Midt i de hektiske førjulsdagene på tampen av fjoråret inviterte Bygningsarbeidernes Fagforening til pølsefest i Forskningsparken i Oslo, hvor et nytt bygg for Livsvitenskap reises. Festen markerte at Stortinget vedtok innskjerpelser i loven om innleie fra bemanningsforetak. Lovendringen opphever adgangen til innleie når arbeidet er av midlertidig karakter, og den gir arbeidstakere som har vært sammenhengende innleid i mer enn tre år, rett til fast, direkte ansettelse hos innleier. Dessuten innførte Stortinget et forbud mot innleie for byggenæringen i Oslo-regionen. Lovendringene kom som følge av politisk kamp. Fagbevegelsen har streiket for en slik lovendring flere ganger de siste årene. Tillitsvalgte har sett hvordan innleie brukes i stedet for å ta inn lærlinger, drive opplæring og ansette folk fast.
«Utspillet viser hva som står på spill.»
I går rykket Høyre-leder Erna Solberg ut over to sider i Aftenposten og lovet at den nye loven vil bli fjernet om hun blir statsminister om to og et halvt år. Hun mener bemanningsbyråene tilfører fleksibilitet og hindrer at bedrifter må bruke for mye tid på å skaffe arbeidskraft til for eksempel sesongtopper. Dessuten mener hun bemanningsbyråene er en fin vei inn i arbeidslivet for mange. Det hun ikke sier noe om i intervjuet, er de bransjene hvor innleie ikke er en vei inn, men tvert imot fortrenger fast ansatte. Særlig i byggebransjen har det blitt vanlig at ansatte som jobber side om side, har ulik tilsettingsform, ulik lønn og ulike rettigheter. Det handler ikke om sesongvariasjoner, men om en måte for bedriftene å holde lønna lav på.
Pølsefesten før jul ble holdt i brakkeriggen til firmaet Hent, som møtte innleieforbudet med å ansette flere fast. Nå må andre bedrifter gjøre det samme, og forhåpentligvis hindrer det at underbetaling blir et konkurransefortrinn. Byggebransjen går tøffe tider i møte av mange årsaker, som høye materialpriser og nedgang i boligsalg. Nedgangen skjer ikke fordi bedrifter er tvunget til å overansette, og muligheten for permittering er uansett til stede. Utspillet fra Høyre-lederen viser hva som står på spill i norsk arbeidsliv: rettigheter for arbeidsfolk eller full fleksibilitet for bedriftseierne.