Du kan bla til neste sideBla med piltastene
ReportasjeValg i tyrkia

Vil støtte Erdogan tross alt

Jordskjelvtragedien er ikke Erdogans feil, mener innbyggere i den tyrkiske byen Nurdagi: Den er Guds vilje.

BORTE: Den syriske flyktningen Abdul Rezak og hans seks år gamle sønn står på tomta der søstera Fatimas hus sto inntil jordskjelvkatastrofen for tre måneder siden.

Den seks år gamle sønnen til Abdul Rezak står i bygningsrestene etter tanta Fatimas hus og popper bobleplast.

Han kaster plastflaket fra seg og spretter videre på leiting etter andre ting å leke med.

Faren, den syriske flyktningen Rezak, viser oss restene av huset der han kjempet en desperat kamp for å grave ut søstera med bare hendene 6. februar i år.

Rezak går en rute over grusen som er lagt over store deler av tomta, som om huset fortsatt var der. Opp trappa og inn på kjøkkenet. Han viser oss stua.

Da maskinene nådde fram etter flere timer, var det allerede for seint å redde Fatima.

Jordskjelvkatastrofen rammet byen Nurdagi i Gaziantep-provinsen hardt. Tre måneder seinere framstår byen fortsatt som en krigssone, selv om mye av det verste ryddearbeidet er unnagjort. Igjen står lapper dekket av mindre bygningsrester, med armeringsjern stikkende opp fra bakken.

Byen er full av forlatte høybygg med svære sprekker. Noen av dem kneler på sine egne vegger.

Mens folk spiser kebab på et lite utendørs gatekjøkken, kan de se rett inn i et titalls stuer i det veggløse blokka som ruver over dem. Den kan etter alt å dømme rase sammen når som helst.

Valg i krisetid

Det er en kriserammet befolkning som går til parlaments- og presidentvalg i Tyrkia søndag denne helga. Før landet hadde rukket å komme seg helt etter pandemien, nådde inflasjonen ekstreme høyder – over 80 prosent i oktober, og nå rundt 44 prosent, ifølge offisielle tall. Mange gir Erdogans uortodokse økonomiske politikk skylda.

6. februar i år inntraff jordskjelvkatastrofen som fikk alle andre problemer til å blekne i forhold. Minst 50.000 mennesker omkom og millioner er fordrevet. Bygninger raste som korthus over store deler av Sørøst-Tyrkia, og i Syria. Tv-bildene rystet en hel verden.

SPOR: I deler av den lille byen Nurdagi i Gaziantep-provinsen er armeringsjern eneste spor etter bygninger som raste i skjelvet.

I tida som fulgte, kom et oppgjør, om enn noe ufullendt. Folk var sinte og skuffet over tyrkiske myndigheters treige respons, og opplevde at utlendinger var til mer hjelp enn Erdogan selv.

Etter hvert rettet pressa også søkelys på mangelfull håndhevelse av byggeforskrifter i president Recep Tayyip Erdogans Tyrkia. Han hadde innført en ordning der byggeherrer som brøyt forskriftene, fikk amnesti i bytte mot penger, selv om Tyrkia er blant de mest jordskjelvutsatte landene i verden.

Erdogans parti AKP kom faktisk selv til makta i kjølvannet av et massivt jordskjelv som drepte rundt 18.000 i 1999. Også dette ble dårlig håndtert av myndighetene, og AKP klarte å kapitalisere på sinnet i befolkningen.

Etter skjelvet 6. februar spurte folk seg: Hvor mange liv kunne vi ha spart dersom bygningene vi bodde i, var trygge? Spørsmålet mange stiller tre måneder seinere, er om sinnet og sorgen kan koste Erdogan presidentjobben i valget på søndag, etter 20 år ved makta.

HJALP SEG SELV: Abdul Rezak og sønnen sitter i teltet som slektninger av dem fortsatt bor i. På grunn av skader på huset deres, er de redde for å sove hjemme.

Midlertidig liv

Klassekampen forsøker å komme inn på et av Nurdagis midlertidige boligfelt, der grå brakker ligger på rad og rekke. Politiet som holder vakt ved inngangen, tar en telefon til guvernøren. Uten å helt få vite hvorfor, blir vi sendt til et annet felt ved foten av fjellet, et lite stykke fra Rezaks sønderrystede nabolag.

Der går en gruppe kvinner i hvite frakker målrettet forbi en rad av brakker. De jobber som frisører her, i et midlertidig mikrosamfunn satt opp i kjølvannet av katastrofen. Innbyggerne her har gått fra å bo i telt til å bo i brakker med midlertidige skoler, midlertidige salonger og midlertidige offentlige tjenestebygg.

Men det har vært vanskelig å tilpasse seg det nye livet her, synes frisørene Sherife Cakmak (35), Gulsum Yildrim (39) og Sude Gizem (20).

