Språkaktivister med politisk korrekt sinnelag har overdrevne forestillinger om språkets muligheter til å påvirke virkeligheten. Man forandrer ikke virkeligheten ved å bytte språklige etiketter på foreteelsene.
— Finn-Erik Vinje i Aftenposten
Barna skal smittes. Men dette er det ingen som sier, verken regjeringen eller helsemyndighetene.
— Martine Aurdal i Dagbladet
Jeg tror Jonas han ha en fremtid som TV-vert.
— Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal om statsministertalen, til VG
Eg vonar verkeleg 2022 byr på noko av det gamle, så me får noko nytt.
— Aasmund Nordstoga i Nationen
Ein må kanskje nødvendigvis ikkje vera klin idiot for å synest det er svært å fyre opp rakettar til alle døgnets tider heile jula, og til og med nå i kveld, dagen etter nyårseftan. Men eg trur det hjelper veldig.
— Per Anders Buen Garnås på Facebook
Medier
Ekspert i eget merke
Langrennsekspert Petter Northug får tillatelse av TV 2 til å reklamere for egne klær under skisendinger:
EGENREKLAME: Petter Northug har hatt på seg både Red Bull-lue og klær fra sin egen vinterkolleksjon når han har kommentert Tour de Ski for TV 2 den siste uka.
SKJERMDUMP FRA TV 2
Et drøyt år etter at skiprofilen Petter Northug ble dømt til sju måneders ubetinget fengsel for råkjøring og oppbevaring av narkotika, er han tilbake som langrennsekspert på TV 2. Den siste uka har han vært en av kommentatorene i kanalens Tour de Ski-sendinger, som avsluttes med etappen opp den fryktede «monsterbakken» i dag.
Den jobben har Northug utført samtidig som han har vært kledd fra topp til tå i eget klesmerke.
Både lue, hansker, jakke og solbriller med Northug-logoen har fått reklame i beste sendetid. I tillegg har Northug også brukt en lue fra Red Bull, som han har en sponsoravtale med.
Trygve Aas Olsen, mediekritiker og fagmedarbeider med Institutt for journalistikk (IJ), mener skiprofilen utnytter kommentatorrollen til egen vinning.
– Det er synd, for det gjør at det fester seg et inntrykk av at hvis man er heldig og kommer på tv, så kan man skamløst bruke denne rollen til å promotere egne produkter, sier han.
– Er underlagt Vær varsom
Trygve Aas Olsen beskriver sportsjournalistikken som et område som lenge har hatt «egne regler» i presseetikken.
– Det har vært akseptert at man kan være partisk. Man heier og sier «vi», og det har videre ført til at andre etiske regler heller ikke etterfølges.
– Er det greit at en langrennsekspert står foran kamera i eget klesmerke?
– Hvis Northug er redaksjonell medarbeider i TV 2, er han underlagt Vær varsom-plakaten. Det innebærer blant annet at han ikke kan utnytte sin stilling til å oppnå private fordeler, sier Olsen og viser til punkt 2.4 i plakaten.
Samtidig åpner han for at det kan diskuteres om TV 2 driver med journalistikk eller underholdning når det rapporteres fra Tour de Ski.
– Jeg foretrekker å være firkantet og si at det er journalistikk. I realiteten er det jo slik at TV 2 som medlem av Presseforbundet er underlagt Vær varsom-plakaten i alt de publiserer, bortsett fra det som er fiksjon, sier Olsen.
Han påpeker videre at ingen kunne forestilt seg en politisk kommentator kledd i lue fra eget firma.
– Og en politisk kommentator ville heller ikke kommentert sin egen bror som sitter på Stortinget, legger Olsen til, med henvisning til at Northugs yngre bror Even er en av skiløperne som går Tour de Ski.
Avviser brudd på regelverk
TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen bekrefter at avtalen som er inngått med Northug, gir ham tillatelse til å gå med klær fra Northug-klesmerket under innslagene.
I Vær varsom-plakaten står det blant annet at pressen aldri skal svekke «det klare skillet mellom journalistikk og reklame». Dersom et program inneholder produktplasseringer, «skal dette være åpenbart for publikum».
Hagen mener likevel at TV 2s avtale med Northug ikke er brudd på pressens etiske regelverk.
– Jeg ser at det er naturlig at dette spørsmålet dukker opp, men vi har vurdert dette med kleskolleksjonen som innenfor det vi kan tillate. Vi mener at dette verken er produktplassering eller reklame, sier Hagen.
Han understreker at TV 2 er åpen om alle bindinger og roller til alle sportsprofilene kanalen benytter som ekspertkommentatorer.
