En øvelse i å se
– Gratulerer med bok! Hva er egentlig økokritikk?
– Tusen takk! Det er herlig å kunne møte våren med denne lille grønne saken. Økokritikk er en samlebetegnelse for tekstanalyse og kulturkritikk som belyser hvordan naturarven forvaltes i litteratur og andre kulturuttrykk. En typisk økokritisk lesning er nysgjerrig på hvordan planter, dyr, hav og landskap kommer til orde i en tekst, men den kan også drøfte hvordan energiknapphet og klimaendringer truer mennesker og bysamfunn. Økokritikere kan ha ulike prioriteringer, men til sjuende og sist er alle opptatt av at vi ikke må sage av greina vi sitter på.
– Hva fikk dere til å ville skrive denne boka?
– Først og fremst det at den ennå ikke fantes. Mens våre svenske og danske kolleger allerede har sørget for å lage innføringsbøker om økokritikk på sine respektive språk, har vi i Norge lent oss på engelskspråklige fagbøker i stor grad. Det syntes vi var for galt med tanke på at mange norske forfattere, tidsskriftarbeidere og andre intellektuelle formidler et sterkt miljøengasjement. Å fortsette med engelske introduksjonsbøker i et felt der vi selv har så mye å melde, kjentes veldig feil.
– Hvordan kan økokritikk berike litteraturforskningen?
– Økokritikk på sitt beste er ekstremt årvåken og tilstedeværende. Som forskere trenes vi opp til å se og lytte til den ikke-menneskelige delen av naturen. Dette er viktig nok i seg selv. Samtidig har oppmerksomhetstreningen overføringsverdi til andre typer forskning – og også journalistikken. Det er alltid nye stemmer som fortjener å bli løftet fram.
– Hvilken plass har natur og klima i den skandinaviske samtidslitteraturen?

– Det siste tiåret har klimakrisen fått stor oppmerksomhet i samtidslitteraturen, men fordi det er krevende å framstille ikke-menneskelige størrelser som ‘natur’ og ‘klima’ litterært, er det nok mange som mener at økologiske problemstillinger fortsatt får for liten plass.
– Hvilke forfattere er det særlig interessant å lese i et økokritisk perspektiv?
– I prinsippet kan alt leses i et økokritisk perspektiv, også stortingsmeldinger, TV-serier, kart og turistbrosjyrer. Av og til tenker jeg at vi forskere gjør det litt for enkelt for oss selv når uttalt miljøengasjerte forfattere som Maja Lunde og Gert Nygårdshaug analyseres med økokritiske briller. Samtidig har jeg jo selv plukket slike lavthengende frukter og mener det er viktig at vi som jobber på universitetet forstår leserappellen i klimafiksjon og økothrillere. Akkurat nå er jeg nok mest spent på hvordan de siste romanene til Olav Løkken Reisop og Guri Sørumgård Botheim vil påvirke den videre utviklingen av norsk økokritikk.
– Og vil du tipse om en økorelatert bok du har hatt særlig glede av?
– Da vil jeg trekke fram langdiktet Jimmen av Øyvind Rimbereid, om hesten og kjørekaren i Stavanger som må gi tapt for oljen. Det er en bok som berører på så mange plan.