TIL HIMMELS: Nye Pentagon-penger skal ikke minst brukes på USAs opptrapping overfor stormaktsrival Kina. Her er Pentagon ved 20-årsmarkeringen for terrorangrepene 11. september. FOTO: SAUL LOEB, AFP/NTB SAUL LOEB
Også med Joe Biden ved roret fortsetter USA å øke den militære pengebruken.
På tross av motstand fra enkelte av Bidens venstreorienterte partikolleger godkjente Representantenes hus tirsdag et lovforslag som sikrer Pentagon 778 milliarder dollar i 2022. Det er 6970 milliarder norske kroner, over halvparten av Norges oljefond, og en økning på 5 prosent fra USAs forrige forsvarsbudsjett.
Mens Bidens sosiale krisepakke fortsatt sitter fast i Kongressen, er Pentagon-budsjettet nå ventet å seile gjennom Senatet – før det signeres av presidenten.
Pengesignal til Beijing
Økt militær pengebruk kommer på tross av at Biden tidligere i år avsluttet USAs rekordlange krig i Afghanistan. Nå skal pengene i det nye budsjettet ikke minst finansiere USAs eskalerende stormaktsrivalisering med Kina.
Blant annet øremerkes over sju milliarder dollar til The Pacific Deterrence Initiative, som skal styrke USA militært i det asiatiske Stillehavet. Planen inneholder utbygging av USAs base i Guam og mulig utplassering av et nettverk av langdistansemissiler i nærheten av Kinas kyst.
Samtidig, lenger vest i verden, øker spenningene igjen mellom USA og Russland knyttet til Ukraina. 300 millioner dollar settes av til militær støtte til de ukrainske myndighetene i Kiev, 50 millioner mer enn Pentagon ba om.
Støtter fortsatt saudisk krig
Pentagon-budsjettet ble først lagt fram i september, men måtte behandles på nytt etter at blant annet demokrat Ro Khanna la fram et forslag om å stanse USAs støtte til Saudi-Arabias krigføring i Jemen.
Forslaget ble imidlertid til slutt fjernet etter motstand fra både republikanere og demokrater. «Er dette virkelig det beste vi får til når vi kontrollerer både presidentskapet og begge hus i Kongressen?», spurte Khanna – via Twitter – sine demokrat-kolleger etter avstemningen.
Khanna var 1 av 51 demokrater og 19 republikanere som stemte mot det nye budsjettet.
«Jeg kunne ikke støtte et budsjett som bruker langt mer på Pentagon enn hva Pentagon ba om, og som ikke avslutter USAs medskyldighet i bombingen av sivile i Jemen», skrev han.
Tidligere i år sa Biden at USA ville stanse støtte til offensive operasjoner i Jemen.
«Er dette virkelig det beste vi får til når vi har både presidentskapet og Kongressen?»
— DEMOKRAT RO KHANNA PÅ TWITTER
«Men krisa har bare fortsatt», skriver Khanna og senator Bernie Sanders i en kronikk i avisa The Guardian.
«Amerikanske forsvars-kontraktører fortsetter å yte tjenester for saudiske fly som fører denne krigen, og USA annonserte nettopp nye våpensalg til saudierne», skriver de videre.
Annelle Sheline fra The Quincy Institute skriver i en uttalelse at budsjettet «ignorerer nesten all innsats for å redusere eller tenke nytt om Amerikas feilslåtte avhengighet av militarisme».
«Det er skammelig»
En annen av dem som stemte nei til Pentagon-budsjettet, var demokraten Barbara Lee. Hun ble kjent da hun i 2001, like etter terrorangrepet 11. september, var den eneste i Kongressen som stemte mot et forslag som lot amerikanske styrker gå inn i land over hele verden under påskudd av krig mot terror.
«Jeg kunne på ingen måte støtte nok et år med sløsende, ukontrollert og uansvarlig forsvarspengebruk», tvitret Lee tirsdag.