Blant annet står det på kanalens nettside at Northugs personlige aksjeselskap Northug AS «har en eksklusiv lisensavtale med Brand Assist AS», som «markedsfører og selger» Northugs eget klesmerke.
«Det fester seg et inntrykk av at hvis man er heldig og kommer på tv, så kan man skamløst bruke denne rollen til å promotere egne produkter»
— TRYGVE AAS OLSEN, MEDIEKRITIKER
– Vi ønsker å ha åpne dører og at alt skal være synlig. I avtalen vi har med Petter Northug, står det altså at han kan ha på seg i vinterklær fra egen kleskolleksjon med en dempet logo mens han er på oppdrag for TV 2.
– At dere er åpne om avtalen, er vel ikke ensbetydende med at avtalen er i tråd med det etiske regelverket?
– Nei, det er jeg enig i. Men vi mener at det er flere måter å se dette på. Blant annet heter det også i Vær varsom-plakaten at man skal verne om pressens uavhengighet, troverdighet og ikke skape interessekonflikter som kan føre til spekulasjoner om inhabilitet. Derfor har vi også valgt å opptre med full åpenhet om disse spørsmålene.
Må droppe Red Bull-lue
Hagen gjør det klart at Northug ikke har TV 2s tillatelse til å vise fram reklame for andre sponsorer på skjermen.
Da Klassekampen oversender en skjermdump fra Tour de Ski hvor Northug har på seg en lue med Red Bull-logo, svarer Hagen følgende i en tekstmelding:
«Petter Northug i Petter Northug-klær er innenfor, Petter Northug med Red Bull-logo er ikke det. Derfor har vi snakket med Petter etter Tour de Ski, og gjort det klart at den lua utgår i TV 2-sammenheng. Det er Petter helt innforstått med selv også.»
Hagen mener at når Northug er kledd i egen vinterkolleksjon, er det en «mer naturlig sammenkopling enn dersom han bringer inn andre merkevarer».
Ikke behandlet i PFU
Spørsmålet om sponsormerker har ikke vært behandlet i Pressens Faglige Utvalg (PFU) tidligere, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.
– Slik sett kunne vært en interessant sak å se på for PFU, sier Floberghagen.
– Det er ingen tvil om at TV 2 er åpne om bindingen, det er jo Northugs egen merkevare han viser fram. Det er ikke skjult reklame, spørsmålet er om det likevel er i tråd med presseetikken.
Noen bindinger kan rett og slett man ikke ha, andre holder det at man er åpen om, påpeker Floberghagen.
– Hvor grensa går, er noe PFU kan ta stilling til dersom det kommer en klage.
Det lyktes ikke Klassekampen å få Petter Northug i tale i går.
Trass i at kinojula gjekk fløyten med omikrontiltaka, viser billettstatistikken for 2021 at kinoane kan gå ein lysare vår i møte i 2022. Publikum kom tilbake då salane opna i haust, og blant dei fem mest sette filmane er tre norske. På femteplass ligg sensasjonelle «Verdens verste menneske» (214.043), knapt slått av «Dune» (217.107), og på pallplass finn vi «Nordsjøen» (221.452), «Tre Nøtter til Askepott» (570.338) og «James Bond: No Time to Die» (666.143). Og ifølgje Film&Kino har enno ingen vorte koronasmitta på kino! GK
Kritikk av Poppe-film
SLIK GÅR DAGANE
FOTO: SF NORGE
«Tunn och kapad nyinnspeling av Vilhelm Mobergs ‘Utvandrarna’», skriv Aftonbladets filmkritikar. Han er skuffa over Erik Poppes 110 millionars nytolking av den episke historia om dei svenske fattigbøndene som på 1850-talet prøver lukka i Amerika. Aftonbladet er ikkje åleine om å vera negativ til dei store manusendringane som er gjort for å komprimera fire romanband til to og ein halv time film. Til samanlikning var Jan Troells todelte filmatisering med Liv Ullmann og Max von Sydow frå 1971–72 nær seks timar.
Både skeptikarar og entusiastar er samde om at filmen er solid laga og godt spela med Gustaf Skarsgård og Lisa Carlehed i dei sentrale rollene som Karl-Oskar og Kristina. Det er forvaltinga av den kulturhistoriske arven etter Vilhelm Moberg striden står om. Aftonbladet er særleg skuffa over at Poppe har kutta biroller som gjer historia til eit kollektivportrett av svolt, utbytting og religiøs undertrykking. Då Dagsavisen la fram kritikken for regissøren før nyttårshelga, gav han uttrykk for at responsen frå «Moberg-politiet» var som venta, og sa at «jeg har rett til å gjøre min tolkning». GK