Du kan bla til neste sideBla med piltastene

710 prosent

  • Statsminister Jonas Gahr Støre har innkalt de parlamentariske lederne på Stortinget til hastemøte om strømsituasjonen mandag morgen. Alt ligger dermed til rette for at det neste uke kommer tiltak for å håndtere situasjonen med lite vann i magasinene og skyhøy strømpris i Sør-Norge. Blant tiltakene vil mest sannsynlig en form for strømstøtte til bedrifter inngå. At det er nødvendig og mulig, ble formidlet i en felles uttalelse fra blant andre KS, Industri Energi, Fellesforbundet og Norsk Industri i går. De viser til at både makspris og direkte økonomiske støtteordninger er innført i europeiske land og godkjent av EU-kommisjonen.
  • Makspris er et av forslagene som har høstet mest motbør. Flere økonomer har vært ute og advart om at det vil gi økt strømforbruk, når det vi egentlig trenger er å kutte i forbruket. «Energisparingstiltak lønner seg når prisen er høy, ikke når den er subsidiert», skriver for eksempel Bård Harstad fra Universitetet i Oslo i Dagens Næringsliv. Naturvernforbundet advarer også mot makspris med samme begrunnelse. Spørsmålet er hvor høy strømprisen i så fall skal bli før det fører til reelle kutt i energiforbruket. De siste to årene har spotprisen på strøm økt med 710 prosent på Østlandet, mens forbruket knapt har gått ned overhodet, slik vår sak i dag viser.
  • Vel kan man innvende, og det gjør Harstad, at høy pris må få flere år på seg før den påvirker våre strømvaner. Men hvor mange år snakker vi om, og hvilke konsekvenser vil en skyhøy pris ha for innbyggerne i de dyreste strømområdene – og ikke minst for planer om energikrevende industriutvikling? Det er andre måter å få ned energiforbruket på enn flat, høy strømpris over mange år. I Bayern i Tyskland skal alle offentlige bygg framover begrense nedkjøling og oppvarming, og de kutter i utendørs belysning. Et toprissystem vil kunne bidra til et prishopp for overforbruk, mens normalt forbruk skjermes. En ensidig fokus på pris som eneste vei til energikutt, kan uansett vise seg å fare galt av sted. Hvis ikke en 710 prosent økning på to år monner, hva må da til?
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production