Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Exit Enoksen

  • Mens et av våre naboland intensiverer sin pågående invasjonskrig i Ukraina, har regjeringen plutselig blitt nødt til å skifte ut landets forsvarsminister. Odd Roger Enoksen ga lørdag morgen beskjed om at han går av, etter at en kvinne gikk ut i VG og fortalte om et seksuelt forhold til ham i 2005, da hun var 18 år. Enoksen var 50 år og først stortingsrepresentant, deretter statsråd i den rødgrønne regjeringen. Til VG sier kvinnen at det ikke er «riktig at jeg skal bære på det, når han brukte makta si og sin posisjon til å få det han ville. Det skulle han ikke gjort, og jeg skulle ønske han tok ansvar». Statsminister Jonas Gahr Støre var klar på at Enoksen skulle ha opplyst om dette forholdet tidligere, og at han ikke ville ha blitt utnevnt til statsråd i høst dersom forholdet hadde vært kjent.
  • Saken er dobbelt sjokkerende. For det første er det utrolig at Enoksen i 2005 ikke selv forsto at det å inngå et seksuelt forhold til en 18 år gammel skoleelev mens han selv var en 50 år gammel stortingsrepresentant og deretter statsråd, var uakseptabelt. I de første uttalelsene hans om saken understrekte Enoksen at han ikke var i en situasjon der han hadde en maktposisjon overfor kvinnen. Det avslører en grunnleggende mangel på selvinnsikt og forståelse av asymmetriske maktrelasjoner. For det andre er det etter metoo-bølga i årene etter 2017 helt uforståelig at Enoksen ikke kunne se at denne historien åpenbart ville felle ham og skade regjeringen dersom den kom ut. Enten har han satset fullt og helt på at kvinnen aldri ville stå fram, eller så har han bare ikke skjønt noe av hva metoo har handlet om. Begge deler er veldig ille.
  • Denne saken er en solid påminnelse om at det fortsatt gjenstår mye arbeid for å bekjempe seksuell trakassering og utnytting av maktposisjoner til seksuelle relasjoner i politikk og organisasjonsliv. For en allerede presset Støre-regjering er denne skandalen og nok en ministeravgang antakelig det siste man trengte. Likevel kan vi i dag være lettet over at vi ikke lenger kommer til å ha en forsvarsminister med så elendig dømmekraft.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production