statsminister jevnlig tilgang på informasjon som påvirker enkeltselskapers aksjekurs. Økokrim ser nå etter mønstre i aksjehandelen som samsvarer med politiske beslutninger.

Saken viser at et tillitsbasert system for å håndtere aksjehandel og habilitetssaker ikke er nok. I stedet må det på plass kontrollrutiner for å sjekke at politikere i posisjon ikke beriker seg selv og sine venner. De siste årenes avsløringer av misbruk av godgjøringsordninger på Stortinget, inhabile utnevnelser og aksjehandel viser at vi har vært himmelropende naive overfor maktpersoner.