Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Fram til 2019 lå valgresultatene for Arbeiderpartiet i hovedstaden omtrent på nivå med landet for øvrig. Nå henger Oslo-partiet etter.

Raymond i skyggen av byrådspartnerne

I SKYGGEN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ser ut av vinduet i Oslo rådhus der han øyner en lysning. Han mener de rødgrønne fortjener fire ny år. Foto: Siv Dolmen

Det vanlige i koalisjoner i politikken er at det største partiet tjener på det, mens de mindre blir klemt, slik det skjedde i Stoltenberg-regjeringen, da koalisjonspartner SV var i ferd med å bli knust mot sperregrensa. I Oslo kan det se ut som dynamikken er motsatt. MDG og SV får æren for det som går godt, mens storebror Ap får skylda for det som ikke gjør det. Likevel skal det skytes inn at det ikke bare er Ap som sliter på rødgrønn side i hovedstaden. På NRKs Oslo-måling denne uka lå både SV, MDG og Rødt under valgresultatet for fire år siden, mens Høyre, Venstre og Frp går fram. Men her spriker det veldig. På en måling i Dagsavisen i går gjør SV og Rødt det veldig skarpt igjen, mens MDG faller som en stein.