Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Nato-pamflett

  • Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar kalte i går Sveriges nye sikkerhetspolitiske rapport for en «pamflett for Nato-medlemskap». Det 42 sider lange dokumentet utgjør grunnlaget når Sverige nå skal vurdere om de vil følge finnene og søke medlemskap i Nato, eller fortsette sin 200 år lange tradisjon som alliansefri. Til sammenlikning hadde Dadgostar med seg en offentlig utredning hun tidligere hadde vært med å skrive, om en mindre endring i plan- og bygningsloven. Den var på 249 sider, og det lå ett års arbeid bak. Lovendringen var bedre utredet enn den største sikkerhetspolitiske endringen på lang tid, var hennes poeng.
  • Uansett om man er for eller imot svensk Nato-medlemskap, er det fornuftig å skaffe seg et godt overblikk over situasjonen. For å sikre god demokratisk forankring for en større sikkerhetspolitisk endring, er det dessuten avgjørende med en åpen og grundig offentlig debatt. Ingen av delene er det tid til. Dessuten blir enkelte av dem som bidrar med perspektiver, slått ned på. I går trykker Aftonbladet en kronikk av SVs utenrikspolitiske talsperson Ingrid Fiskaa om norske erfaringer med Nato-medlemskap. Fiskaa skriver at en følge for Norge er at vi har bygd ned territorialforsvaret og satset på militæroperasjoner out of area. Hun skriver også at Nato konstant endrer seg, og at medlemslandene må henge på, uansett.
  • Fiskaas stortingskollegaer går oppsiktsvekkende hardt ut mot innlegget, til tross for at det uttrykker perspektiver hun har uttrykt ved en rekke anledninger, blant annet her i avisa. De forsøker å ramme kronikken inn som utidig påvirkning av svenskenes valg. Det hører ingensteds hjemme. Norges erfaringer med Nato-medlemskap er nettopp at sikkerhetsgarantien koster. Motytelsen er at vi sender soldater til land vi kjenner dårlig og ikke har noen egen konflikt med. Det er lett å glemme i dag, når Russland er aggressoren. Men om konflikten i Sør-Kina-havet eskalerer, kan Sverige havne i militære konflikter som dagens rapport ikke overskuer. Når analysen er så grunn, er det bra at norske politikere bidrar til nabolandets debatt.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production