LAGRE OPP: Regjeringen forsøker å bøte på covid-situasjonen ved å tilby «reservekjøtt» i et supermarkedet i Beijing som det står på banneret. Ng Han Guan, AP-NTB
Under den 20. kongressen U til Kinas kommunistiske parti (KKP 20) i midten av oktober fikk president Xi Jinping plassert sine folk i politbyrået og dets faste utvalg. Det var folk fra den såkalte Zhijiang-hæren, fraksjonen til Xi Jinping fra tida som partisjef i Zhejiang-provinsen rett sør for Shanghai.
Én som fikk plass blant de sju i politbyråets stående komité, er Li Qiang (63). Han er nå nummer to i KKP og blir med stor sannsynlighet utnevnt til statsminister av Folkekongressen i mars, til erstatning for Li Keqiang, som like godt forsvant ut av sentralkomiteen. Li Keqiang var utfordrer ved ledervalget i 2012 og har vært kritisk til Xis økonomiske tilstramninger og covid-politikk.
Li Qiang omtales gjerne som Xis mest betrodde protesjé. Han hadde ansvaret for nedstengingen av Shanghai fra mars til juni i år. Den utviklet seg i løpet av april til å bli den mest strikte utgaven etter utbruddet i Wuhan i desember 2019. De daglige, registrerte smittetilfellene nå, vel 40.000 om dagen, er høyere enn i 2020.
Slik var det ikke innledningsvis, ikke minst fordi Shanghai med 26 millioner innbyggere, er Kinas finanssenter. Li ble hentet fra Zhejiang som partisekretær for Jiangsu i 2016 for å rette opp økonomien i kystprovinsen, før han ble sendt til Shanghai i oktober 2017 for å fjerne restene av jituan , klikken til tidligere partisjef Jiang Zemin. Den var en potensiell utfordrer til Xis tredje periode før KKP 20.
Li blir ansett som pro-business. Han var partisjef da teknologibørsen Star Market ble åpnet i Shanghai i juli 2019, en global utfordrer til Nasdaq-børsen i USA, og han fikk Tesla til byen. For å dempe økonomiske ringvirkninger av pandemien inntok Li en mer fleksibel tilnærming. Den førte til eksplosjon i smittetilfeller før alt ble skrudd igjen. Shanghai ble dermed modellen for zero-covid , nulltoleranse , som ble stadfestet på KKP 20.
Som påtroppende statsminister vil han bære byrden for den videre håndteringen av covid-19 og de økonomiske omkostningene. Det reelle ansvaret og beslutningene ligger derimot hos Xi.
«Det som teller, er lojalitet til Xi Jinping»
«Vi anså at håndteringen av covid i Shanghai var mislykket, men for Xi Jinping viste den at Li Qiang er lojal», sier Alfred Wu, professor ved National University of Singapore til Financial Times.
Nedstengningene smitter over på Kinas vekstrater, berører internasjonale verdikjeder som ved Iphone-produsenten Foxcomm, og demper den globale veksten. Eksportøkningen som dempet effekten av finanskrisa i 2008 og koronapandemien i 2020, er nå på 5,7 prosent, langt mindre enn da. Selv om eksporten utgjør bare 13 prosent av BNP, er det en viktig faktor.
Situasjonen forverrer seg når flere store og økonomiske viktige steder er nedstengt samtidig, som Chaoyang, Beijings største distrikt med 3,4 millioner.
Det gir større ringvirkninger. Nedstengningene berører vel en femdel av Kinas BNP. Valutaen yuan faller tungt. De offisielle økonomiske tallene for tredje kvartal ble holdt tilbake én uke, til etter KKP 20. De viser en vekst på 3,9 prosent, bedre enn fryktet, men under myndighetenes mål på 5,5 prosent. Det er fortsatt høyt i internasjonal målestokk, selv med prognoser på 2,8 prosent for fjerde kvartal.
Forfremmelsen av Li Qiang befester at det er de sentrale direktivene som gjelder, uansett økonomiske omkostninger. Protester og streiker er langt fra uvanlig i Kina, og covid-protestene er relativt små. Folk vil ikke ha uro, men leve normale liv.
