Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Stormingen

  • Natt til i går norsk tid startet den første av totalt seks offentlige høringer i den amerikanske kongressen om stormingen av Capitol Hill for halvannet år siden. En komité bestående av sju demokrater og to republikanere har i over ett år gransket hva som hendte da en mobb med Donald Trumps tilhengere som mente valget var rigget, stormet Kongressen 6. januar i fjor. Minst sju personer døde i forbindelse med stormingen, og over 140 politifolk ble skadet. De neste ukene blir kongresshøringene sendt direkte på de største amerikanske tv-kanalene. Komiteens mål er å legge fram fakta og bevis som kan stå igjen som den offentlige fortellingen om hva som skjedde 6. januar 2021 og hvorfor.
  • Komiteen har ifølge The Guardian hentet inn tv-ekspertise for å finpusse koreografien i høringene for å oppnå maksimal publikumseffekt. Målet er å nå ut til breie lag av befolkningen med tv-bilder som viser hvor kaotisk og farlig situasjonen var i og utenfor kongressbygningen den dagen. Det andre målet er å få fram Trumps rolle i kongresstormingen gjennom sine oppmuntringer til egne tilhengere. I den første høringen ble det lagt mye vekt på intervjuer med nære allierte og medarbeidere av Trump som fortalte at de ikke trodde på presidentens påstander om valgfusk, og at de med ulik grad av intensitet forsøkte å stoppe han fra å gå videre med disse anklagene.
  • Sjokkbildene fra selve kongresstormingen og Trumps uttalelser både før og under angrepet gjør fortsatt inntrykk. Mange amerikanere vil få med seg i hvert fall deler av høringene framover. Men om komiteen vil lykkes i å overbevise flere enn de som allerede er overbevist om Trumps ansvar for angrepet, er heller usikkert. De to republikanske medlemmene av komiteen er støtt ut av eget parti, og republikanske kongressrepresentanter gjør sitt beste for å diskreditere komiteens arbeid. Det er altså ikke en samlet kongress som tar et oppgjør med angrepet 6. januar i fjor. Det i seg selv understreker at USA fortsatt befinner seg i en dyp politisk krise som ikke vil være over med disse høringene.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production