Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Venstre vil ikke garantere mot et samarbeid med Industri- og næringspartiet i Oslo etter valget. Det får MDG til å reagere.

Holder døra åpen for INP

Tull: – Jeg driver ikke med garantier. Det er noe tull, sier Oslo Venstres Hallstein Bjercke, på spørsmål om de kan garantere at de ikke vil samarbeide med INP. Foto: Annika Byrde, NTB

Det ligger an til valgthriller i hovedstaden. Mens borgerlig side lenge har hatt et solid forsprang, er det rødgrønt flertall på flere målinger den siste uka.

Med et jevnt valgresultat kan det oppstå en situasjon der det ferske Industri- og næringspartiet (INP), som er inne i Oslo bystyre med ett mandat på flere målinger, havner i en vippeposisjon.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har allerede slått fast at det er uaktuelt å samarbeide med INP, på grunn av deres skepsis til vitenskapen om menneskeskapte klimaendringer. Høyre har derimot ikke utelukket et INP-samarbeid i hovedstaden.

Det vil heller ikke Venstre:

– Jeg driver ikke med garantier. Det er noe tull, sier Hallstein Bjercke, førstekandidat for Venstre i Oslo.

Hvorfor er det tull?

– Fordi vi tror på å få til politiske løsninger. Dersom INP og Frp legger om hele politikken sin og gir fullt gjennomslag til Venstre, blir det jo rart å nekte å samarbeide med dem.

Ønsker et liberalt sentrum

Bjercke understreker at Venstre går til valg på et blågrønt byråd i Oslo, bestående av Høyre og Venstre, og sier det er «usannsynlig» at de vil samarbeide med Frp og INP.

– Så ønsker vi også å strekke ut en hånd til MDG. Da oppnår vi to ting: Vi trekker politikken nærmere det liberale sentrum og får et flertallsbyråd. Da slipper du å kompromisse med fløypartiene, sier han.

Bjercke viser til at byrådet i Oslo i dag, som består av Ap, SV og MDG, samarbeider med Rødt om budsjetter.

– Og før det hadde vi et borgerlig byråd som måtte få flertall for budsjettene med Frp. Om vi kan trekke det mer mot sentrum, blir det bedre og mer fornuftige løsninger for alle, sier Bjercke.

MDG og Venstre er ganske jevnstore i Oslo og kniver om mange av de samme velgerne.

Om du er en sentrumsorientert velger som er opptatt av klima og miljø, er det ikke bedre å stemme på noen som samarbeider med Rødt enn med INP og Frp? Hele den rødgrønne siden er jo for eksempel enige om karbonfangst på Klemetsrud.

– Vi ønsker et blågrønt byråd og har tenkt å føre en blågrønn politikk. Forskjellene i byen har blitt større under dagens byråd med støtte fra Rødt. I mange av spørsmålene som er viktig for venstresida, er det liberale sentrum fortsatt det beste alternativet.

MDG reagerer

Une Bastholm, stortingsrepresentant for MDG, reagerer kraftig på at Venstre ikke kan garantere at de ikke vil samarbeide med INP.

– Jeg synes det er helt utrolig at Venstre ikke kan garantere for at de ikke vil gi makt til et parti som INP. Det burde være lett å gjøre for Venstre, når INP står for alt det motsatte av det Oslo og Norge trenger som har med klima og natur å gjøre, sier Bastholm.

Hun mener det er viktig at velgerne får vite at å stemme på Venstre også kan være å indirekte gi makt til INP.

– INP er en protestbevegelse mot miljøpolitikk. Det er ikke en hvilken som helst valgliste. Det er et protestparti mot det man har klart å få til i byer som Oslo: kutte utslipp, ta vare på natur, sikre framkommelighet for myke trafikanter og gjøre byen grønnere og mer moderne.

Venstre foretrekker et byråd med Høyre og dem selv og inviterer MDG med for å unngå nettopp partier som INP. Vurderer dere å si ja?

– Vi har ingen grunn til å flørte med Høyre. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Ap og SV i åtte år. Hvis Venstre vil fortsette med den grønne politikken vi har hatt i Oslo, må de bli med i den koalisjonen som har fått det til.

– Kan MDG garantere at dere ikke bytter til borgerlig side i Oslo etter valget?

«INP er en protestbevegelse mot miljøpolitikk.»

Une Bastholm, MDG

– Det er helt utenkelig for meg med en sånn koalisjon. Jeg er jo ikke på valg i Oslo, men fra mitt perspektiv ville det vært utenkelig.

Er det ikke litt kontraproduktivt å stille garantier om hvem man ikke vil jobbe med? Er det ikke de politiske løsningene som er viktige?

– Grunnen til at det kan være bra med garantier, er at store ting står på spill. De to store alternativene for innbyggerne i Oslo nå er milevis unna hverandre. Derfor mener jeg det er naturlig å være tydelig på hvem man kan samarbeide med og ikke.

INPs MDG-krav

Inger Thorbjørnsen, fylkesleder for Oslo INP, sier de ikke har diskutert akkurat hvilke krav de skal stille for å støtte et byråd, dersom de havner i en vippeposisjon.

– Vi har hele tida sagt at vi ønsker å stemme fra sak til sak. Det er ikke maktposisjon som er viktig for oss. Men hvis vi skulle bli invitert til et bord, så skal i hvert fall ikke MDG være der. Det har vi besluttet, sier Thorbjørnsen.

Hvorfor det?

– Det har vel noe med formen å gjøre. Vi kan vel si det slik at de virker å ha lite til overs for oss. Det har vi merket hele veien.

Hvilke saker er det viktigst for INP å få gjennomslag for i Oslo?

– I Oslo er det å bevare Ullevål sykehus en veldig viktig sak for oss. Så er vi enige med den borgerlige siden om at eiendomsskatten skal nedtrappes. Og karbonfangstanlegget på Klemetsrud skal aldri opp og stå. Det ønsker vi ikke.

– Er det aktuelt å stille krav om at karbonfangst på Klemetsrud skrotes for at dere skal sikre flertall for et byråd?

– Vi har ikke diskutert det noe nærmere. Det er ikke spikret. Vi tenker mest på saker.