Det er eksamenstid, og ein skulle tru at skulane og sensorane hadde skarpt fokus på å hindra chatbot-juks. Oppsiktsvekkjande nok er det ikkje kunstig intelligens, men heilt alminneleg intelligens, eller mangel på slik, det blir slått hardast ned på. Høgskolen i Innlandet har utestengt ein student i to semester for å ha plagiert seg sjølv på ein konteeksamen. Studenten siterte frå den underkjente eksamenen då ho freista å forbetra resultatet. Dette meinte høgskolen var juks, og sist veke tapte studenten ei sak mot Kunnskapsdepartementet i tingretten for å få omgjort utestenginga. Det dreier seg altså om bruk av avsnitt ho sjølv har skrive på ein eksamen som vart avvist. Vi seier oss samd med litteraturprofessor Gisle Selnes, som seier til Khrono at «saken virker helt vill». Ifølgje Selnes strir vedtaket «mot det som har vært praksis i hele min tid som sensor og underviser». GK
«Et dukkehjem 2», «Frost» og bestselger-sakprosa: Det er tydelig at hovedstadsteatrene nå prioriterer billettinntekter over kunstnerisk risiko.
Kommersiell teaterhøst
Et dukkehjem 2»? Jepp, du leste riktig. I høst blir ‘oppfølgeren’ til Henrik Ibsens «Et dukkehjem» satt opp på Christiania Teater i Oslo i form av et stykke som hadde premiere på Broadway i 2017 og er skrevet av en amerikansk dramatiker. Det dreier seg om et slags spin-off produkt av Ibsens klassiker, og det er noe umiskjennelig amerikansk over freidigheten. Et dukkehjem regnes for å være blant de ti mest spilte teaterstykkene på verdensbasis, og nå er altså toeren klar for en Oslo-scene. Pia Tjelta – kanskje det nærmeste norsk teater i dag kommer en ‘teaterdiva’ med et plakatnavn som aleine kan øke billettsalget – er hanket inn til hovedrolla. For selv om dette repertoarvalget nok kan provosere flere enn Ibsen-elskere, er det bare å erkjenne at billettene allerede går unna som bare det. Og til oppsetningens forsvar: På Broadway endte den med å bli dynket i Tony-nominasjoner.