To kriterier gjelder for kinesiske myndigheter: at protestene ikke blir en bevegelse, og at de ikke får politisk slagside. Protester mot KKP og Xi er utafor. Endringene er opp til Xi. De vil skje gradvis og langsomt. Shenzhen og Guangzhou i sør har andre restriksjoner enn Beijing.
Valget står mellom fortsatt å stenge ned og ta de sosioøkonomiske utfordringene som kan føre til politisert misnøye – eller leve, og dø, med covid. Det er en risiko i en befolkning som lever tett på hverandre, inkludert eldre som i liten grad er vaksinerte, og som har et skjørt helsevesen.
Mike Davis så naturkatastrofer i sammenheng med USAs sosiale og politiske problemer.
Katastrofesosialisten
UsaLars Mjøset
Illustrasjon: Knut Løvås, knutlvas@gmail.com
Mike Davis fikk rykte på seg for å være den amerikanske venstresidens sannsiger. Han utga historien om hjembyen Los Angeles’ glitter og elendighet, «City of Quartz» (1990), og to år etterpå eksploderte gettoene i opptøyer. I «Ecology of Fear» (1998) satte han byen inn i en miljø- og naturhistorisk kontekst. I etterkant virket skogbrannene å rase inn over byens luksuriøse forsteder ennå hyppigere enn før. Han viste i «The Monster at Our Door» (2005) at fugleinfluensaen nesten skapte verdensomspennende epidemier på 1990-/2000-tallet. I 2019 kom covid-19-pandemien. Hans siste bok, utgitt i år, ble «The Monster Enters. COVID-19, Avian Flu, and the Plagues of Capitalism».
Davis’ kritiske instinkt tilsa simpelthen at det sjelden går bra når kapitalismen brer om seg. Han leste kommende opptøyer fra graffitien på veggene eller «Armed response»-skiltene foran eneboligene. Gitt klimaforskningens resultater, forventet han kraftigere branner i Sør-Californias stadig tørrere økosystemer. Og når kineserne slapp markedene fri i områder preget av spesielt tett kontakter mellom bønder, bybefolkning, tamme og ville dyr, så han muterende virus spredd via globaliserte kommunikasjonsnettverk.
Davis var sosialist og historiker, en allsidig, fargerik og utrettelig aktivistisk skribent på den amerikanske venstresiden. Han gikk ikke rett inn i en akademisk karriere. Han var slakter, lastebilsjåfør, aktivist og bokhandler i Sør-California til midt på 1970-tallet. Utdannelse tok han i rykk og napp, på egen lønn og med stipender, inntil han som 30-åring hadde bachelor i økonomisk historie fra UCLA.
I 1976 ble han del av miljøet rundt New Left Review i London. Redaktøren, Perry Anderson, ga venstreintellektuelle anledning til å publisere grundige analyser av dagsaktuelle temaer. Skribentene styrket sin akademiske karriere gjennom artikler og senere bøker på husforlaget New Left Books, senere Verso. Anderson ble selv en respektert professor, og er nå på UCLA i Los Angeles.
Davis lot seg inspirere av Andersons ordrike, ofte snirklete, men alltid presise skrivestil. Selv engelskmenn må bruke ordbok når de leser ham. Davis tok imidlertid inspirasjonen i mer artistisk retning og ble en av de største stilistene på amerikansk venstreside. Da han omsider tok fast stilling på et universitet, gikk han fra historie til «kreativ skrivekunst» som undervisningstema. Han skrev også skjønnlitteratur.
Det passet seg for en marxist å være opptatt av katastrofer. Først beskjeftiget Davis seg med rent sosioøkonomiske katastrofer. Arbeiderbevegelsens mobilisering i USA hadde vært en truende katastrofe for det amerikanske borgerskapet. Men han viste i «Prisoners of the American Dream» (1986) at amerikanske arbeideres klassekamp hadde sporet av igjen og igjen. Arbeiderbevegelsen hadde aldri klart å bygge en godt organisert fagbevegelse og et sterkt politisk parti, selv om den fra slutten av 1800-tallet ledet an i utviklingen av kapitalismens produktivkrefter. Dette var en katastrofe for Davis og hans kamerater.
