Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Ukraina

Tøffere tider i vente for Ukraina

Mens rakettene hagler, frykter ukrainske myndigheter en russisk stor­­offensiv så tidlig som januar.

Mer kan det bli: Ukrainske politibetjente ser på raketter som har truffet Kharkiv de siste månedene. Foto: LIBKOS, AP/NTB

Det har vært en framgangsrik høst for ukrainske styrker. Lynoffensiven gjennom Kharkiv oblast gjenerobret flere tusen kvadratkilometer. I november tok ukrainske styrker tilbake Kherson, den eneste regionale hovedstaden Russland hadde okkupert siden invasjonen i februar.

«Dette er begynnelsen på slutten av krigen», sa president Volodymyr Zelenskyj da, mens han ruslet gjennom den frigjorte byen.

Nå har tonen blitt en annen. Flere ukrainske toppledere har med unison stemme meldt at de frykter en stor russisk offensiv til våren.

«Jeg er ikke i tvil om at de kommer til å prøve seg på Kyiv igjen», sa general og leder for det ukrainske forsvaret Valerij Zaluzjnyj til The Economist.

Advarer om nye angrep

Zalusjnyj har sagt at «forbi Uralfjellene forbereder de nye ressurser», og advarer om at et stort russisk angrep vil komme «i februar, i beste fall mars og i verste fall i slutten av januar».
Tor Bukkvoll, sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, forteller at han er overrasket over at ukrainerne er redde for en større offensiv så tidlig som januar.

– Til våren kan vi nok tro på det. Januar og februar hørtes veldig tidlig ut, sier han, men understreker at ukrainerne kan ha etterretning som tyder på en tidligere offensiv enn ventet.

General Oleksandr Syrskij, sjef for Ukrainas bakkestyrker, har sagt at «nå prøver fienden å ta initiativet fra oss. De prøver å tvinge oss til å gå helt på defensiven» til The Economist.

Storbritannias forsvarssjef Tony Radakin tror derimot at Russlands evner til å utføre vellykkede bakkeoperasjoner stadig blir svakere på grunn av mangel på artilleri og ammunisjon, melder BBC.

Ifølge New York Times er det ikke bare Russland som forbereder nye angrep. Avisa melder at Ukraina gjør seg klare til større angrep med mål om å ta tilbake området i Sør-Ukraina som knytter Russland til Krimhalvøya.

Kyiv har begynt å bruke sabotasjeaksjoner, attentater og missilangrep mot byen Melitopol, en viktig del av de russiske forsyningslinjene til Krim.

Venter ny mobilisering

Ukrainske myndigheter har kunngjort at de venter at den nye russiske offensiven vil involvere 150.000–200.000 nye soldater.

Mange av de nye styrkene vil være bedre trent enn styrkene Russland har sendt inn de siste månedene, som i noen tilfeller kun har fått noen dagers opplæring.

Men til tross for at Russland meldte i oktober at de hadde mobilisert 300.000 soldater, forteller Bukkvoll at han tror en ny offensiv vil kreve flere styrker.

– Nå regner de fleste med at russerne må mobilisere flere til å få til denne offensiven. Det vil nok skje i det skjulte for å unngå at folk flykter igjen, sier han.

Ukrainske myndigheter har allerede beskyldt Russland for å ha satt i gang en hemmelig mobilisering.

«Det er vanskelig å forstå at de skal lykkes med en offensiv mot Kyiv.»

Tor Bukkvoll, sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt

Ingen tegn til kursendring

Bukkvoll forteller at han tror det er fullt mulig at Russland vil forsøke å invadere Kyiv igjen.
– Såkalt denazifisering av den ukrainske regjeringen er fremdeles et mål. Det gjør du ikke uten å ta Kyiv, sier han.

Bare i forrige uke sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov at «denazifisering» og «demilitarisering» av Ukraina fortsatt var blant målene til Russlands såkalte spesial-militæroperasjon.

Bukkvoll peker også på den russiske oppbyggingen i Hviterussland som et tegn på at dette vurderes i Kreml.

Likevel understreker han at en så stor offensiv vil være vanskelig etter at de har tapt så mye militærutstyr i løpet av de siste månedene.

– Det er vanskelig å forstå at de skal lykkes med en offensiv mot Kyiv når de fortsatt ikke oppnår noe, men faktisk har tapt terreng i øst, sier han.

Infrastruktur-angrepene

Zalusjnyj advarte også om at russerne vil fortsette de hyppige rakettangrepene sine for å «angripe sivile og å la våre koner og barn fryse til døden».

I går kom det nye missilangrep på flere ukrainske byer inkludert Kyiv, Kryviyi Rih i sentral-Ukraina og Odesa og Kharkiv i den østlige delen av landet, melder BBC og New York Times. Over sytti raketter ble fyrt av, ifølge Reuters.

På Telegram skriver Kharkiv-borgermester Ihor Terekov at angrepene førte til «kolossale skader på infrastruktur». Han ba befolkningen om å være tålmodige til tross for at de nå er uten vann, strøm og varme.

Ifølge CNN gjør USA seg nå klare til å sende luftvernsystemer av typen Patriot til Ukraina. Patriot-systemet har lang rekkevidde og er særlig god på å skyte ned krysserraketter.