Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Stresstest

  • De aller mest skitne triksene i boka er nå hentet fram i striden om den norske kraftpolitikken. I går ble den kraftpolitiske opposisjonen på Stortinget beskyldt for å gå Putins ærend. Dagbladet kalte på lederplass Frps Sylvi Listhaug for «Putins lille hjelper». Det er demagogi på et absolutt populistisk nullpunkt. Det er selvfølgelig riktig at Ukraina-krigen er årsaken til de galopperende europeiske strømprisene, men den kraftpolitiske opposisjonens poeng er at det er mekanismer i systemet som gjør at prisene overføres hit. De mener det er urimelig at prisene i det norske strømmarkedet, som er basert på billig vannkraft, skal settes av land som er avhengig av gass. «Det er ikke en rimelig prismodell», som Sveriges avgående statsminister Magdalena Andersson har sagt.
  • Kritikerne av de nye utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia har advart mot denne prissmitten i en årrekke – lenge før Russlands brutale angrep på Ukraina. Heller ikke de kunne vite hvor store effektene skulle bli, men de fikk rett i at eksportkapasiteten har gjort det vanskelig – kanskje umulig – å opprettholde varige lave priser i Norge, til tross for at kabeltilhengerne forsikret om at prissmitten ville være marginal. Poenget med robuste energiforsyningssystemer er at de også må tåle rystelser – kriser og krig. De skal fungere også når det stormer som verst – eller rettere sagt: når det ikke blåser. En viktig grunn til at EU-landene nå rammes så hardt, er at Storbritannia og Nederland har redusert gassproduksjonen og Tyskland har stengt kjernekraftverk – uten at det er bygd opp stabile alternativer. I Norge har markedssystemet ført til at vi ikke i tilstrekkelig grad har holdt igjen vann i magasinene før en potensielt nedbørfattig vinter.
  • I Europa har politikerne innsett at systemet ikke fungerer. Da EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen holdt sin store årlige tale i Strasbourg i forrige uke, var budskapet at strømmarkedet skal bygges om, fordi «markedet fungerer ikke lenger», som hun sa. Putins angrepskrig har vært en stresstest for det europeiske energimarkedet. Det besto ikke testen.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production