USAs historisk skiftende innvandrergrupper var nemlig aldri blitt forsonet med hverandre. De anglosaksiske protestantene som grunnla unionen, var den første innvandrergruppen. De tvang med seg den andre innvandrergruppen, slavene. I perioden 1820 til 1920 ankom så hvite grupper fra Sør- og Øst-Europa. Denne tredje innvandrerpuljen skilte seg ut i språk og/eller religion og ble først segregert like grundig som de svarte i sør. Men deretter ble den integrert gjennom etnisk tilknyttet «maskinpolitikk» i storbyene. Fra New Deal på 1930-tallet og utover i etterkrigstiden fikk disse europeerne sine rettigheter anerkjent raskere og med mindre motstand enn afroamerikanerne, som i samme periode ble holdt nede av apartheidregimet (Jim Crow) i sørstatene.
Da borgerrettsbevegelsen sikret antidiskrimineringslovgivning i 1964, hadde mange afroamerikanere flyttet til storbyene i nord og vest. Der ble de rammet av ulikhetsskapende prosesser som ikke var dekket av den lovgivningen. Områder med utilstrekkelig skoletilbud, dårligere boforhold og infrastruktur markert med røde linjer av eiendomsmeglerne. I slike ghettos og barrios ble fattige svarte og latinos konsentrert. I kredittmarkedet fikk de ikke like gunstige boliglån som hvite i forsteder og bydeler utenom de røde linjene. Dessuten startet Nixon-administrasjonen fra 1969 en «krig mot kriminalitet», særlig narkotikakriminalitet. Det førte til en fengslingsepidemi uten sidestykke i den vestlige verden. Fengselsbefolkningen består altoverveiende av unge, fargede menn med dårlig utdannelse. Samlet resultat var onde sirkler som fastholdt fattige svarte i en posisjon aller nederst på den sosiale rangstigen.
Davis’ to store Los Angeles-bøker fra 1990-tallet består av lange essayliknende kapitler med hver sin vinkling under en bredere tematikk. Politikk og økonomi er bakteppe for en blanding av kulturanalyse og personlig etnografi. Han hentet impulser fra humaniorafag med sans for spesifikke forløp og enkeltverk. Men Davis ville se det spesielle som uttrykk for dypere krefter, best dekket av marxistisk samfunnsanalyse.
Los Angeles er like segmentert som andre amerikanske storbyer, men har også særtrekk. Nærhet til Mexico-grensen gjør at latinos spiller en spesielt stor rolle i byens kultur og arbeidsmarked, som opprinnelig befolkning, og som legale og illegale innvandrere. Dessuten huser byen Hollywood, selve senteret for USAs underholdningsindustri, som har produsert den amerikanske drømmens bilder i mer enn hundre år.
Davis skriver at han vil grave USAs framtid ut av Los Angeles’ fortid. Han sikter da til kombinasjonen av tidlig polarisering mellom bydeler og Hollywoods idealisering av den amerikanske drømmen. De styrtrike elitene bak låste porter i LAs åssider omfatter ikke bare oljemagnater eller entreprenører med fete offentlige kontrakter, men også kulturindustriens store stjerner. I skyggen av deres kommersialisme finner Davis et mangfold av sub- og sidekulturer: modernisme og postmodernisme innen alle kunstarter (arkitektur, maleri, musikk, skulptur, litteratur, teater), hvite motkulturer (freaks), meksikanske, chicano og svarte kulturer.
Slik USA utviklet seg, sto politistyrkene i spenningsfeltet mellom landets uforsonte innvandrergrupper. Politikorpsene besto hovedsakelig av etterkommere av hvite innvandrere, som regel av irsk/italiensk/jødisk avstamning. Bare langsomt økte innslaget av minoriteter i politistyrkene. I Los Angeles skulle LAPD skape orden i ghettos og barrios der svarte og latinos var konsentrert. Politistyrkene har tradisjonelt forskjellsbehandlet hvite og svarte, rike og fattige. Politivold ble det mest tilspissede uttrykket for diskrimineringen mot fattige etniske grupper. Volden var gnistene som tente opprør. Det skjedde i Watts-gettoen i 1965, og igjen i 1992 da de fattige sørlige bydelene eksploderte i opptøyer etter at fire politimenn ble frikjent fra anklagen om vold mot Rodney King – trass i videobevis. Denne fortida er blitt nåtid med Black Lives Matter-bevegelsen.
