Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Privatskole

Akademiet ønsker dialog med staten

Skoleeierne skal møte departementet for å gi innspill til den ramsalte granskingsrapporten.

1. juni mottok kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) en rapport fra Utdanningsdirektoratet om Norges største privatskolekjede Akademiet.

Ifølge granskerne i Brennas eget direktorat, hadde skoleeierne blant annet latt statsfinansierte skoler ta regningen for reklamekampanjer som tilsynelatende bare gagnet de kommersielle privatistskolene i Akademiet.

Må svare innen 1. august

Statssekretær Kjetil Vevle bekrefter i en e-post at skoleeierne har bedt om et møte.

«(D)ette vil vi få til før sommeren. Akademiet vil få frist til å komme med sine kommentarer innen 1. august i år. Så vil vi ta stilling til hvordan vi følger opp saken.»

Vevle konstaterer at Akademiet ikke har sendt granskerne tilstrekkelig dokumentasjon til at de kan gjøre en grundig vurdering av bruken pengene.

Han viser til forliksavtalen fra 2021 mellom Akademiet og staten, etter en årelang strid om eldre tilsyn. Ifølge avtalen skal det ikke åpnes nye tilsyn med årene 2015 til 2019. Imidlertid kan staten kreve penger tilbakebetalt dersom «vesentlige nye forhold avdekkes».

UNDER LUPEN: Akademiet-eierne Hilde Dramdal og Kjetil Eide. Foto: Anniken C. Mohr

«Vi er bundet av en forliksavtale som den forrige regjeringen, ved Guri Melby, gjorde med Akademiet», skriver Vevle og legger til at Udir ikke har kunnet kreve dokumentasjon. Selv om de ikke har vært pliktig å sende inn dokumentasjon, understreker Vevle at de naturligvis kunne valgt å levere det de ble bedt om.

«Opptar mange»

Verken Akademiet-topp Kjetil Eide eller skolens advokat Ove Vanebo har ønsket å kommentere hva de vil diskutere med departementet.

Vevle i departementet legger ikke skjul på at utbytteforbudet i privatskoleloven er en viktig sak for regjeringen.

«Fellesskapet bruker årlig store summer på å finansiere de private skolene, og det står derfor i loven at tilskuddet skal i sin helhet komme elevene til gode. Bruken av fellesskapets midler er et spørsmål som opptar mange», skriver statssekretæren.

Privatskolemillionene

Privat­skole­mil­lio­nene

Akademiet-skolene skulle betale 10 millioner kroner tilbake til staten. Staten lovte å aldri granske hva som hadde skjedd i Akademiet fra 2015 til 2019. Klassekampen har gjort granskingen i stedet.

22 artikler