Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Høyrebølge

  • Høyre ligger svært godt an på meningsmålingene denne sommeren. I Poll of polls sitt snitt av målinger i juli får partiet skyhøye 29,2 prosents oppslutning. Høyre er dermed Norges soleklart største parti, foran Arbeiderpartiet som bare får 21,3 prosents oppslutning på julimålingene. Dersom det hadde vært valg denne sommeren, hadde de borgerlige partiene fått et solid flertall med 86 stortingsrepresentanter, til tross for at Kristelig Folkeparti måles til under sperregrensa. Det er all grunn til å anta at det er god stemning i Høyres hus. Den blir nok ikke dårligere av å følge med på hvordan regjeringen sliter med flere trøbbelsaker. Særlig er det strømkrisa som river og sliter i Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Tillitsvalgte i partiene og representanter fra fagbevegelsen krever flere og andre tiltak enn regjeringens strømstøtte til forbrukerne.
  • Høyres framgang er markant, selv om partiet i realiteten ikke har andre svar på flere av dagens aktuelle politiske utfordringer enn regjeringen. I strømsaken har ikke partiet noen annen løsning på trappene enn å håpe på en regntung høst. I dagens avis sier Høyres stortingsrepresentant Nikolai Astrup at folk i Norge må belage seg på urolige tider framover, mens vi venter på europeisk utbygging av fornybar energi. Det vil ta mange år. Spørsmålet er hvorfor Høyre likevel stiger på målingene. Det er sannsynligvis ikke fordi partiets konkrete planer for det norske samfunnet er i vinden. I sommer har Høyre blant annet foreslått å delprivatisere Nav. I partiprogrammet omtales det som å «gjennomføre en innovasjonsreform i Navs arbeidsmarkedstiltak». Nestleder i Høyre Henrik Asheim foreslo denne uka å la 16-åringer jobbe til midnatt. Dette er ikke frislipp som lokker store velgergrupper.
  • Mye av Høyres framgang kan forklares med at partiet ikke er Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som sliter med populariteten. Den misnøyen løfter Høyre. Skal regjeringen snu høyrebølgen som skyller over landet, må den vise at den evner å ta tak i tidas store utfordringer. Høyres velgere har uansett råd til en høyere strømregning.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production