Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Uten initiativ

  • Mandag skal Stortingets presidentskap avgjøre om representantene skal hasteinnkalles fra ferie for å håndtere strømsituasjonen. Den siste uka har parti etter parti kastet seg på kravet. Selv Høyre støtter nå forslaget om å avbryte stortingsferien, i likhet med Frp, SV, Venstre, Rødt og KrF. Det er dårlig nytt for regjeringen, som ved hver korsvei har overlatt initiativet i strømsaken til opposisjonspartiene, LO-tillitsvalgte og frustrerte Ap-ordførere. Statsminister Jonas Gahr Støre har gitt flere intervjuer i sommer med et dobbelt budskap: Her har han lovet å se på alle mulige tiltak, samtidig som han har vært klar på at han ikke liker noen av forslagene som ligger på bordet.
  • På årets LO-kongress fremmet kraftopposisjonen blant annet et forslag om å begrense eksport av kraft i perioder med lite vann i magasinene. Forslaget ble nedstemt, og klimaminister Espen Barth Eide omtalte etterpå forslagsstillerne som «ganske marginale grupper som har gjort ganske mye ut av seg». Siden har forslaget blitt fremmet av blant andre Stein Lier-Hansen, tidligere statssekretær for Ap og sjef i NHO-foreningen Norsk Industri. De siste ukene har flere av landets Ap-ordførere vært ute og krevd strømtiltak, og tirsdag krevde fagforeningslederne Jørn Eggum i Fellesforbundet og Frode Alfheim i Industri Energi hastetiltak fra regjeringen. I dag bekrefter regjeringen at forslaget om å begrense eksport og krav til fyllingsgrad i de store vannmagasinene er på deres tegnebord.
  • Resultatet er at regjeringen framstår som presset fra skanse til skanse. Det er ingen god fortelling for en regjering som allerede sliter med populariteten. Én av grunnene til at Ap-ledelsen har vært seint på ballen i strømsaken, ser ut til å være at Støre selv er skeptisk til alle andre tiltak enn dagens strømstøtte. Det hjelper ikke å stille opp i intervju etter intervju – dersom du egentlig ikke vil endre noe, så ser du ikke handlekraftig ut, men det motsatte. Ap-toppene har trodd at kraftopposisjonen var perifere radikalere og derfor undervurdert hvor viktig kraftsaken er for egne tillitsvalgte og velgere.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production