Demokrater på venstresida peker på at høyresida alltid advarer mot farene ved økt pengebruk når det er snakk om finansiering av velferd. Slike bekymringer fordufter når det er snakk om å pøse ut penger til krigsmaskinen.
Samtidig som Pentagon nå får enda mer penger enn før, venter vanlige folk fortsatt på den rekordstore økonomiske krisepakka Biden har lovet dem. Pakka har allerede blitt kraftig kuttet etter motstand fra høyresida i Demokratene og Republikanerne.
«Ikke fortell meg at vi ikke har råd til å investere i våre samfunn når vi nettopp godkjente 778 milliarder til Pentagon. Det er skammelig, for å si det mildt», tvitret Lee.
De økonomiske spesialsonene ble heftig debattert under presidentvalgkampen i Honduras:
Roya Shahibzadeh
NEI TIL ZEDE: Honduranere demonstrerte mot spesialsoner som gir selskaper mulighet til å etablere egne lover.FOTO: ORLANDO SIERRA, AFP/NTB ORLANDO SIERRA
I tillegg til fattigdom, korrupsjon og håndtering av koronakrisa, var det én politisk sak som skapte furore i Honduras før valget i november: salget av landområder til private selskaper.
Opposisjonspolitikere og sivilsamfunn har de siste årene mobilisert seg mot Zonas de empleo y desarollo economico (Zede) – soner for sysselsetting og økonomisk utvikling.
Sonene innebærer at nasjonale og internasjonale selskaper kan kjøpe opp et stykke land i Honduras og etablere en egen autonom enhet inne i landet. Når et landområde er erklært som en Zede, blir de unntatt alle lover i Honduras unntatt kriminallover og grunnloven. Sivilrett og politisk styring er det private investorer, og ikke en nasjonal myndighet, som har ansvar for.
Dette var en av grunnene til at flere honduranere samlet seg i landets gater i sommer med plakater der det sto: «Honduras er ikke til salgs.»
Fjernet høyesterett
Ideen til Zede-sonene kom først i 2010 og skulle være byer som opprinnelig ble kalt «charter cities». Samme år la det regjerende Nasjonalpartiet fram et forslag for Høyesterett om at sonene skulle innføres.
Forslaget ble avslått den gangen, og i 2012 bestemte derfor regjeringen seg for å erstatte høyesterettsmedlemmene for å få gjennomslag. Dette var et kupp, mener Denis Hercules, en grunnlovsadvokat fra Honduras, som nå studerer i Storbritannia.
Hercules viser til at regjeringen satte inn dommere man visste ville stemme i Nasjonalpartiets favør.
I 2013 ble forslaget som tidligere hadde blitt besluttet grunnlovsstridig, innlemmet i den honduranske grunnloven.
– Endringene har åpnet for at utenlandske myndigheter kan gå inn i disse byene for å overse domstolene og nemndene, sier Hercules på telefon fra Bristol.
Planene til zedene ble satt i gang i 2017, og byggingen av flere av dem startet for fullt i 2020. Til nå er ingen av dem ferdig utbygd, men fire er under konstruksjon.
Etter et kupp mot den tidligere presidenten Manuel Zelaya i 2009 har Honduras lidd av mye fattigdom. I dag er det det nest fattigste landet på det amerikanske kontinentet etter Haiti. zedene ble presentert som en plan for tiltrekke seg internasjonale selskaper og skape arbeidsplasser og økonomisk utvikling.
Libertariansk stat
Ideen kom fra den amerikanske økonomen Paul Romer og har blitt omtalt om en libertariansk tanke. Han deltok i de første fasene av utviklingen av prosjektet, men trakk seg etter hvert på grunn av bekymringer om innsyn. Hans opprinnelige tanke var at utenlandske myndigheter skulle ta kontroll over landområder i utviklingsland som en måte å fremme økonomisk vekst på.
Entreprenøren Erick Brimen var kritisk til dette. Han har sammenliknet Romers idé med kolonialisme. Løsningen ifølge ham var å i stedet gi kontroll til private investorer.