– Før var vi vanlige folk som jobbet og tjente penger. Med jordskjelvet mistet vi alt: salongene våre, hjemmene våre, mennesker, de vi er glade i, sier Cakmak.

De aner ikke når de kan flytte herfra. De lever i øyeblikket.

RYDDER OPP: En ansatt forsøker å få orden på pulten til Tevfik Ünal Celikhan før intervjuet med Klassekampen. Celikhan er valgkoordinator for Erdogans parti AKP i Gaziantep.

Da Klassekampen spør om jordskjelvet har påvirket synet på regjeringen, begynner flere kvinner å flokke seg rundt oss. Noen trekker ut av brakker, og andre stopper opp på vei fra den midlertidige butikken. De lytter oppmerksomt.

Frisørene har fortsatt ikke bestemt seg for hvem de vil stemme på, men tror at de vil fortsette å støtte Erdogan hvis de får de permanente hjemmene de har blitt lovet. Kvinnene rundt begynner å bryte inn.

– Hvorfor sier dere ikke at vi støtter Erdogan fullt og helt? spør en eldre kvinne.

Det bryter ut krangel om myndighetenes respons.

– Veien var ødelagt, så de kunne ikke nå oss, sier den eldre kvinnen.

– Det gikk tre dager og ingen kom, sier en annen.

LIVET FORTSETTER: Folk tar seg en lunsjpause på et gatekjøkken i Nurdagi. Hele veggen har falt av høyblokka som ruver over dem.

Mistet 40 slektninger

Diskusjonen har roet seg og gruppa bryter opp, og til slutt står bare den eldste kvinnen igjen. Söngul Aksu (59) inviterer oss inn i brakka si. Der sitter ektemannen Bilal (59) i sofaen og dattera Begüm (25) nederst i køyesenga og ser på Erdogan, Tyrkias lengstsittende leder, på tv.

Aksu-familiens hus ble jevnet med jorda i skjelvet. De forteller at nærmere 40 av slektningene deres mistet livet. At myndighetene ikke kom fram før etter tre dager, skyldes at veiene var ødelagt, sier Söngul. Dessuten bygget de selv huset sitt for 35 år siden, lenge før de strenge byggeforskriftene ble innført.

Hun viser ivrig fram alt de har fått av myndighetene siden skjelvet: klær, møbler, tv og et kjøleskap smekkfullt av mat. Hun henter ut en pose full av små plastbokser med oliven i. Her har de alt de trenger, mener Söngul.

Hun støtter ikke Erdogan-regjeringens amnesti til byggeherrer, men retter sinnet i en annen retning.

– Folk her er ikke sinte på Erdogan selv, men på lokale myndigheter som ga tillatelse til å bygge på den måten, sier Söngul Aksu før dattera legger til at arkitekten bak mange av bygningene som raste her i Nurdagi, er arrestert.

På tv-en i bakgrunnen går lederen for Erdogans samarbeidsparti, det ultranasjonalistiske MHP, på podiet til et valgmøte.

Jordskjelvet var så enormt at ingen kan ta skylda for det, sier Söngul. Det var Guds vilje.

AKP-HØYBORG: AKPs valgkontor i Gaziantep er dekorert med Erdogan-portretter og AKP-vimpler. Presidenten står sterkt i byen.

Tror ikke på målingene

Erdogan, som er populær blant religiøse arbeiderklassevelgere, har stått sterkt i Nurdagi siden begynnelsen. Også lokalt er det Erdogans parti AKP som styrer, og i etterkant av skjelvet er Nurdagi et av stedene der gjenoppbyggingen har kommet lengst.

Målinger etter katastrofen viste at støtta til presidenten falt noe, selv om Erdogan beklaget den treige responsen og lovet å bygge 319.000 nye boliger innen et år. Ferske målinger tyder også på et forsprang for Kilicdaroglu.

Det har vært ventet at ingen av kandidatene når grensa på over 50 prosent i første valgomgang – dels siden to andre presidentkandidater hentet stemmer som ellers kunne gått til Kilicdaroglu. En av dem, Muharrem Ince, trakk seg brått før helga på grunn av det han selv kaller en svertekampanje.

I Sehit Kamil-området i Gaziantep en times kjøretur fra Nurdagi, pumper tyrkisk musikk ut av en buss med ansiktet til Erdogan langs langsida. AKP-kontoret i Gaziantep er dekorert med metervis av papirvimpler.

Vel inne blir Klassekampen med AKPs valgkampsjef i Gaziantep, Tevfik Ünal Celikhan, inn på kontoret hans. Det blir også fire kolleger av ham. Vi setter oss i en halvsirkel rundt pulten til Celikhan.

HAR ALT DE TRENGER: I brakka til familien Aku sitter far Bilal og ser valgsendinger på tv. Mor Söngul viser fram det de har fått av myndighetene siden de mistet alt de eide i jordskjelvet.

