Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Festivalsjef reagerer på fortsatt antallsbegrensningMener kommunene må få bestemme mer selv

Ber om mer sjølstyring

HALV MASKIN: Lisa Hoen, sjef for Tromsø Internasjonale Filmfestival (Tiff), skulle gjerne sett at kommunene fikk fastsette antallsbegrensningene for konserter og kulturarrangementer selv.

Hittil er ingen smitte blitt påvist på kinoene, og ved Tromsø sykehus er kun én koronapasient innlagt. Likevel må filmfestivalen i Tromsø gå for halv kapasitet.

Torsdag var på mange måter en gledens dag for festivalsjef Lisa Hoen ved Tromsø Internasjonale Filmfestival (Tiff). Under regjeringens pressekonferanse annonserte kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) at det igjen vil være tillatt med inntil 200 publikummere på innendørs kulturarrangementer med faste, tilviste plasser.

Nyheten kom i aller siste liten for Tiff, som åpner dørene for publikum på mandag.

De siste to dagene har festivalledelsen jobbet på spreng med å tilby flere billetter og øke kapasiteten i salene fra 50 til 200 seter. Likevel sitter festivalsjefen igjen med en blandet følelse.

– Jeg er selvsagt kjempeglad for å endelig få publikum tilbake i salen, etter at fjorårets festival måtte arrangeres digitalt. Men når vi samtidig vet at det nesten ikke forekommer smitte i kinosaler, savner jeg en bedre begrunnelse for å fortsette med antallsrestriksjoner overhodet, sier Lisa Hoen.

Forskning viser liten risiko

Hun viser blant annet til en studie som er utført av Hermann-Rietschel-Institut ved Det Tekniske Universitetet i Berlin og som ble omtalt på Filmweb før jul.

Ifølge forskningsrapporten er risikoen for å bli smittet med luftbåren koronavirus i en ventilert kinosal en liten brøkdel sammenliknet med et kontor eller en kafé.

– Forskerne klarte ikke å finne noen tilfeller av smitteutbrudd på kinoer som de undersøkte over hele verden. Heller ikke i Norge kjenner jeg til noen tilfeller. Å gå på kino er altså helt trygt, sier Hoen.

Turistene får komme

Belastningen på det lokale helsevesenet i Tromsø tilsier heller ikke strenge restriksjoner. I går viste oversikten fra Tromsø universitetssykehus at det bare var én pasient som var innlagt for covid-19.

Med så store lokale forskjeller mener Hoen at regjeringen burde gitt kommunene mer frihet til å fastsette antallsbegrensningene for konserter og kulturarrangementer selv.

– Jeg synes det må være lov å være kritisk til hvordan kulturlivet er blitt behandlet under pandemien. Vi er blitt pålagt de strengeste restriksjonene i samfunnet, til tross for lite dokumentert smitte på kulturarrangementer, sier hun.

Med lettelsene i antallsbegrensning kan Tiff nå øke antall billetter til 38.000. I et normalår selger festivalen rundt 60.0000 billetter, det vil si nesten dobbelt så mange.

«Jeg savner en bedre begrunnelse for å fortsette med antallsrestriksjoner»

LISA HOEN, SJEF FOR TROMSØ INTERNASJONALE FILMFESTIVAL

Fordi endringene kom så seint, må festivalen fortsatt avlyse alle planlagte bransjearrangement.

– Dette skjer samtidig som gatene i Tromsø er fylt med turister som har flydd rett inn fra andre land i Europa. Selv om jeg støtter næringslivet og synes det er vanskelig å sette grupper opp mot hverandre, er det grunn til å stille spørsmål ved den faglige begrunnelsen for at enkelte bransjer stenges ned, mens andre får fortsette nesten som før.

– Føles veldig urettferdig

Astrid Cecilie Olaussen, sjef ved Kimen kulturhus i Stjørdal, synes heller ikke lettelsene regjeringen presenterte torsdag, er tilstrekkelige.

– I stedet for å låse seg til et visst antall burde de åpne for lokale variasjoner. Makstak på 200 personer er ikke forholdsmessig med tanke på kapasiteten vi egentlig har, som er 550 sitteplasser.

Ifølge VGs koronatall er det registret 1462 smittede per 100.000 innbyggere i Stjørdal de siste to ukene. I Oslo er det samme tallet 3145, altså dobbelt så høyt.

– Lokale tiltak er fornuftig når smittetrykket varierer såpass mye, mener Olaussen.

Fra og med fredag får kommunene mulighet til å bestemme tiltaksnivået på skoler selv. Kulturhussjefen skjønner ikke hvorfor regjeringen ikke åpnet for at det samme skal gjelde kulturlivet.

– Nå skapes det et inntrykk av at kulturlivet er smitteverstingen. Samtidig er lite smitte sporet tilbake til kulturarrangementer. Det føles veldig urettferdig, sier hun.

Etterlyser mer skepsis i kulturlivet

Jan Zahl, journalist og kommentator i Stavanger Aftenblad, mener kulturbransjen har vært altfor dårlig til å stille krav. I en kommentar i avisa denne uka roste han utelivsbransjen for å ha gjort strålende politisk grunnarbeid etter skjenkestoppen som ble innført i desember.

«Kva har skjedd i same periode i kulturlivet? Så godt som ingenting», skrev han videre.

– De fleste av oss har vært lydige lenge og har akseptert strenge regler. Nå har det i økende grad kommet en debatt om forholdsmessighet og krav om dokumentasjon på at de ulike tiltakene virker, men jeg ser ikke at kulturlivet klarer å løfte det fram, sier Zahl til Klassekampen.

Han påpeker at det har vært lite smitte i kulturlivet, og at bransjen har vært gode på smittevern. Han mener det burde gi grunnlag for tydeligere kritikk mot restriksjonene.

Jan Zahl

– Hvorfor 50 på noen arrangement? Hvorfor 200 på andre arrangement? Hvor kommer de tallene fra? Hva er det faglige grunnlaget, spør han.

Zahl reagerer også på at kommuner selv har valgt grønt, gult eller rødt nivå i barnehager, mens nasjonale regler har vært gjeldende for andre sektorer.

– Med Senterpartiet i regjering er det ufattelig at det er samme regler for kulturarrangement i Oslo sentrum som på Snåsa dersom det ikke er smitte på Snåsa.

I opposisjon kritiserte kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) sin forgjenger, Abid Raja (V), for å være for seint ute og for lite treffsikker med koronatiltakene. Zahl mener Trettebergstuen har møtt seg sjøl i døra.

– Nå er det Trettebergstuen som er seint ute og utydelig.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production