Brimen fikk gjennomslag og er selv direktøren for Próspera, et Zede-prosjekt i Honduras som ligger på ferieøya Roatán. Til tross for at det var Nasjonalpartiet som fikk gjennom lovendringene, sier Brimen til Klassekampen at Próspera ikke har forbindelser til noen regjering.
Han insisterer på at Próspera er uavhengig av myndighetene i Honduras.
«Próspera verken støtter eller finansierer noen av de politiske partiene i Honduras. Denne investeringen er partipolitisk uavhengig, og vi respekterer den politiske og demokratiske prosessen i landet», skriver Erick Brimen i en e-post til Klassekampen.
I tillegg til å tilby lave skatter for tek-entreprenører har Próspera lovet å bidra til utvikling i lokalsamfunnet på tettstedet Crawfish Rock på øya. Selskapet tilbyr blant annet jobber til lokalbefolkningen. Brimen skriver også at: «Ansatte som jobber med Roatán Próspera, nyter flere fordeler, som at minstelønna er 10–25 prosent høyere enn det nasjonale gjennomsnittet». Próspera har gratulert den nyvalgte presidenten Xiomara Castro. De har imidlertid god grunn til å være bekymret for egen framtid med henne ved makta. Et av Castros valgløfter har nemlig vært å sette en stopper for de økonomiske spesialsonene.
Stor misnøye
– Måten Zede-ene har blitt innført på, er korrupt, sier Marcela Arias på videosamtale fra Oxford i Storbritannia hvor hun tar en master.
– Selv om de hadde vært et magisk middel for økonomisk utvikling, hadde det ikke fått noe støtte fra folket på grunn av måten de er blitt implementert på, legger hun til.
Mora til Arias var minister i Zelaya-regjeringen, og etter kuppet ble familien nødt til å bo i Nicaragua i eksil i ni måneder før de kunne vende tilbake. Siden har Arias vært aktiv i partiet, Libre.
– De første demonstrasjonene startet i Crawfish Rock, som jeg tror er det mest symbolske tilfellet, sier Arias, som også har besøkt lokalsamfunnet flere ganger.
Crawfish Rock ligger i Roatán, rett ved siden av Próspera. Lokalsamfunnene på Roatán er i hovedsak engelsktalende afroetterkommere, og utbyggingen av Próspera Honduras har satt sinne i kok hos mange av dem.
Arias forteller at de trodde først at Próspera skulle hjelpe dem. Men da selskapet etter hvert ble møtt med demonstrasjonene, truet de med å kriminalisere motstanden gjennom selskapets egenskrevne lover. Vanessa Cardenas, en lederfigur i lokalsamfunnet, sier på videosamtale med Klassekampen at hun heller ikke har tiltro til jobbtilbudene deres:
– De beste jobbene kommer ikke til å gå til honduranere.
Honduranere kan ta arbeid i Próspera innenfor service og drift av byen. Men å bosette seg der er nærmest umulig for de fleste.
VALGLØFTE: Honduras’ nyvalgte president vil forsøke å sette en stopper for zedene.FOTO: ORLANDO SIERRA, AFP/NTB ORLANDO SIERRAUNDER KONSTRUKSJON: Fire spesialsoner bygges nå ut i Honduras.FOTO: ORLANDO SIERRA, AFP/NTB ORLANDO SIERRA
Selskapet krever nemlig dokumentasjon som beviser at du kan betale skatter flere tiår år fram i tid, og selv om skattene er lave, lever 70 prosent av honduranere i fattigdom, og er ikke i stand til å dokumentere dette.
Vanessa Cardenas lar seg heller ikke overbevise om at Próspera faktisk har intensjoner om å inkludere lokalbefolkningen når utbyggingen er ferdig.
Føler seg lurt
– Hvilken investor har ikke lyst på muligheten til å bygge sin egen stat? Men som honduranere ser vi ikke på prosjektet som fordelaktig, sier Cardenas.
Hun forteller at lokalsamfunnet ikke hadde tilgang på TV eller internett da loven ble vedtatt. Derfor var det få som fikk vite om Zede-loven før den ble vedtatt.