«Folk her er ikke sinte på Erdogan selv, men på lokale myndigheter.»

Söngul Aksu

I likhet med andre AKP-medlemmer som Klassekampen har snakket med i Tyrkia, tror han ikke på målingene. Celikhan viser heller til oppmøtetallet på Erdogans siste valgmøte i Istanbul: 1,7 millioner (ifølge AKP). Han spår at Kilicdaroglu får seg en kalddusj på søndag.

– Mange sier de ikke har tillit til dere på grunn av både jordskjelvkatastrofen og inflasjonen. Kan folk stole på dere til å få dem gjennom krisene?

– Inflasjonen finnes over hele verden, og i Tyrkia er det verre på grunn av jordskjelvet, sier han og legger til:

– Vi er ikke redde for inflasjonen. For gjennom fellesskap i folket og tillit til landet skal vi leve og støtte hverandre gjennom inflasjonen og finanskrisa.

– Det var inflasjon før jordskjelvet også – et høyere nivå enn nå.

– Det er et globalt problem. I alle land, i ditt også, sier han og legger til at de er takknemlige overfor Erdogan siden han har gjort krisa levelig.

Erdogan har kunngjort nye tiltak for de som rammes hardest av inflasjonen, blant annet å øke minstelønna og pensjon, åpne for tidlig pensjon for noen og å gi støtte til strøm og gass, ifølge AP. Fortsatt er misnøyen stor.

PRØVER Å LEVE: En kvinne får nappet øyenbrynene sine med tråd på frisørsalongen i den midlertidige minibyen i Nudargi.

Guds vilje

Spørsmålet om dårlig håndheving av byggeforskrifter er ikke relevant, mener Celikhan. Verken han eller oldeforeldrene hans har opplevd et jordskjelv med denne styrken før. Selv USA hadde vært ute av stand til å håndtere noe sånt, påpeker han, og legger til at ti millioner mennesker bor i skjelvområdene.

– Vi ga dem først husly, så midlertidige boliger, og nå bygger vi robuste bygninger i dette området, sier han og legger til:

– Særlig i Nurdagi har vi levert mange hus.

På torget i den midlertidige mikrobyen i Nurdagi, er det liv. Plassen av grønne kunstgressmatter er omkranset av både skoler, en barnehage, frisørsalong og barberer, og det tyrkiske flagget vaier i vinden. Kvinner står i kø til salongen, der en av frisørene gått løs på overleppa til en kunde med tråd. I kø til barbereren sitter Nebi Güler (42) klar for å bli kvitt tredagersskjegget.

– Mitt forhold til regjeringen har ikke endret seg, men det har det for noen, sier han.

– Ikke for noen nære av meg, men jeg vet at det finnes folk som vil stemme annerledes.

– Synes du ikke at Erdogan må stå til ansvar for dette?

– Dette var Guds vilje. Ingen kan ta ansvar for det.

Skylder på lokale myndigheter

Hva den syriske flyktningfamilien mener, har lite å si. De har bodd i Nurdagi i snart ni år, men har ikke statsborgerskap og dermed ingen stemmerett. Familien forteller at de følte seg oversett i dagene og ukene etter skjelvet. De måtte hjelpe seg selv og hverandre.

Abdul Rezak klarte ikke å berge søsteras liv, men mannen hennes fikk de ut. Rezak peker mot et svært krater mellom søsteras og hans eget hus. Der sto en seks etasjes bygning, forteller han. I hver etasje var det fire leiligheter. Bare beboerne i én av dem overlevde.

Hans eget to etasjes hus ble stående gjennom de to største skjelvene og alle de mindre som fulgte. Seinest i går var det et på rundt 3,4, forteller Rezak. Seks slektninger sover fortsatt i telt rett utenfor hjemmet til Rezak, av frykt for at deres eget skal rase.

«Dette var Guds vilje. Ingen kan ta ansvar for det.»

Menderes Özbal

Mens vi står på tomta til Fatima, lemper en gruppe menn granittplater opp på et lasteplan rett ved siden av oss. Den ene arbeideren forteller at han mistet butikken sin i skjelvet. Skuret de lemper fra nå, er satt opp nylig – på grunnen der huset til Fatimas naboer sto inntil for tre måneder siden.

Steinselger Menderes Özbal (63) har forståelse for at det tok lang tid for myndighetene å komme til. Hovedveien inn var ødelagt og elleve byer trengte hjelp på likt, påpeker han. Nå krever myndighetene dessuten at alt nytt bygges ved foten av fjellet, siden det er tryggere.

Det er lokale myndigheter som må ta ansvaret for uforsvarlig bygging, og særlig høyblokkene, mener han.

Özbal stemmer fortsatt på AKP. Mens han selger stein som skal brukes til å gjenoppbygge den knuste regionen, håper han at Recep Tayyip Erdogan vil gå seirende ut i nok et tyrkisk presidentvalg.