Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Unødvendig

Da pandemien kom til Norge våren 2020, måtte det offentlige kaste seg rundt. I løpet av noen intense uker ble over 400.000 nordmenn kastet ut i arbeidsledighet. Hvor lenge unntakstilstanden ville vare, visste ingen. Det vi visste, var at Nav ikke var rigget for å hjelpe flere hundre tusen nye brukere over natta. Derfor la etaten fullstendig om på rutinene. I en instruks sendt alle Nav-kontor i mars, fikk Nav-ansatte beskjed om å «bare kreve den mest nødvendige dokumentasjonen» i saker om økonomisk stønad. Der man tidligere hadde basert seg streng kontroll, skulle saksbehandlere nå ha tillit til opplysningene brukerne la fram. Nav skulle også droppe krav om at brukere selger unna bil, bolig og andre verdisaker før de kan få hjelp. Tida gikk, pandemien tok slutt, og Nav vendte tilbake til hverdagen. Saksbehandlerne måtte på ny kreve også unødvendig dokumentasjon fra folk som søker sosialhjelp.

Denne høsten ser vi resultatene. Som
Klassekampen viste i oktober, strømmer folk over hele landet til gratistilbudene om mat. I byer som Moss og Trondheim har matkøen doblet seg fire ganger på ett år. I våre undersøkelser har vi også dokumentert en annen nedslående trend: Holder man ukrainske flyktninger utenfor, går tallet på søknader om sosialhjelp ned i nesten alle de store byene. Den økonomiske krisa som nå vokser seg større for hver dag, er ikke mindre enn den som rammet landet våren 2020. Forskjellen denne gang er at flere heller går til frivillige enn staten for å klare seg.

I møte med den nye fattigdommen har regjeringens svar vært at utgiftene må holdes nede for å unngå løpsk rente. Det holder ikke. Vi trenger mer målrettet politikk for dem som er mest utsatt. Sosialhjelp er en økonomisk nødhjelp til folk i akutt krise og et godt sted å starte. Rødt har foreslått å reaktivere Navs pandemipraksis. Men også innad i Ap er det tegn til bevegelse i saken. Forbundsleder Mimmi Kvisvik i FO krevde denne uka at regjeringen øker Nav-bevilgningene og senker kravene ved tildeling av sosialhjelp. Også Aps Hadia Tajik tar til orde for å lempe på kravene til sosialhjelpssøkere, især at de må selge verdisaker før de får hjelp. «Målet med sosialhjelpa må være at de skal komme seg over en kneik, og det skal være en kortvarig ytelse. Men det blir stadig vanskeligere å komme seg over den kneika», sa Tajik til VG. Her bør Støre lytte med begge ører.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production