Eli Hagen skulle bare sette av ektemannen Carl Ivar ved Slottsplassen en novemberkveld i 2001. Men på returen svingte hun feil vei og kjørte bilen rett ned slottstrappa.
Hva har dette med Erlend Loe å gjøre?
Akkurat det lurte han også på da han fikk en telefon like etterpå.
Loe mener det var Dagbladet som slo på tråden til den da nokså ferske romanforfatteren for å spørre om han hadde en kommentar til Eli Hagens kjøreglipp.
– Det er noe av det mest absurde jeg har opplevd, sier han.
Ingenting slår altså virkeligheten, selv for en av landets fremste på små absurditeter i fiksjonen – en romanforfatter som må lage fortellingen om elitenes merkelige oppførsel.
Men det høres jo også litt kjent ut.
I Erlend Loes bøker og filmer er det som regel de privilegerte som får kjørt seg. Og selv tenker han ofte på at det gjerne er de små hendelsene som blir førstesidestoff og snakkiser, mens de store samfunnstemaene blir skjøvet under teppet.
Denne høsten er det 30 år siden han debuterte med boka «Tatt av Kvinnen». Siden da har det skjedd en del, både med han og samfunnet. Ikke alt er bra.
Drømmesykkelen
Den stadig voksende klimamotstanden, politiske skandaler og alt mulig annet feil og rart som skjer i verden, gjør Erlend Loe så oppgitt at han bare får lyst til å sove.
Da må man passe på å ikke drømme når man sover, for du får nemlig ikke forsikring på sykler som blir frastjålet deg i drømmene.
Vent, hva ?
Det er kanskje den reaksjonen Loe ønsker seg, skal vi tro de siste bøkene hans. Høstens roman «Drømmenes sykkelregister» handler om ei som blir frastjålet syklene sine i en drøm og oppdager da at forsikringen ikke dekker tapet.
Som for å viske ut skillene mellom drøm og virkelighet enda mer, har Loe opprettet en egen nettside til hjelp. Logger man seg inn på dreambikeregister.com, kan man registrere sykler man har fått frastjålet i drømme og snakke med likesinnede i et internasjonalt forum.
«We care about your dream bikes», står det på hjemmesida.
– Da jeg gjorde research, fant ikke jeg noe slikt register. Så nå finnes det, endelig, sier Loe og smiler.
Og det er klart det måtte bli en roman om sykler snart. Dersom du ser en høy skikkelse med langt grått skjegg på en enhjuling i Oslo, kan du være temmelig sikker på hvem det er.
Loe triller rundt på den hver dag, både i byen, marka, til jobb og til butikken. Da kan man bli sett på som litt snål, men det er han i så fall vant til.
Lesepermisjon
– Jeg var litt underlig fra første stund. Mamma laget klær hjemme, leste masse og spilte klarinett. Samtidig var jeg ganske sikker på at jeg var bra. Det manglet ikke selvtillit på det, sier han.
Det var ikke fotballspilling eller tennis han brydde seg om, men bøker og film. Mora var sosionom, og faren var norsklærer på videregående. Begge hadde et stort engasjement for litteratur.
– De var de første i familien til å ta høyere utdanning. Så sånn sett var det en liten klassereise der, sier Loe.
I god syttitallsånd var de opptatt av å tilbringe mye tid med barnet sitt, og ofte gikk den tida til lesing.
– Før jeg begynte på skolen, tok mora mi et halvt år permisjon, og da bare satt vi og leste. Vi gikk blant annet gjennom alle de tre tykke bindene til Asbjørnsen og Moe, forteller Loe.
Teateret som ga og tok
Tenårings-Loe var fortsatt ikke redd for å skille seg ut blant jevnaldrende. Som svært kulturinteressert gikk han stadig på Cinemateket i Trondheim – og på teater. Kjærligheten for fransk kultur førte ham til et utvekslingsår i Frankrike, som han fikk mast seg fram til. Men da måtte han forplikte seg til å ta skoleåret om igjen når han kom hjem.
– Det var som en straff. Jeg var ett år eldre og følte meg mer moden enn de andre, og litt cocky . Men det året kunne de bare glemme, det skulle jeg ikke ha noe av, sier Loe.
