Du kan bla til neste sideBla med piltastene

«Du må ikke sove» forteller om en sentraleuropeisk lege med oppsiktsvekkende ideer – og om det fascinerende norske miljøet som ble hans.

Gruppebilde med herre

UNDER BEHANDLING: Wilhelm Reich mente å ha oppdaget en ukjent energiform, orgon. I orgonskapet skulle pasienten fylles med ny energi. FOTO: SCIENCE PHOTO LIBRARY

18. juni 1938 ­signerte finansmannen, avantgarde-forfatteren og kunstsamleren Rolf Stenersen et uvanlig brev. Også 84 år senere er ordene hans oppsiktsvekkende direkte. De må ha vært smertefulle å lese for mottakeren, Wilhelm Reich, legen hvis «seksualøkonomiske» institutt Stenersen inntil nylig hadde støttet: «Jeg tviler ikke på din subjektive ærlighet, din store arbeidsevne eller din fantasirikdom, men jeg har dannet meg det inntrykk at du er mer av en kunstner og fantast enn av en nøyaktig vitenskapsmann og balansert person. Jeg tror ingenting vil gavne ditt arbeid mer enn at du selv underkastet deg analyse og konfronterte de trekk ved din personlighet som gjør alle andre enten til idioter eller 100 % beundrere av deg personlig.»