På 1990-tallet ble Davis opptatt av mer omfattende katastrofer. Klimaproblemene var utgangspunktet, de var viktige for venstresiden. Han skrev om global oppvarming, men mest av alt viste han interesse for naturhistoriske katastrofer. I «Ecology of Fear» (1998) har tverrfagligheten hans fått et betydelig innslag av naturvitenskap: meteorologi, økologi og klimaforskning, geologien med tilhørende spesialiseringer (geomorfologi), samt zoologi og astronomi. Han lar naturhistorien spille sammen med byens sosiale historie i sine betraktninger om jordskjelv, tørke og branner. Han knyttet også sitt kulturanalytiske blikk til katastrofene, for blant Hollywoods spesialiserte sjangere var jo skrekk- og katastrofefilmene.
«Davis argumenterte for at Malibu like godt kunne brenne ned i neste skogbrann»
Davis var særlig opptatt av hvorvidt naturhistoriske fluktuasjoner i værforholdene hadde forsterket menneskeskapte katastrofer. Dette utredet han for Los Angeles, og senere – i «Late-Victorian Holocausts» (2000) – også for en rekke tredje verden-land under vestlig imperialisme før første verdenskrig. Her var han inspirert av de klimahistoriske studiene til historikeren Emmanuel Le Roy Ladurie – en av den franske Annales-skolens pionerer.
I «Ecology of Fear» argumenterte Davis for at Malibu, Los Angeles’ riviera med rikmannsslott spredt i åssidene mot Stillehavet, like godt kunne brenne ned i neste skogbrann. Ressursene til brannvern burde settes inn for å beskytte områder med større befolkningstetthet . Brannene ikke bare ødela, de økte også ulikheten. Luksusvillaer ble bygget opp flottere enn før, mens de som ikke hadde råd til forsikring, mistet huset og endte opp i campingvognparker.
Davis skrev dagsaktuelle kommentarer i venstresidepublikasjoner og aviser. I New Left Review skrev han gjennom sine 42 år som redaksjonsmedlem lengre, godt kildebelagte artikler. De siste femten årene kommenterte han jevnlig den amerikanske politiske utviklingen. I sin analyse av 2020-valget viste han til spørreundersøkelser som viste at de fleste republikanske velgerne er enige i «at den amerikanske drømmen forsvinner så raskt at vi bør bruke makt for å redde den». To av fem forventer også at en gang må «patriotiske amerikanere må ta loven i egne hender».
Davis antyder at Trump har gjort 55 millioner velgere til sin egen «bevegelse», avsondret i en helt egen offentlighet. Men Trump fikk over 74 millioner stemmer. Undersøkelser viser at økonomiske forhold var viktigst for velgerne, og Davis mente at jobb og inntekt – ikke rasisme – var viktigst for de øvrige 20 millioner Trump-velgere. Men det er skremmende nok at over 50 millioner velgere er enige med Proud Boys og resten av USAs alt-right i at politisk vold kan rettferdiggjøres i forsvar for hvit dominans.
Han minnet om at dette ikke var første terrortilstand i amerikansk historie. Hundretusenvis støttet vold mot borgerrettsbevegelsen i sørstatene. Ku Klux Klan var en massebevegelse på 1920-tallet. Derfra går linjene til Nixons strategi om å sikre sørstatsstemmer på 1970-tallet, videre via Reagans økte oppslutning blant nesten halvparten av alle fagorganiserte husholdninger, og fram til Trumps mange hentydninger til alt-rights visjoner om hvit overmakt.
Et mindretall innen det politiske kommentariatet hadde lenge påpekt denne spesielle amerikanske «populistiske konservatismen». Davis påpekte imidlertid også at tunge demografiske trender virket mot den. Hans artikkel om 2012-valget het «The last white election?» De hvite er i ferd med å bli et mindretall. De amerikanske kapitalistene er egenrådige, de higer etter billig, uorganisert og sågar illegalt innvandret arbeidskraft, så innvandringen fortsetter, trass i militarisering av grensen.