Det tok omtrent en måned før han sluttet. I stedet tok han hele gymnaset som privatist sammen med en kompis. De reiste rundt i Trøndelag og tok eksamener, men på veien oppdaget de et lokalt initiativ. Det het Rebellteateret, der man blandet såkalte ressurssterke og ressurssvake ungdommer. Loe og kompisen kom inn på den stødige kvoten.
– Vi fikk et år betalt med kommunal lønn, teateropplæring og improvisasjon. Det ble veldig konkret, og jeg syntes det var veldig morsomt å gjøre dette mens vi tok eksamenene, sier han.
Seinere fulgte militærnekt og han avtjente tjenestetida i en mer alternativ tropp – som skuespiller i teatergruppa Stella Polaris i Sandefjord.
Loe var sikker på at det var dette han skulle gjøre. Men å stå på en scene, gi masse energi, med roping og hoiing, alt på bestilling – det tærte på. Spesielt når de skulle turnere på skoler og opptre foran elever som bare «gir blaffen».
– Jeg følte meg utmattet og skjønte at hvis jeg skal holde på med noe i denne gata, så skal jeg sitte og skrive, og ikke springe rundt og late som jeg er en annen, sier han.
Teaterlivet førte til et skikkelig backlash.
– Jeg tror nesten ikke jeg gikk på teater på ti år, jeg var helt ferdig med det.
– Oi, det var jo litt voldsomt.
– Ja, det var en skikkelig anti-reaksjon. Men den varte ikke for alltid, jeg har gått på teater ofte de siste 25 årene.

Dreit i forventningspresset
Det var i Frankrike at Erlend Loe for alvor begynte å skrive.
Han ble inspirert av Anaïs Nin, som tilbrakte tid med Ernest Hemingway og Henry Miller i Paris på 20-tallet og skrev dagbok om det. Han begynte å skrive sin egen, om alle tanker og opplevelser, men trodde ikke han fikk til å skrive noe særlig interessant – han som hadde en så trygg bakgrunn uten dramatikk.
Men ideene trengte seg fram, og han skrev snart «Tatt av kvinnen». Den ble først refusert av Gyldendal, men publisert av Cappelen Damm i 1993.
Men det var tre år seinere han fikk sitt store gjennombrudd med romanen «Naiv. Super». Fortellingen om en norsk mann i krise gjorde Loe til en slags frontfigur for den såkalte ironigenerasjonen.
– Jeg fikk en ganske flying start, som nok har preget meg en del, sier han.
Plutselig oppsto det et lite mediesirkus – en stor, ny scene som igjen la press på han som egentlig var ferdig med teaterlivet.
– Da tenkte jeg sånn at hvis jeg ikke skriver en til suksess etter denne, har jeg mislykket. Men etter tre-fire år dreit jeg i det og tenkte at jeg bare skal skrive det jeg vil og liker, sier han.
Det er nettopp det han har gjort, til tross for hevede øyenbryn fra samfunnet til tider.
Miljøkamp og dyresex
I 2018 trodde noen det hadde klikket for Erlend Loe. Da romanen «Dyrene i Afrika» ble publisert, var noe blitt annerledes: Loes stil var ikke lenger litt naiv og rar, den begynte å bli nokså mørk.
Boka handler om en gjeng som bestemmer seg for å dra til Afrika for å ha sex med dyr for å redde miljøet.
«Nordmenn er en skikkelig sidrumpa tullegjeng»
– Det er hardcore satire. Jeg strekker det langt, sier han.
Men det ble ikke flere klimabøker på Loe.
– «Dyrene i Afrika» er på en måte mitt bidrag i klimalitteraturen, men nå føler jeg vi er forbi velmenende råd. Når det kommer enda en roman som sier at klima er i fare, blir det møtt med litt sånn «hvem bryr seg».
Det er den voldsomme dissonansen mellom vitenskapelige fakta og det folk foretar seg, som irriterer ham mest.
– Det behovet folk har til å gå mot det man instinktivt føler er det rette, særlig med miljøet, er i ferd med å bli ekstremt. Lenge følte jeg at det var nesten morsomt å legge merke til, men nå er det bare trist. Og det har jeg ikke noen god mekanisme for å takle, sier han.
