Israel går i veien for USA i Midtøsten
Saudi-Arabia minner USA om at vindene i Golfen blåser i flere retninger.

I flere måneder har USA drevet intens lobbyvirksomhet i et forsøk på å få Saudi-Arabia til å opprette diplomatiske forbindelser med Israel uten å lykkes.
Saudi-Arabia har i stedet sideakkreditert sin ambassadør i Jordan som generalkonsul i Palestina. Han får derimot ikke lov å opprette eget kontor i Øst-Jerusalem, fastslo Israels utenriksminister Eli Cohen søndag.
Dette som kan fortone seg som en ubetydelig hendelse, gir en pekepinn om vindene som blåser over Midtøsten.
Blåser fra flere kanter
Saudi-Arabia bekrefter at det oljestinne kongedømmet ikke lenger er USAs lydige bastion i ett og alt i Golfen. Samtidig viser USAs diplomati at president Joe Biden ikke har endret politikken som ble ført under president Donald Trump, selv etter regjeringsskiftet i Israel i desember.
Biden har jobbet ufortrødent videre med Abraham Accords, avtalene fra september 2020 som ligger til grunn for at Bahrain og De forente arabiske emirater, og deretter Sudan og Marokko, opprettet normale diplomatiske forbindelser med Israel.
Utnevnelsen av ambassadør Nayef al-Sudairi til «generalkonsul i al-Quds» (Jerusalem) blir av styret i Ramallah sett på som at Saudi-Arabia ikke viker på sine betingelser for diplomatiske forbindelser, tross USAs press. Overfor radiostasjonen 103 FM i Tel Aviv omtaler Cohen utnevnelsen som «et budskap om at Saudi-Arabia ikke har glemt palestinerne».
Den nye tittelen som Sudairi er utrustet med, befester at kravet om Øst-Jerusalem som hovedstad i en palestinsk stat blir stående, selv om den såkalte tostatsløsningen i realiteten for lengst er død som en dronte. Palestinske myndigheter har ikke lagt skjul på at de har blitt stilt på sidelinja av USA og Saudi-Arabia under sonderingene mellom Washington og Riyadh. Sudairi presenterte sine akkreditiver til det palestinske kontoret i Amman, ikke i Ramallah.
Høyreekstremt tempo
USA har ikke gitt opp å få Saudi-Arabia inn i Abraham-avtalene innen valgkampen i USA tar av for alvor i mars. Prosessen står imidlertid overfor flere hindringer. Washington har mer enn nok med å forholde seg til Israels høyreradikale regjering.
Forholdet er i ferd med å bryte kjørereglene mellom USA og «den liberale sionismen», det vil si skrittvis og kontrollert kolonisering av Vestbredden, inkludert annekteringen av Øst-Jerusalem og Golanhøydene som Trump ratifiserte og som Biden ikke vil reversere.
Årsaken er en stilltiende konsensus i Washington før Trump tok skrittet fullt ut. Under forhandlingene om Oslo-avtalen var Jerusalem-landsbyen Abu Dis foreslått som mulig palestinsk hovedstad. Etter avtalen i 1993 og den økonomiske protokollen i 1995 har Vesten de facto forholdt seg til Ramallah uten tanke på Øst-Jerusalem.
USAs diplomati ble satt i høygir fordi Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman angivelig skal ha tatt en strategisk beslutning om å slutte fred med Israel. Forhandlingene har stått om detaljerte betingelser og vilkår for rammeverket.
«Washington har mer enn nok med å forholde seg til den høyreradikale regjeringen i Israel.»
Nye kanaler, nye aktører
Én av betingelsene i Abraham-avtalene med Emiratene og Bahrain er at Israel midlertidig suspenderer planer om å annektere Vestbredden. Begge land har vært urovekkende stille overfor den voldsomme opptrappingen av volden mot palestinerne og ekspansjonsplanene på Vestbredden.
Israel er ikke villig til å gi palestinerne noe, og avviser det Saudi-Arabiske fredsinitiativet for Palestina fra Den arabiske ligaens årsmøte i Beirut i 2002. Dermed utfordrer Netanyahus regjering USAs diplomati i Midtøsten, samtidig med at Golfen har fått flere kanaler: Kina tilrettela for normalisering mellom Saudi-Arabia og Iran, og Saudi-Arabia er interessert i Brics og Shanghai Cooperation Organisation (SCO) – og samkjører med Russland i oljekartellet Opec+.
Det har bidratt til at motstanden mot Saudi-Arabia har økt på Capitol Hill i takt med kronprins Mohammed bin Salmans regionale og internasjonale ambisjoner, både blant Demokratenes «venstrefraksjon» og nykonservative Republikanere.
Ambisjonene står ikke i veien for å øke forbindelsene med Israel på økonomiske områder, men Kongressen vil blokkere Riyadhs krav om sivil atomteknologi, sofistikerte våpen og sikkerhetsordninger i Golfen.
Abraham-avtalene er uansett illevarslende for palestinerne, farligere enn Camp David-avtalen med Egypt i 1978 og Wadi Araba-avtalen med Jordan i 1994, som også berørte territoriale spørsmål. Det mener Hani al-Masri, leder av den palestinske tankesmia Masarat i al-Bireh, Ramallahs tvillingby.
Den vil åpne for raskere og full annektering.