Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Fritt vilt

Kurdere i Nord-Syria og Nord-Irak er under angrep fra både Tyrkia og Iran. Den siste uka har de to landene parallelt satt i gang offensiver mot kurdiske grupper i sine naboland. Iranske myndigheter, som er under hardt press fra protestbølgen som har herjet landet i over to måneder, begrunner angrepene med at kurdiske separatistgrupper med base i Nord-Irak destabiliserer kurdisk-dominerte provinser vest i Iran. Tyrkia har på sin side knyttet offensiven til bombeangrepet i Istanbul i forrige uke der seks personer ble drept og over 80 skadet. Tyrkiske myndigheter har beskyldt de kurdiske gruppene PKK og YPG for å stå bak bombeangrepet, noe begge gruppene har avvist på det sterkeste.

«Fra andre Nato-land er det lite annet å høre enn rungende stillhet.»

I går hevdet Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar at de har angrepet 471 kurdiske mål i Syria og Irak siden helga. Ifølge den YPG-ledede militærstyrken Syrian Democratic Forces (SDF) som har vært sentrale i å nedkjempe IS, meldes det at «15 sivile og krigere» har blitt drept under de tyrkiske angrepene. Offensiven ser ikke ut til å være over med det første. I en tale til den tyrkiske nasjonalforsamlingen tirsdag gjentok Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at en bakkeoffensiv mot kurdiske grupper i Syria også kan være underveis. I flere år har Tyrkia hatt mål om å opprette en såkalt sikkerhetssone inne på syrisk territorium.

På tross av at angrepene bryter med FN-paktas forbud mot angrepskrig, lar internasjonale fordømmelser vente på seg. Fra Tyrkias Nato-allierte er det lite annet å høre enn rungende stillhet. Det gjelder også Norge. På spørsmål fra VG om hva norske myndigheters reaksjon på de tyrkiske angrepene er, svarer statssekretær i UD Erling Rimestad at «[v]i er bekymret over meldinger om at sivile er rammet. Situasjonen er uoversiktlig, men vi følger utviklingen og holder kontakt med nærstående land». Ingen vet å utnytte sin vetomakt mer enn Tyrkia. Mens forhandlingene om Sverige og Finlands inntreden i Nato går sin skjeve gang på Erdogans nåde, utnytter nå Tyrkia spillerommet de har til fulle. Som alltid, betaler kurderne prisen.

Build env: production, running in production mode, Sanity: production