Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Næringsliv

Klar for mineraljakt på havbunnen

Det økonomiske potensialet er stort, men flere er svært kritisk. Nå åpner regjeringen for gruvedrift på havbunnen.

Jakt: Havet utenfor Svalbard regnes som spennende for mineraljakt. Her lever blåhval i et sårbart arktisk miljø. Bildet er fra Isfjorden på Svalbard, 2014. Foto: Ole Magnus Rapp

Regjeringen vil åpne for det som populært kalles gruvedrift på havbunnen.

Avgjørelsen kom i går og er omstridt. Miljøbevegelsen og fiskerinæringen er kritisk. Blant selskapene som har forberedt seg på mineral­jakt i dypet, er gleden stor.

– Her vil det være snakk om god sameksistens, og hensynet til miljøet skal bli ivaretatt. Inngrepene blir som nålestikk, sier direktør Anette Tvedt i selskapet Adepth Minerals i Bergen.

De har gjennom flere år forberedt seg på kartlegging av forekomstene, for så å finne metoder for å hente mineraler opp.

Kritiske mineraler

– At regjeringen gir grønt lys, er veldig viktig for hele landet. Her snakker vi om å få kontroll på mineraler framtida trenger, råvarer som det i dag er mangel på og som noen få land, blant dem Kina, nærmest har monopol på, sier Tvedt.

Hun ser for seg en ny stor næring langs hele kysten, som kan bety mye både for arbeidsplasser, bosetting og økonomi. Oljedirektoratet har beregnet at kjente mineralressurser på norsk havbunn har en verdi som nærmer seg dagens oljefond.

«Dette er en svart dag for norsk natur.»

Karoline Andaur, generalsekretær i WWF

– Det dreier seg om kritiske mineraler som blant annet den grønne energi-industrien trenger. Vi snakker blant annet om kobber, kobolt, mangan, nikkel, sink og sjeldne jordartsmetaller, sier Tvedt.

Kartlegge

Hun sier at tre–fire norske selskap er klare til å søke lisens. Flere utenlandske selskap vil trolig også vise interesse for de norske havbunnsmineralene.

Tvedt forklarer at det er flere konsepter utviklet for utvinning av havbunnsmineraler, men en må kartlegge forekomstene godt for å finne den mest optimale løsningen.

– Havbunnen mellom Jan Mayen og Svalbard anser vi som svært interessant for mineralselskapene. Her er det brudd i jordskorpa, og spennende metaller fra jordas indre kommer opp, sier hun.

Frykter naturtap

– Dette er en svart dag for norsk natur. Regjeringens beslutning er uansvarlig. Vi stoler på at Stortinget sier nei når saken kommer opp til høsten, sier generalsekretær i Verdens naturfond (WWF) Karoline Andaur og viser til at Miljødirektoratet fraråder slik gruvevirksomhet.

Hun påpeker at Norge vil kalle seg en ansvarlig havnasjon, og da blir det feil å starte gruvedrift på havbunnen uten kunnskap om miljøpåvirkning og om livet i havdypene. Andaur ber myndighetene heller sørge for økt gjenbruk av eksisterende metaller og mineraler.