Republikanerne i USA fører en hektisk kamp på mange plan mot denne demografiske tendensen. De bruker alle tricks de kan hente fra en grunnlov fra slavetida. På delstatsnivå omdefinerer de valgdistrikter ( gerrymandering ) og manipulerer valglovene i disfavør av regnbuevelgere. Senatet har et demokratisk underskudd (store folkerike stater er underrepresentert), og i tillegg benytter politikerne filibusterinstitusjonen og fyller opp høyesterett slik at den vil støtte høyresida i en mannsalder. Målet er å sikre valg av partiets kongressrepresentanter selv om de ikke på noen måte klarer å sikre flertall i delstatene. Samtidig trekkes partiet i retning av det ytterliggående høyre gitt Trumps suksess med å definere en isolert offentlighet, fri for alle hensyn til saklighet og dannelse.
Etter å ha oppsummert den amerikanske populistiske konservatismen dype historiske røtter skrev Davis i sin artikkel om 2020-valget: «Borgerkrig? En eller annen analogi er unngåelig og vi bør ikke avvise den». Men det fikk han ikke oppleve. I et intervju med Los Angeles Times 25 juli 2022 sa han at det eneste han beklaget ved å dø av kreft var at han ikke fikk dø i et opprør eller på barrikadene, slik han i romantiske stunder hadde drømt om.
Høyresida fortsetter å skrive ut trygdekutt som alternativ medisin.
Blåblå resept
KronikkMímir Kristjánsson (stortingsrepresentant for Rødt)
HØYRESIDAS FORBILDE? Troen på trygdekutt er som en form for alternativ medisin for blå blokk, skriver Mímir Kristjánsson. Men mirakelkuren er farligere enn noe Sjaman Durek har utskrevet. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB
Et alternativt budsjett er ment å være et koldtbord med alt det gode et opposisjonsparti kan friste med. Denne høsten har vi derfor fått høre at Høyre vil øke barnetrygden, at Frp vil øke minstepensjonene og at Venstre vil gjøre mye bra for deg som har elbil. Men hvis du er trygda, eller redd for å bli det, finner du ikke mye godt å bite i hos de tre høyrepartiene. Tvert imot foreslår alle sammen inngrep i velferdsstaten som med kirurgisk presisjon vil ramme fattige, syke og arbeidsløse.
For å begynne i det små, med Venstre. I sitt alternative budsjett foreslår partiet som det eneste på Stortinget kutt i sykelønnsordningen. Venstre har lenge ivret for sykelønnskutt, men i år har de funnet en ny og enda mer usosial måte å gjøre det på. Kort fortalt innebærer partiets forslag å skåne alle som er hjemme med en lei hoste i noen dager, men å kutte sykelønna for de som er syke i et halvt år eller mer med 20 prosent. Hvordan dette samsvarer med at flere hundre tusen nordmenn står i helsekø og mange må vente i flere måneder på å påbegynne behandling, forblir uklart.
Den andre delen av Venstres forslag er at bedriftene tar en større del av regninga når folk er lenge borte, noe som vil gjøre det mindre attraktivt å ansette eldre og folk med dårlig helse. Trolig vil forslaget derfor føre til at flere blir skjøvet ut av arbeidslivet og over på mer permanente stønader.
Frp går i motsetning til Venstre ikke inn for sykelønnskutt. Derimot vil partiet gjøre kraftige kutt i dagpenger for arbeidsløse, overgangsstønaden for enslige forsørgere og arbeidsavklaringspenger (AAP). Totalt ser Frp for seg å spare rundt to og en halv milliard på disse kuttene.
For å se nærmere på bare et av disse tre store kuttene, avviklingen av den såkalte overgangsstønaden. Det er en stønad til enslige forsørgere med dårlig råd. Den utbetales i maksimalt tre år, og du bli ikke akkurat rik av den: Full overgangsstønad er 250.000 kroner, under EUs fattigdomsgrense. Hensikten er at en ung mor som er alene med barn for eksempel skal få mulighet til å ta fagbrev for å trygge familiens økonomi mer permanent.
