Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Niger

Ber Vesten ligge lavt

Natos krig i Libya var et traume for Afrika. I Niger bør Vesten innta baksetet for å unngå nok en tillitskrise, mener forsker.

RAMMES: Barn hviler i et skur i Nigers hovedstad Niamey i slutten av juli. Mens regionale organ og vestlige land forhandler for å løse kuppkrisa, forsterkes nigereres lidelser av sanksjoner. FOTO: SAM MEDNICK, AP/NTB

Den nigerske forskeren Rahmane Idrissa husker fortsatt da han etter kuppet i Niger i 1999 fikk tilsendt et lite utklipp fra en tysk avis. Overskriften på notisen lød: «Kupp i ørkenen».

Spol fram til kuppet i Niger juli 2023, og situasjonen er en ganske annen. I dag finnes det knapt en nyhetsformidler i Vesten som ikke har omtalt kuppet som utspiller seg i det vestafrikanske landet. Idrissa har blitt nedringt av journalister. I et innlegg i New Left Review forrige uke beskriver han det hele som «globalt medievanvidd».

Idrissa er statsviter og historiker basert på Universitetet i Leiden, og for tida stipendiat ved Afrika-instituttet i De forente arabiske emirater. På telefon svarer han på hvorfor vestlige medier brått er så interesserte i Niger.

– Vi er i et internasjonalt øyeblikk der Sahel, på grunn av sin beliggenhet og alt som har skjedd der, har fått strategisk betydning for Vesten, sier han og peker på tre faktorer: migrasjon, terror og russisk tilstedeværelse.

Amerikansk diplomati

I går og i dag møtes forsvarsministrene i det vestafrikanske økonomiske fellesskapet, Ecowas, for å diskutere en mulig militærintervensjon i Niger. Mandag møttes Freds- og sikkerhetsrådet i Den Afrikanske Union (AU), som ifølge franske medier avviste Ecowas’ forslag om militærintervensjon.

Mens regionale møter pågår og europeiske land henter hjem diplomater, sender USA en ny ambassadør til Niger. Kathleen FitzGibbon skal bidra i diplomatiet med mål om å reversere kuppet: et signal om «USAs fortsatte engasjement i denne situasjonen», ifølge Vedant Patel i USAs utenriksdepartement.

USAs utenriksminister Antony Blinken har fått snakke med avsatte president Mohamed Bazoum, og mens Ecowas i forrige uke ble nektet tilgang, avla viseutenriksminister Victoria Nuland juntaen et besøk i hovedstaden Niamey.

Niger huser en av USAs største dronebaser og rundt 1100 amerikanske soldater er til stede for å bidra i terrorbekjempelse. Men vestlige interesser i Niger begrenser seg ikke til terrorbekjempelse. Landet er svært mineralrikt: Niger er verdens sjuende største produsent av uran, og en av hovedleverandørene av uran til Europa – særlig til den tidligere kolonimakta Frankrike.

Traume på traume

Vestlig interesse for en tidligere neglisjert region på et tidligere neglisjert kontinent, er ikke nødvendigvis en positiv utvikling, mener Idrissa. Faktisk gjør den ham bekymret.

– Bekymringen min er at ved å interessere seg så vil de forverre problemene som allerede eksisterer. Det er frykten min, sier han.

For om det viser seg at vestlige land ikke forstår hva nigererne ønsker seg for framtida, eller om de faktisk blåser i det, så ville det ikke være første gang.

Idrissa trekker fram Frankrikes allianse med tuareg-opprørere i kjølvannet av jihadistkrisa i Mali i 2012. Der startet det som maliere opplever som alvorlig krenkelse av landets suverenitet, forteller Idrissa. Det kom på toppen av tillitskrisa som ifølge ham har utløst hele Sahel-kaoset: Natos krig i Libya i 2011.

– Afrikanere var enstemmig imot den, men de ble ikke lyttet til, sier han.

«Jihadistkrisa blir sett som direkte knyttet til det som skjedde i Libya.»

Rahmane Idrissa, statsviter og historiker

– Jeg tror ikke europeere innser hvor traumatisk det var for Afrika.

At Nato valgte å gå til krig mot president Muammar al-Gaddafi, som øste penger inn i panafrikanske økonomiske satsinger og ønsket migrasjon fra Afrika sør for Sahara velkommen, var ubegripelig for mange, forteller Idrissa.

– Sånn mange i Sahel ser det, ble dette gjort med vilje for å ødelegge Afrika. Det var et angrep på Afrika, og jihadistkrisa i Sahel blir sett som direkte knyttet til det som skjedde i Libya.

Sivil lidelse

Under et besøk til Niamey noen måneder før kuppet i sommer beskrev USAs utenriksminister Antony Blinken Niger som en «en modell for demokrati og en modell for samarbeid».

Idrissa påpeker på sin side at landet under Mohamed Bazoum i praksis var en ettpartistat – langt fra et reelt demokrati.

Allerede før kuppet var også over tre millioner nigerere rammet av akutt matusikkerhet. Med sanksjonene etter kuppet advarer FN om at den humanitære krisa kan eksplodere.

At Frankrike og USA presser på for å få Nigers president gjeninnsatt, sier mye, mener Idrissa. Vesten har samarbeidet godt med Bazoum – men det har ikke befolkningen i Niger gjort.

Han mener at regionale aktører bør stå i front for å løse krisa i Niger, og Vesten i andrelinje, begrenset til å bidra økonomisk til organisering av valg når den tid forhåpentlig kommer – og bidra til å begrense sanksjonenes potensielt katastrofale følger.