Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Symbolseier

I helga kom den overraskende meldingen om at Iran angivelig legger ned det såkalte moralpolitiet. På en pressekonferanse lørdag kveld skal den iranske riksadvokaten Mohammad Jafar Montazeri på spørsmål fra en journalist ha svart at moralpolitiet ikke har noe med det juridiske systemet å gjøre, og at det nå har blitt lagt ned. Hva som faktisk ligger i denne uttalelsen, er foreløpig nokså åpent for tolkning. Den samme riksadvokaten skal også ha uttalt at «rettsvesenet fortsetter å overvåke atferden på samfunnsnivå», noe som kan tyde på at avgjørelsen ikke nødvendigvis vil få store konsekvenser i praksis.

Nyhetskanalen AlJazeera melder imidlertid at moralpolitiets hvite og grønne patruljebiler ikke er sett i Teheran eller i andre byer i det siste.

Moralpolitiet er relativt nytt i Iran. Det ble opprettet i 2006 for å sikre at presteregimets regler for islamsk moral følges. Styrkene har kunnet irettesette folk for ukorrekt bekledning eller oppførsel og har også kunnet ta inn folk til såkalte omskoleringssentre.

«Dersom målet er å stanse protestene, vil de nok bli skuffa.»

Det var etter å ha blitt tatt inn på et slikt senter at 22 år gamle Mahsa Jina Amini døde i september. Foranledningen til at moralpolitiet tok henne inn var at hun ikke skjulte håret på korrekt vis. Dødsfallet hennes ble som kjent startskuddet på den største protestbølgen i Iran siden den islamske revolusjonen i 1979. De siste månedene har derfor ikke bare moralpolitiet, men hele det islamske regimet vært under hardt press.

Hittil har iranske myndigheter først og fremst svart på protestene ved å slå voldsomt ned på dem. Nå kan det se ut som de innser at de må imøtekomme noen av demonstrantenes krav. Om disse nye signalene får noen praktiske konsekvenser, gjenstår å se. Like fullt er det en viktig symbolsk seier i at myndighetene ser seg nødt til å si at de legger ned moralpolitiet.

Men dersom målet er å stanse protestene, vil de nok bli skuffa. Demonstrantene i Iran har vist en utrolig vilje til å trosse frykt og fare for å slåss for sin frihet. En symbolseier som dette kommer ikke til å være nok for dem som har begynt å drømme om regimeskifte.