I sitt budsjett skriver Frp at de mener «det ikke er behov for en spesiell stønad for enslige forsørgere». Det er en underlig påstand, all den tid vi vet at aleneforeldre er blant de gruppene som har aller dårligst råd. I likhet med Venstres sykelønnskutt er dette kuttet ikke bare hjerterått, det er også ganske dumt. For ved å svekke sjansene fattige aleneforsørgere har til å forsørge seg selv og barna sine på sikt, øker sjansen for at staten må ta ansvar for dem i trygdesystemet permanent.
«Det verste partiet for trygda folk er likevel Høyre»
Det verste partiet for trygda folk, er likevel verken Venstre eller Frp. Det er Høyre. I sitt alternative budsjett foreslår Høyre å ta feriepengene fra de arbeidsløse og kutte i barnetillegget for uføre. Videre vil partiet øke «ikke møtt»-gebyrene i helsevesenet, som allerede er en stor økonomisk belastning for mange i en utsatt situasjon. Og mens regjeringa i det minste har skjønt at den dummet seg ut da den kuttet 700.000 kroner i tilskuddet til Matsentralen, vil Høyre la dette kuttet stå. Om Erna Solberg fikk bestemme, ville det altså vært mindre mat å dele ut i norske matkøer neste år.
Det mest alvorlige Høyre foreslår er å gjeninnføre karensåret i AAP-ordningen. Arbeidsavklaringspenger er en midlertidig ordning man får i påvente av å bli ferdig avklart til enten jobb eller trygd. Under Erna Solberg ble det satt en makstid på AAP på tre år. Uansett om man var ferdig avklart eller ikke – etter tre år skulle man ut. Da ventet et såkalt karensår før man kunne komme inn igjen. Det vil si et helt år uten arbeidsavklaringspenger. Resultatet var at tusener ble skjøvet over på den dårligste av velferdsstatens ytelser, sosialhjelp. Eller ble stående helt uten inntekt.
Karensåret ble fjernet av dagens regjering, sammen med kuttene i feriepengene til de arbeidsløse og barnetillegget til de uføre. Men når det gjelder trygd, er Høyre et reverseringsparti. Partiet kommer tilbake med de samme trygdekuttene år etter år.
I Klassekampen forsvarer Henrik Asheim gjeninnføring av karensåret med at det blir rart å «kutte ut det eneste insentivet for å avklare dem som trenger å bli avklart». Her viser Høyre en flik av den tankegangen som gjør partiet så ivrig etter å kutte i trygder og andre stønader. For det første legges ansvaret for å bli avklart over på den syke. Det er bare for den syke selv at karensåret gir et insentiv. For staten er det nesten motsatt insentiv, den sparer jo penger på at folk er i karens. Men i realiteten er det ikke opp til syke å avklare seg selv, de er prisgitt behandlinger i helsevesenet og vurderinger fra Nav for å få det til.
For det andre avslører Asheim et helt særegent menneskesyn. Han legger til grunn at AAP-mottakere i utgangspunktet har et ønske om å bli i den økonomisk elendige ordningen så lenge de kan. Det eneste insentivet de har for å komme seg i jobb igjen, er ifølge Asheim frykten for trygdekutt. Dette rimer ganske dårlig overens med de fleste trygda mennesker jeg har møtt, som ikke er trygda av egen fri vilje – men fordi de er for syke til å jobbe på ekte.
Gjennomgående i blå blokk er troen på trygdekutt som en form for alternativ medisin. Kutt i ytelser kan løse alle problemer: Den arbeidsløse vil finne jobb, den enslige mora vil få flere timer i døgnet, den syke vil bli frisk igjen. Men denne blåblå mirakelkuren er farligere enn noe Sjaman Durek har utskrevet. Resultatet er trolig ikke flere i jobb, men snarere flere i matkø (der det også vil være mindre mat å få, jamfør Høyres kutt til Matsentralen).
I en tid hvor 200.000 husstander må hoppe over måltider eller stille seg i matkø fordi ikke har råd til å sette mat på bordet, burde norske partier kappes om å hvordan vi kan øke stønadene og gjøre Nav i stand til å hjelpe flere. Men på høyresida er det eneste kappløpet det som går mot bunnen for trygda folk.