Da er Loes reaksjon å heller gå inn i de andre små tingene han pusler med – ideer til bøker, som han kan more seg med i sitt lille skrivehjørne. Store temaer som klima og miljøkamp blir rett og slett for tungt og trist.
– For min mentale helse tror jeg ikke ville ha overlevd hvis jeg skulle føle at jeg måtte gjøre det, og gang på gang møte en vegg, sier han.
Han begynner å le litt og sier at folk kanskje har rett i at bøkene hans stadig blir snålere.
– Det er kanskje litt sant. Den siste boka er i hvert fall en veldig liten bok basert på en rar liten idé som neppe vil forandre stort, sier han.
På hjul i tre tiår
Forfatteren snakker rolig og mildt på en avslepen trønderdialekt, men han får en litt mørkere mine når han snakker om klimamotstanden han ser i Norge.
– Jeg har stemt grønt siden 1992, og det gjør jeg helt prinsipielt. Vi må skjønne at vi er en del av et delikat system som trengs. Jeg er også veldig for at Oslo skal bli sykkelby, og det er den mye mer i dag allerede, sier han.
«Jeg tror nesten ikke jeg gikk på teater på ti år»
Loe bør vite. Han har syklet helt siden han flyttet til byen i 1996. Ofte har han hatt det han kaller en «cowboy»-holdning i veien: Dersom det ikke er lagt til rette, tar han seg selv til rette. Og krangler gjerne med bilistene hvis det trengs.
Nå er det flere sykkelveier, men det er fortsatt mye som ikke går i riktig retning, synes han. Det gjelder spesielt denne klimamotstanden.
– Norge er et av de landene hvor færrest tror at klima er påvirket av menneskelige handlinger. Vi har på en måte trodd at vi har vært rasjonelle og at vi går litt i bresjen, men det gjør vi overhodet ikke. Vi er en skikkelig sidrumpa tullegjeng, sier Loe.
Farlig å være sint?
Den skarpe kritikken og ironien man ser i Loes bøker, trer også fram hos forfatteren selv. Men karakterene hans har ofte et sinne som fører til handling, en aggresjon det ikke er like lett å spore hos opphavsmannen.
– Jeg er en veldig lite sint person, men en del av det kommer nok ut når jeg skriver.
I Doppler-trilogien flytter en godt voksen familiemann ut i skogen for å helt og holdent melde seg ut av samfunnet. Selv har Erlend Loe verken stukket fra verken by eller familie, men likevel:
– Doppler-karakteren har misantropiske trekk som jeg langt på vei deler.
Han peker ut en årsak.
– Jeg har vokst opp uten å lære å takle aggresjon, det var ikke noe vi holdt på med. Jeg fikk lære at det var litt farlig hvis man blir sint, og at det ikke er sikkert man blir venner igjen hvis man roper og krangler. Så jeg har nok vært litt redd for det, det måtte jeg lære meg selv.
Vestkant-kritikk
Aggresjonen mot den velbemidlede vestkanten er også tydelig i flere av Loes verk.
Spesielt i den prisbelønte tv-serien «Kampen for tilværelsen», som han skrev sammen med Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen, blir miljøet vest i hovedstaden latterliggjort.Middelklasse-kulturen, med nabokrangler og en sjølfornøyd væremåte, blir satt på spissen.
Loe sitter rolig i sofaen sin på nettopp Oslos vestkant og ser av og til ut av stuevinduet som viser hagen. Det er fullt av epletrær, i likhet med naboens hager.
– Du bor jo her selv?
– Det er sant, selv om det er mange forskjellige typer vestkant. Det har vært en kilde til inspirasjon, som å se den flinkis-gjengen på Tåsen, for eksempel. De foreldremøtene, FAU spesielt, sier han og refererer til skolens foreldreråd der foresatte kan fremme egne tanker og interesser om skolen.
Dessuten kan det å være publikum ved noen andres scene gi godt stoff til dagene i skrivehjørnet.
– Jeg har jo aldri vært på FAU-møtene, så klart, men de rapportene og e-post-trådene er på en måte nesten ikke til å tro. Så da føler jeg at jeg fått mye gratis satirestoff rett i innboksen.