Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Israel bombet i går Gaza for andre dag på rad. De humanitære følgene er brutale, ifølge Norsk Folkehjelps lokale talsmann.

Palestinerne i Gaza under angrep igjen

Bombes: Gaza by etter et bombenedslag i går. Minst 16 palestinere er drept på Gazastripa siden tirsdag. Foto: Adel Hana, AP/NTB

Da Klassekampen gikk i trykken i går, ble det meldt om minst en drept og en såret etter at Israel bombet mål i Gaza for andre dag på rad.

– Også når de ikke bomber, er dronene over oss døgnet rundt og minner om at vi kan bli angrepet når som helst, sier Azzam Alsaqqa, lokalprosjektkoordinator for Norsk Folkehjelp, på telefon fra Gazastripa.

I en lydmelding fra ham høres den jevne droneduren.

15 drept tirsdag

Blodige luftraid mot Gazastripa natt til tirsdag føyde nye 15 palestinske liv til den dystre statistikken over drepte i de okkuperte områdene.

Tre kommandanter i den militante gruppa Islamsk hellig krig, som skal ha vært målet for angrepet, ble drept. Også konene deres, flere av barna deres og andre sivile som var i nærheten, mistet livet. Blant de drepte var minst fire barn, seks kvinner, en tannlege som var kjent for å jobbe gratis for fattige, og sønnen hans, en ung legestudent.

Israel bombet også Gaza forrige uke. Begrunnelsen da var at Islamsk hellig krig skøyt raketter mot Israel etter at en av gruppas lederskikkelser, Khader Adnan, døde i israelsk fangenskap etter en 86 dager lang sultestreik mot administrativ forvaring, fengsling uten tiltale og rettssak.

– Etter dette var det mekling, og vi trodde det ville normalisere seg, sier Alsaqqa.

– Nå ser alle de palestinske fraksjonene de nye angrepene som grovt brudd på våpenhvilen mellom fraksjonene og Israel, og har startet å skyte raketter mot Israel igjen.

Det ble i går meldt at fly­alarmen gikk både i storbyen Ashkelon i sør og i Tel Aviv.

Minst 124 drept hittil

Også to unge palestinske menn i Qabatiya, nær Jenin på den okkuperte Vestbredden, ble i går drept.

Den israelske hæren meldte at «angripere skjøt mot soldater fra en bil». Det palestinske nyhetsbyrået Wafa meldte at soldater raidet byen og brøt seg inn i flere hjem, og at soldatene under angrepet «åpnet ild mot en bil, drepte to og såret en tredje».

«Du kan kutte p-en i PTSD her, for vi kommer aldri til post-fasen.»

Azzam Alsakka, Norsk Folkehjelp i Gaza

Ifølge en oversikt fra nyhetsbyrået AFP er 124 palestinere i de okkuperte områdene hittil i år drept av israelske bosettere eller væpna styrker. I samme periode er 19 israelere, en ukrainer og en italiener drept. Blant de drepte på israelsk side er det tre fra landets arabiske minoritet.

Flere psykisk sjuke

På spørsmål om hvordan den beleirede befolkningen på Gazastripa takler nok en runde med bombing, sukker Azzam Alsaqqa oppgitt.

– Hvordan takler man krig og bomber? F-16-fly? Dronedur 24/7? Det er ekstremt stressende, ikke minst for barna. Dronene skaper frykt, ingen føler seg trygge. Barna er redde, foreldrene er redde, og barna forstår at foreldrene ikke kan beskytte dem.

Alsaqqa sier at tallene for mentale lidelser er skyhøyt. Han forteller at en rapport fra Redd Barna viser at fire av fem barn lider av depresjon, og en rapport fra Unicef viser at over 300.000 trenger mental helsehjelp.

– Et stort antall folk har PTSD, posttraumatisk stresslidelse. Men du kan kutte p-en i PTSD, for vi kommer aldri til post-fasen, det er ikke noe etterpå, stresset er kontinuerlig, sier hjelpearbeideren.

Gaza har vært under tung blokade siden 2006. Alsaqqa forteller om en desperat humanitær situasjon etter at Israel nå har stengt alle grenseoverganger inn til kyststripa.

Det kommer ikke inn diesel til strømproduksjon, og pasienter som trenger livreddende behandling i Jerusalem eller på Vestbredden slipper ikke ut fra Gazastripa. Det er også stor mangel på livsnødvendige medisiner.