Høyre får en oppslutning på 34,6 prosent i februarmålingen for Klassekampen og Nationen. Partiet har ikke vært notert så høyt siden Norfakta startet med disse målingene i 2008. I Høyre forklares de himmelfalne tallene med Ernas popularitet og dyktige politikere på de fleste poster, men også av en viss tilbakeholdenhet. Høyre vokter seg for å spille for høyt og brautende i en situasjon der Ap og Sp ligger nede for telling. Høyre er en vandrer som spiller med sordin. Partiet tjener også på at sakene som preger den politiske dagsorden nå – økonomi og forsvar – er områder Høyre har sakseierskap til. Når dagsordenen er preget av distriktspolitikk, sentralisering og sosiale forskjeller, sliter partiet derimot tyngre. Da blir det flere bortekamper.
For Arbeiderpartiet er denne målingen et lite lyspunkt etter at partiet på to målinger denne uka, for TV 2 og Fri fagbevegelse, endte på 16-tallet. Ap skrapte også bunnen i Klassekampens måling i desember med 16,3 prosent, men har krøpet seg sakte oppover til dagens 21,0 prosent. Men det er vanskelig å si hvor partiene nøyaktig ligger. Denne målingen har også noen overraskende resultater. KrF får hele 4,6 prosent, godt over sperregrensa. I andre målinger ligger Olaug Bollestad godt under. MDG gjør det derimot kjempedårlig her, med usle 2,2 prosent, mens også SV får en uventet dupp ned til 6,9 prosent. Frp faller også på denne målingen til 10 prosent, mens Rødt holder seg godt. Partiet synes foreløpig ikke å ha blitt rammet av den interne striden om våpenhjelp til Ukraina.
I det hele tatt er det usikkert om det som preger debattene på Stortinget, Twitter og i mediene, nødvendigvis er det samme som gjør at folk bytter politisk parti. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har for eksempel vært utsatt for et hardkjør for Tiktok-bruken, uten at det ser ut til at velgerne bryr seg.
Uansett variasjoner fra måling til måling er hovedbildet det samme: Ap og Sp hiver etter pusten, mens Høyre tar velgere fra nær sagt alle partier. Trøsten for regjeringspartiene er at de fleste velgerne de mister, setter seg i sofaen: 26 prosent av Sps velgere, 20 prosent av Aps.
I januar så det ut til at Ap og Sp var i ferd med å hente seg noe inn igjen, men de første februarmålingene har sendt dem mot avgrunnen igjen, selv om denne er en liten oppmuntring. En årsak til at pilene pekte litt oppover i januar, kan være at folk ble litt mindre bekymret over strømprisene fordi vannmagasinene var fylt opp, og det ble mildere i været. Men da Energikommisjonens innstilling kom 1. februar, var bråket i gang igjen. Kommisjonen hadde ingen umiddelbare forslag til løsninger, og det ble bekreftet at det ikke finnes noen vilje i Aps ledelse til å gjøre noe med markedssystemet for kraft.
På denne målingen får Høyre aleine 66 representanter. Høyre og Frp kunne ha dannet regjering aleine med 85 mandater bak seg. Bakgrunnstallene viser at Trøndelag og Nord-Norge er Arbeiderpartiets sterkeste landsdeler. I Trøndelag får partiet 39 prosent, i Nord-Norge 35, mens partiet gjør det betydelig svakere på Vestlandet med 15 prosent. Høyre er et speilbilde av Ap og gjør det sterkest på Østlandet med 41 prosent, fulgt av Vestlandet med 35 og Sørlandet med 34 prosent. Bakgrunnstallene for KrF viser at det er i ferd med å bli et regionalt parti. På Sørlandet får KrF hele 22 prosent, mens det knapt er representert andre steder. Her skal vi imidlertid være litt forsiktige fordi utvalget er relativt lite.
Det er fremdeles strømprisene som rir Ap og Sp som en mare. Dagens Næringsliv meldte i går at regjeringen vil styrke strømstøtteordningen i et håp om å stilne kritikken. Men Ap vil ikke gjøre noe som utfordrer EUs markedssystem for kraft. Stormløpet mot regjeringen vil derfor fortsette. Ap er dypt splittet, og uroa er stor langt inn i partiets stortingsgruppe. Både Trond Giske og Hadia Tajik er blant kritikerne, det samme er mange av landets Ap-ordførere og Fellesforbundet, som snart kommer med en kraftutredning. Landsmøtet i Senterpartiet i mars vil legge ytterligere press på Ap-ledelsen og regjeringen, før Arbeiderpartiet samles til landsmøte i begynnelsen av mai. Det kan bli en kraftthriller.