Erick Brimen bestrider dette. Han skriver til Klassekampen at Próspera ble godkjent av lokalsamfunnet før de etablerte seg. Men Cardenas mener på sin side at prosjektet i utgangspunktet ikke ble presentert som en zede, men som et turiststed. Befolkningen på Roatán er vant med turistprosjekter, som har blitt bygget ut siden 1990-tallet.
– Utbyggingen til Próspera startet for fullt i starten av pandemien. Det gjorde det vanskelig for oss å få hjelp. Hvor enn vi gikk, var dørene låst, sier Cardenas.
Til nå er det ingen tilfeller av tvangsflytting av lokalbefolkning, men Honduras’ Zede-lov gir selskapene mulighet til å ekspropriere landområder.
Brimen forteller imidlertid at Próspera ikke har intensjoner om å ta over landområder som tilhører urfolk og afroetterkommere.
Cardenas stiller seg positivt til den nyvalgte presidenten i Honduras, Xiomara Castro.
– Libre gjorde et brakvalg. Befolkningen i Honduras er lei av at myndighetene gjør som de vil uten å lytte til folket, sier Cardenas.
Hun håper at zedene blir permanent nedlagt av Castro.
– Vår største kamp har vært og vil alltid være mot zedelovene. Den nye regjeringen har gode intensjoner. Jeg vet ikke hva som kommer til å skje, men jeg håper på positive resultater, sier Cardenas.
STILLER TIL VALG: President Nicolas Maduro annonserte via videolink på søndag at tidligere utenriksminister Jorge Arreaza (foran i midten) blir regjeringspartiet PSUVs kandidat til omvalget av guvernør i delstaten Barinas i januar. FOTO: ARIANA CUBILLOS, AP/NTB Ariana Cubillos
Søndag gikk opposisjonspolitikeren Julio Borges av som utenriksminister i den USA-finansierte «interimsregjeringen» til Juan Guaidó. Washington holder fortsatt Guaidó som «interimspresident» i sitt forsøk på å få styrtet president Nicolás Maduro som ble gjenvalgt i mai 2018.
Julio Borges, tidligere president for nasjonalforsamlingen, er en av veteranene i opposisjonen mot chavistene, først under president Hugo Chávez og nå Maduro. Han var med å danne Primero Justicia (PJ) i 2000, året etter at Chávez tiltrådte. Borges forble på post i Colombias hovedstad Bogotá lenge etter at en annen sentral PJ-politiker, Henrique Capriles, tok avstand fra Guaidó etter det mislykkede kuppforsøket 30. april 2019. Siden har kritikken og anklagene om korrupsjon mot Guaidó og hans stab bare økt i styrke innad i opposisjonen.
Borges tok, i motsetning til Capriles, del i kuppforsøket, mener myndighetene.
Capriles var presidentkandidat for opposisjonsfronten Mesa de la Unidad Democrática (MUD) mot Chávez og Maduro i 2012 og april 2013.
Trekker seg
At Borges – advokaten bak tv-domstolen «Justicia Para Todos» på 90-tallet – sier opp, er et betydelig tilbakeslag for USA. Guaidó har siden kuppforsøket mistet posisjon og framstår mer og mer på siden av opposisjonen.
– Regjeringen gir mening som et instrument for å komme ut av diktaturet. Men nå, slik vi ser det, har interimsregjeringen blitt skadet, mener Borges.
– I stedet for å bli et instrument for å slåss mot diktaturet, har interimsregjeringen blitt en slags kaste, sa han på pressekonferansen på nett i Bogotá søndag, ifølge Reuters.
Han ba om at interimsregjeringen «forsvinner» da han formelt gikk av på tirsdag.
Utspillet kommer rett etter opposisjonens sviende nederlag i regional- og lokalvalget for drøyt to uker siden. De tapte mot chavistafronten Gran Polo Patriótico (GPP) som i praksis betyr det sosialistiske regjeringspartiet PSUV. PJ er splittet som de andre partiene i MUD.
