Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Ta ansvar selv!

  • I går publiserte NRK en sak med overskriften «Posten ber om hjelp fra regjeringa med å bli kvitt sosial dumping». For dem som har lest Klassekampens avsløringer av elendige arbeidsvilkår for sjåfører den siste uka, kan det se ut som Posten nå endelig tar grep for å rette opp i egen dårlig praksis. Som vi har vist, bruker nemlig også Postens underselskap Bring sjåfører organisert som selvstendig næringsdrivende. Sjåførene har på seg Bring-uniformer og kjører biler med Bring-logo, men de er ikke ansatt. Dermed går de glipp av den tryggheten en fast ansettelse gir, men også av sykepenger og pensjon. Foliering til bil og uniform må de endatil bekoste selv, men levere tilbake til Bring når kontrakten opphører.
  • Det Bring ber regjeringen om hjelp til, er likevel ikke å endre egne kontrakter eller å få muligheten til å ansette sjåførene fast. Den muligheten har det helstatlige selskapet allerede – det velger bare å ikke forholde seg til arbeidsmiljølovens krav om at fast ansettelse skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. I stedet ber Postens pressesjef Kenneth Pettersen om strengere regulering av bransjen, det vil si sjåførene. Blant annet ber han om strengere kompetansekrav og innføring av løyve for å kjøre varebil. Det er vel og bra med regulering av en bransje hvor sosial dumping florerer og med innslag av regelrett kriminalitet. Det fritar likevel ikke selskapene for ansvar for hvordan de er organisert, og det gjelder i særdeleshet et 100 prosent statlig eid selskap som Posten.
  • Posten var en gang en av Norges beste arbeidsplasser. EØS-lovgiving stanset Postens monopol på ombæring av brev og pakker, og det ble starten på en nedadgående spiral hvor stadig færre av dem som kjører pakker rundt i landet, er omfattet av arbeidslivets regler. Våre saker den siste uka avdekker at mange sjåfører arbeider tolv timer hver dag, men likevel ender med inntekter på fattigdomsgrensa. Det er særlig ille at statens egne selskaper organiserer seg vekk fra arbeidsgiveransvaret. Posten har rett i at en opprydning er nødvendig, men må begynne med seg selv.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production