UENIGE: Rødt og SV fokuserer for mye på krafteksport, sier partileder Arild Hermstad i MDG. Ifølge ham er markedet vårt beste alternativ.
Det har gått ei kule varmt i strømprisdebatten den siste uka.
Spesielt en kronikk SVs Ingrid Fiskaa hadde på trykk i Klassekampen mandag, har vakt reaksjoner.
«Det er marknadsstyringa som splittar oss, ikkje Putin», skrev Fiskaa. Hun drøftet om det er en norsk solidaritetshandling å være koblet på det europeiske energimarkedet.
Guri Melby (Venstre), Nikolai Astrup (Høyre) og Dagbladet har reagert kraftig. Nå slenger også fungerende partileder Arild Hermstad i Miljøpartiet de Grønne (MDG), seg på.
Peker på Putin
– Jeg synes det er veldig overraskende at SVs utenrikspolitiske talsperson fornekter at Putins tilbakeholdelse av gassleveransene er det store problemet her, sier Hermstad og legger til:
– Putin ønsker å svekke solidariteten mellom europeiske land. Vi kommer ikke til å løse energikrisa med nasjonalisme og proteksjonisme.
Rødt har tatt til orde for makspris på strøm og å regulere krafteksporten til utlandet.
Også SV har kommet med lignende forslag. MDG er derimot blant dem som forsvarer dagens markedsstyrte kraftsystem.
– Det er ikke utenlandskabler og krafteksport som er den store stygge ulven. Sannheten er at vi har en felles interesse med våre naboland av at det totale kraftsystemet er best mulig rustet til å takle krisa vi står i, sier Hermstad.
Forsvarer markedet
Han mener SV og Rødt, ved å fokusere så mye på eksport, har en snever tilnærming til problemet.
– Hadde ikke Norge hatt kraftutveksling og det regnet lite her flere år på rad, kunne vi slitt. Å stå aleine er en dårlig løsning, sier Hermstad.
– Men ingen foreslår vel å stå aleine eller ikke ha kraftutveksling? Man diskuterer forsyningssikkerheten og hvorvidt strømprisen bør bestemmes på en børs i et marked?
– For å sikre forsyningssikkerhet må du la være å tømme magasinene. Å bare snakke om eksport i den sammenhengen mener jeg er feil, sier Hermstad og legger til:
– Skillelinjene går ikke på at krafta går til Norge eller Danmark. Her må vi ha en dialog med våre naboland om hvordan vi sikrer forsyningssikkerheten.
Markedet er det det beste alternativet vi har, mener han.
– Vi vil regulere markedet og for eksempel ha mye offentlig eierskap til kraftproduksjonen. Men jeg ser ikke et troverdig alternativ til markedet.
Han mener at et felles marked for kraftuveksling er det beste vi har «for å distribuere energien vi har til overs, og stå sammen mot diktatoren i Russland».
– Jeg har ikke sett en troverdig annen løsning fra verken SV eller Rødt, sier Hermstad.
Fiskaa: – Lettvinte analyser
SVs Fiskaa er ikke imponert av Hermstads kritikk.
«MDG-leiaren burde kunne klara betre enn slagord og lettvinte analyser. Han kunne for eksempel interessere seg meir for korleis me kan laga eit straumsystem der me ikkje importerer dei høge prisane og alle problema i den europeiske energimarknaden», skriver hun i en sms til Klassekampen.
«Det store skilljet i energidebatten går mellom oss som vil ha meir demokratisk styring, og dei som meiner at marknadskreftene skal rå grunnen åleine, ikkje om Putin lagar problem eller ikkje. Det skal bli interessant å sjå om det er nokon i MDG som vil bli med oss i den striden», skriver Fiskaa.
Sier Støre ikke har levert
Kritikken mot venstresida er ikke så ny, ifølge Hermstad.
– Dette er jo for så vidt ikke så nytt fra vår kant. Vi er uenige med Sp, Rødt og SV om EØS-avtalen, som vi er for. Og vi har ulikt syn med Rødt og SV på forsvarssamarbeid med våre naboland.
– Før stortingsvalget i 2017 vedtok dere å støtte en regjering ledet av Jonas Gahr Støre. Gjelder det fortsatt?
– Det var situasjonsbestemt at vi pekte på Støre den gangen. Det vi åpenbart nå ser, er at Støre ikke leverer. Det er sørgelig liten forskjell på miljøpolitikken. Og jeg mener at det heller ikke er noen tydelig dreining der denne regjeringen tar bedre vare på de mest sårbare i samfunnet, sier Hermstad og trekker fram rusreformen som eksempel.
– Så skal vi selvfølgelig diskutere før neste stortingsvalg hvordan vi går inn i det valget. Men vi er et blokkuavhengig parti. Ingen av sidene kan ta oss for gitt, sier han.