Avviser Guaidó
Andre mer forhandlingsvillige opposisjonspartier og -fraksjoner stilte i Alianza Democrática (AD). Motsetningen består etter valget. Det framgår også av Borges’ avgang. Han mener at interimsregjeringen må reorganiseres, men fortsatt ta imot pengene som de får fra USA som har konfiskert venezuelansk statseiendom, blant annet raffineri- og distribusjonsselskapet Citgo.
Den reorganiseringen som Borges ser for seg, skjer neppe under Guaidó som umiddelbart etter nederlaget tok til orde for enhet for å «gjenoppbygge» opposisjonen – uten at verken han eller andre ledere har skreket opp om valgfusk.
Det vil by på utfordringer for USA og EU som ikke uten videre kan utrope noen ny «interimspresident».
Regionalvalget ga ikke opposisjonen mange støttepunkter, utover oljedelstaten Zulia, der Manuel Rosales fra Un Nuevo Tiempo (En ny tid), tidligere guvernør fra 2001–2008 og presidentkandidat mot Chávez i 2006, gjeninntar guvernørpalasset i Maracaibo.
Opposisjonen vant bare tre av 22 delstater og tapte hovedstaden Caracas.
– Stabil ved makta
Resultatet i regionalvalget kan føre til en nødvendig realitetssjekk for opposisjonen og deres utenlandske allierte.
– Konklusjonen etter valget er svært klar: Chavismo er mer stabil ved makta, og den demokratiske opposisjonen befinner seg lenger fra å oppnå politiske endringer, konkluderer Enderson Sequera, leder for rådgivningsfirmaet Politiks, overfor Reuters.
Det underslår ikke at stemmetallet for PSUV falt fra 5,9 millioner i 2017 til 3,7 millioner i november, 46 prosent, det laveste siden 2005. Venstreopposisjonen Alternativa Popular Revolucionario (APR) økte sin andel fra under tre prosent i parlamentsvalget i desember og fikk vel ti prosent i delstaten Portuguesa.
Samlet, splittet
Dette var det femte valget på fire år. Valgdeltakelsen var 41,8 prosent, elleve prosentpoeng høyere enn ved parlamentsvalget i desember i fjor.
Flere millioner har emigrert fra landet under den økonomiske krisa og USAs sanksjonsregime.
Valget viser at PSUV fortsatt har evnen til å mobilisere på tross av kritikken fra venstresida mot Maduro og regjeringen for å svikte prosjektet til Chávez ved å gi for mange konsesjoner i forhandlingene med opposisjonen.
PSUV var det eneste partiet som hadde en nominasjonsprosess og stilte med 52 prosent kvinner og 43 prosent unge kandidater.
«Opposisjonen er dypt upopulær selv blant misfornøyde og hardt prøvde venezuelanere.»
Dette står i grell kontrast til opposisjonen som har vært splittet siden de første nederlagene mot Chávez for tjue år siden. De fleste av de 70.000 kandidatene stilte for opposisjonen, oftest mot hverandre. En forent opposisjon er en selvmotsigelse.
Det stikker dypere. Opposisjonen er dypt upopulær selv blant misfornøyde og hardt prøvde venezuelanere.
Grasrota
Ingen fornekter den makro- og mikroøkonomiske krisa, men samtidig er det sosioøkonomiske sider ved chavismo som er viktige for mobiliseringen.
Det gjelder håndteringen av pandemien med et helsevesen på knærne, den månedlige hjelpepakka til husholdningene (CLAP) og den sosiale boligbyggingen i Misión Vivienda. Programmet har fortsatt under krisa, og det er nå bygd 3,7 millioner hus i løpet av ti år. Hjelpepakkene dekker sju millioner venezuelanere.
Dessuten føler 50 prosent at det går bedre nå enn for ett eller to år siden, ifølge Datanálisis i august, til tross for at sanksjonene har ført til at inntektene har droppet med 99 prosent.
FNs hovedforsamling stadfestet nylig at Maduros utsending er landets legitime representant. Bare seksten land stemte imot.